Čína expanduje: Si Ťin-pching v Egyptě podepsal investiční dohody za miliardy

Káhira - Čínský prezident Si Ťin-pching včera přijel na návštěvu Egypta a dnes v Káhiře podepsal 21 investičních dohod. Například egyptský bankovní sektor dostane půjčku 1,7 miliardy dolarů (42 miliard korun).

Další se pak týkají hlavně investic do infrastruktury, energetiky a zemědělství. Celková hodnota kontraktů činí téměř 14 miliard dolarů. Na podporu průmyslové výroby v regionu Peking uvolní 15 miliard dolarů ve formě zvláštních půjček. Dalších deset miliard dolarů v obchodních úvěrech poskytne na společné projekty v energetice. Kromě toho Čína poskytne bezúročné půjčky za deset miliard dolarů.

Čínský prezident je v Egyptě od středy v rámci své blízkovýchodní cesty. V Káhiře ho přijal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a Si Ťin-pching promluvil k Lize arabských států.

Prezident druhé největší ekonomiky světa je v Egyptě krátce před pátým výročím revoluce, která svrhla režim bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Sísí je u moci díky zásahu armády proti Mubarakově nástupci Muhammadovi Mursím zvolenému za islamistické Muslimské bratrstvo, které se po revoluci dostalo k moci.

Před výročím revoluce, jež připadá na 25. leden, policie preventivně zatýká aktivisty a oponenty nynějšího režimu.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Mírová mise 3.0. Orbán po Kyjevu a Moskvě dorazil i do Pekingu

Maďarský premiér Viktor Orbán dorazil v pondělí ráno na návštěvu Čínské lidové republiky. Jde o cestu v rámci jeho údajných mírových snah, kdy nejprve zavítal do Kyjeva a následně do Moskvy. Evropská unie ani NATO s jeho kroky nesouzní a prohlašují, že jedná pouze v rámci bilaterálních vztahů Maďarska. 

Více souvisejících

Si Ťin-pching Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy