Do Česka neteče ropovodem Družba žádná ropa, Rusko slibuje nápravu

Do Česka aktuálně ropovodem Družba neteče žádná ropa kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Litvínovská rafinerie, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol, má podle Švagra zásoby komodity přibližně na sedm dnů. Situaci označil za vážnou a komplikovanou. Unipetrol podle něj odmítl kontaminovanou ropu přijmout z logických důvodů, protože je v rafinerii nezpracovatelná. Znečištěná ropa by mohla poškodit zařízení rafinerie. Podle ruské vlády by měla nová čistá ropa dotéct na hranici s Běloruskem už v pondělí. Ropa z Ruska do Česka ale teče několik dnů, není tedy jasné, zda budou zásoby Unipetrolu stačit.

Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na litvínovskou rafinerii připadá necelých šest milionů tun. Kralupská rafinerie naopak zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

"Pokud do sedmi dnů nenaběhne běžný režim, tak jsou pouze dvě varianty. Buď se bude muset rafinerie odstavit, anebo to bude řešení na vrub zásob hmotných rezerv," uvedl dnes Švagr. V potrubí se nachází 250.000 až 300.000 tun kontaminované ropy, řekl. Dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli jejímu znečištění zastavily už ve čtvrtek Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko. Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak v reakci uvedl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu v pondělí 29. dubna.

Informaci o přerušení dodávek potvrdila také mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. "Od dnešního dne je přeprava ropy ropovodem Družba na slovensko-ukrajinské hranici zastavena. Ve spolupráci s Unipetrolem a SSHR analyzujeme možnosti řešení stávající situace," řekla ČTK Doležalová.

Už ve čtvrtek Švagr oznámil, že svolal na pondělí poradní skupinu, kde jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami. "Význam jednání je v aktuálním kontextu ještě důležitější," dodal Švagr. Už dnes se uskutečnilo jednání, kterého se účastnili zástupci Unipetrolu, Mera a SSHR.

CHART OF THE DAY: #OOTT #crudeoil #russia pic.twitter.com/WVCjREW0r2

— Paul Hickin (@GramscianPaul) 26. dubna 2019

Objem ropy dodané do Česka zveřejňovalo Mero do doby, než se Unipetrol stal v roce 2015 jediným vlastníkem někdejší České rafinérské. V roce 2014 bylo do ČR dodáno celkem 7,48 milionu tun ropy, z toho ropovodem Družba 3,85 milionu tun.

Švagr dnes dále uvedl, že je v pravidelném telefonickém kontaktu se svým slovenským a polským kolegou. "Monitorujeme a vyhodnocujeme, abychom ty informace, které máme, měli vzájemně komplexní a úplné," řekl. Polsko podle něj už do nouzových zásob sáhlo.

V polovině dubna předseda SSHR uvedl, že nouzové zásoby ropy a ropných produktů v Česku ke konci března meziročně klesly zhruba o tři dny na 83,71 dne průměrných čistých denních dovozů. ČR tak už třetí rok neplní směrnici EU, podle které má být zásoba na 90 dní. "Pokud bude potřeba, jsme připraveni uvolnit na trh v ČR nouzové zásoby," ujistil nicméně dnes.

Růst cen pohonných hmot v ČR podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu aktuální situace zatím nezpůsobí. "Vliv by mělo, kdyby výpadek trval delší dobu, řekněme tři týdny, měsíc," řekl dnes ČTK. Na růst cen benzinu a nafty u tuzemských pump podle něj mají větší vliv mimo jiné sankce proti Íránu a Venezuele nebo kurz koruny vůči dolaru.

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie. V Rusku se kontaminace ropy objevuje zřídka. Podle obchodníků se vyšší podíl organického chloridu objevil v ruské ropě zhruba před deseti lety, avšak znečištění bylo mnohem nižší.

S výpadky dodávek ropy prostřednictvím Družby jsou už z minulosti zkušenosti, a to zejména z 90. let. Přerušení dodávek přitom mělo nejrůznější příčiny - od požadavku SSSR na platbu ve volně směnitelné měně přes spory mezi Ruskem a Ukrajinou o výši tranzitních poplatků až po zaplněné české zásobníky. Potíže s dodávkami občas působilo i počasí.

Rusko věří, že se mu brzy podaří vyřešit problém se znečištěnou ropou v ropovodu Družba, kvůli čemuž ji přestala odebírat řada evropských zemí včetně Česka. Dnes o tom informuje agentura Reuters.

Náměstek ruského ministra energetiky Pavel Sorokin dnes o žádném konkrétním termínu nemluvil, ale už dříve řekl, že Rusko čistou ropu k hranici s Běloruskem bude posílat od 29. dubna. O situaci, která na Rusko coby druhého největšího vývozce ropy nepříjemně dopadá, Sorokin jedná v Minsku se zástupci Ukrajiny, Běloruska a Polska.

Kvůli kontaminaci ruské ropy a problémům s tím spojeným se nyní zvyšují ceny této suroviny ve světě. Ve čtvrtek se cena klíčové severomořské ropyBrent letos poprvé dostala nad 75 dolarů za barel.

Související

ropovod Družba

Rusko přestalo dodávat ropu do Polska

Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska. Na twitteru o tom informoval šéf rafinerské společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Podle něj to dodávky zákazníkům neovlivní, protože Polsko získávalo v poslední době z Ruska pouze desetinu své spotřeby surové ropy a dodávky nahradí z jiných zdrojů. Do Česka přeprava ropy ropovodem Družba probíhá podle plánu standardním způsobem, řekla ČTK mluvčí společnosti MERO Barbora Putzová.

Více souvisejících

ropovod Družba ropa Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 33 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy