Proč obchodní řetězce nepodporují drobné farmáře? Problém je i v koncentraci výroby

Obchodní řetězce v ČR podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) podporují velké průmyslové producenty potravin. Předseda asociace Jaroslav Šebek v tiskové zprávě uvedl, že obchodníci velmi zřídka odebírají produkci od drobných farmářů, které asociace sdružuje. 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza pak ČTK řekl, že mezi obchodníky je po regionálních potravinách velká poptávka, ale u nejmenších dodavatelů je problém s nevyvážeností dodávek a obchody si nemohou dovolit mít prázdné regály. Zemědělci se s obchodníky v poslední době přou o to, kdo může za současné vysoké ceny potravin.

K poklesu cen potravin může podle Šebka vést větší rozvoj menších lokálních výrobců jako protiváha velkých podniků. Bylo by to podle něj účinnější než snížení DPH, na které apeluje Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Snížení DPH by podle Šebka fungovalo v případě pestřejšího trhu. V ČR ale podle něj stále panuje model distribuce potravin od velkých producentů a obchodních řetězců a nerozvíjí se místní a regionální trhy, řekl. "Snížení DPH v takovém prostředí je nepřiměřeným riskem, který velmi pravděpodobně nepřinese žádné viditelné zabrzdění či snížení cen pro spotřebitele, rozdíl totiž zůstane v jiných kapsách," uvedl.

Prouza již dříve k diskusi o drahých potravinách uvedl, že v ČR mezi dodavateli v některých oblastech, jako je výroba margarínů nebo některých nápojů, chybí konkurence a trh ovládá několik velkých hráčů.

Šebek poznamenal, že přestože řetězce často spolupráci s lokálními dodavateli propagují, jde pouze o jednotlivé případy. Většina obchodů požaduje, aby své produkty dodávali po celý rok a v množství, které je pro menší farmáře nesplnitelné. "Zcela jistě by přitom bylo v praxi možné, aby byl produkty menšího výrobce potravin zásobován jen jediný obchod z příslušné obchodní sítě bez povinnosti celoročních dodávek," míní.

Prouza uvedl, že v zahraničí je běžnou praxí spojování malých zemědělců do odbytových družstev, které pod společnou značkou jsou schopné svou produkci dodávat v dostatečném množství. "U nás jsou bohužel odbytová družstva spíše raritou a byl bych rád, kdyby jich vznikalo víc. Potřebujeme posílit pestrost nabídky – a malí zemědělci, spojení do regionálních odbytových družstev, jsou pro to ideální," doplnil.

Rozvoj lokálního zpracování v současnosti podle Šebka také brání nadměrná byrokracie, protože na malé výrobce se kladou stejné požadavky jako na velkovýrobce. ASZ prosazuje, aby podnikání farmářům usnadnil zákon o rodinných farmách mimo jiné jednoduššími podmínkami pro zpracování jejich produkce. Do české legislativy chce pojem rodinná farma zanést i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Vetší množství menších výrobců by podle Šebka přineslo na trh i pestřejší nabídku potravin a mělo by to rovněž pozitivní dopad na životní prostředí, protože by se nemuselo tak velké množství zboží vozit na velké vzdálenosti. Upozornil na to, že na zkracování dodavatelsko-odběratelských řetězců klade důraz i politika EU.

Šebek poukázal také na to, že v případě velké koncentrace produkce trh výrazně zasáhla například ptačí chřipka ve velkochovu nosnic na Tachovsku, kde veterináři letos utratili 750.000 kusů drůbeže, což je zhruba 15 procent všech nosnic v ČR. Aktivity ministerstva zemědělství, jako jsou podněty na Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) směřující k ochraně spotřebitele, na dlouhodobé řešení vysokých cen potravin nestačí a budou mít pouze krátkodobý vliv, dodal.

Související

Více souvisejících

Obchody zemědělství

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy