Stavební výroba v Česku se v lednu vrátila k růstu

Stavební výroba v Česku se v lednu vrátila k růstu, meziročně vzrostla o 5,4 procenta. Dnes o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Data za prosinec statistici revidovali, meziroční pokles činil 2,6 procenta.

V lednu se dařilo pozemnímu stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, naopak produkce inženýrského stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 5,1 procenta.

"V lednu umožnily příznivé klimatické podmínky stavbařům provádět veškeré stavební práce bez omezení a produkce meziročně vzrostla o 5,4 procenta. Tahounem růstu byly pozemní stavby, které zaznamenaly meziroční růst o 7,9 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 4,2 procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Analytici: Lednový růst stavebnictví se čekal, celkově se letos čeká propad

Vysoké průměrné vytížení kapacit stavebních firem stojí podle analytiků za lednovým růstem stavební výroby, který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Celkově ale letos odborníci oslovení ČTK očekávají mírný propad oboru a méně postavených bytů, přičemž u menších a středních firem již dochází i k alternativním formám financování projektů.

Stavební výroba v Česku se v lednu celkově vrátila k růstu, meziročně podle ČSÚ vzrostla o 5,4 procenta. Rostlo pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, jež zaznamenalo meziroční růst o 7,9 procenta. Naopak produkce inženýrského stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla o 4,2 procenta.

Výkonný ředitel analytické společnosti CEEC Research Michal Vacek pro ČTK uvedl, že vývoj koresponduje s očekáváním. "Ačkoli v současnosti stavební firmy hlásí průměrné vytížení kapacit na 92 procent, tak zejména v pozemním stavebnictví bude zásoba práce klesat," řekl Vacek. Uvedl, že stavebnictví se musí vypořádat s menším počtem oznámených zakázek od veřejných zadavatelů.

Stavebnictví podle Vacka čeká i redukce zahájené bytové výstavby či menší počet vydaných stavebních povolení. To už dokládají lednová čísla ČSÚ - počet zahájených bytů v lednu meziročně klesl o 8,8 procenta a stavebních povolení bylo meziročně o 7,4 procenta méně.

"Na výstavbu nových bytů a pozemní stavitelství jako takové má hlavně dopad růst cen stavebních materiálů. Poptávka po nových bytech je pak ovlivněná také aktuální výší průměrné úrokové sazby u hypoték. U té očekáváme, že by se mohla pravděpodobně začít snižovat ve druhém pololetí," uvedla Kristýna Viktora, vedoucí realitního oddělení Broker Consulting.

Vacek letos očekává pokles vývoje trhu stavebních prací v průměru o 2,6 procenta. Mírné ochlazení v jednotkách procent odhaduje i Peter Markovič, generální ředitel firmy Xella (výrobce Ytongu) s tím, že se bude více rekonstruovat. Největší překážkou podle něj zůstává financování staveb.

Generální ředitel developerské společnosti Ekospol, která staví převážně v Praze, Evžen Korec uvedl, že se dá čekat přibývající počet odložených staveb. Za důvod uvedl drahé a nedostupné hypotéky společně se stále enormně vysokou inflací a obavami lidí i firem o budoucnost. "Běžné klienty kupující nový byt pro vlastní potřebu sice částečně nahrazují investoři do nájemního bydlení, ale ani oni realitní trh ze současné mizérie příliš nevytrhnou," řekl Korec.

Menší a střední firmy podle spoluzakladatele crowdfundingové platformy Fingood Víta Endlera hledají alternativní formy financování. "Získají prakticky stejné úrokové sazby jako v bance, ale výrazně rychleji a s menší administrativní zátěží," uvedl Endler. Jako příklad uvedl developerské projekty v Moravskoslezském kraji, kde se podařilo vybrat přes 100 milionů Kč, či plánovanou výstavbu více než 50 bytů na místě bývalého obchodního centra v Ostravě-Porubě, na jehož koupi se na platformě vybralo za několik hodin 16 milionů korun.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

Ruský útok na město Černihiv nezastavíme, přiznal Zelenskyj. Armáda nemá rakety ani vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy