Řítí se svět do ekonomické zkázy? Pseudoexperti nám mohou zavařit

NÁZOR - Finanční krize v posledních dvou desetiletích a naše neschopnost je předvídat přinesly zkázu nejen globální ekonomice, konstatuje profesor John Ioannidis v komentáři pro server Los Angeles Times. Lékař a statistik působící na prestižní Stanford University dodává, že prasknutí internetové bubliny v roce 2000, skandál firmy Enron a světová finanční krize z roku 2008 vedly ke ztrátě důvěry v ekonomii jako takovou.

Boháči nejsou experti

"Ale tyto krize a skandály neznamenají, že ekonomie jako věda je inherentně nespolehlivá. Většina z nich nastala, protože jsme ignorovali, co jsme věděli," deklaruje akademik. Za nejočividnější problém považuje delegování pravomocí na nesprávné lidí.

Mnozí se například domnívají, že největšími finančními experty jsou ti, kdo mají hodně peněz, avšak názory magnátů se často liší od vědeckých důkazů, bývají odtržené od reality a zcela mylné, jelikož shromažďování bohatství jednotlivcem není to samé jako vytváření trvalého širšího ekonomického růstu celé země, podotýká profesor. Dodává, že zisk soukromého bohatství je často záležitostí pouhého štěstí.

Naše kultura navíc předpovědi ohledně akciových trhů a vývoje ekonomiky přeceňuje, byť dobří ekonomové přiznávají, že i ty nejpokročilejší modely vycházejí přinejlepším z intuice, poukazuje Ioannidis. Konstatuje, že ratingové agentury a vysoce placení poradci v zásadě prodávají naivním subjektům produkty mizivé hodnoty.

Stejně tak politici při rozhodování a tvorbě nových zákonů využívají vědeckou ekonomii zřídka, uvádí profesor. Malou míru vědeckého vlivu na polické rozhodování globálně označuje za děsivou a připomíná, že ti, kdo o světové ekonomice rozhodují, zpravidla mají slabý - pokud vůbec nějaký - odborný background.

Nejde přitom o ryze americký problém - žádného vědce nezahrnuje například ani Euroskupina, orgán ministrů financí zemí platících eurem, uvádí expert. Odkazuje na případ předsedy této skupiny Jeroena Dijsselbloema, který se kdysi chlubil ekonomickým magisterským titulem z University College Cork, ale následně údaj odstranil ze svých webových stránek, protože nebyl pravdivý.

Bývalý řecký ministr financí Yanis Varoufakis zase postavil svou politickou kariéru na tvrzení, že je předním profesorem ekonomie, ale pohled do vědeckých databází ukazuje, že publikoval pouze jednu studii v 40 nejrespektovanějších ekonomických časopisech, poukazuje Ioannidis. Konstatuje, že americká vláda má zpravidla přístup hlubším odborným poznatkům - Federální rezervní systém například zaměstnává několik stovek pracovníků s ekonomickými tituly -, což také pomáhá kompenzovat neznalosti některých politiků.

Pseudoexperti mohou tvrdit cokoliv

"Znalosti přesto mnohdy zůstávají opomíjeny," pokračuje profesor. Soudí, že opakované splaskávání bublin na realitním trhu mohlo být částečně odvráceno, pokud by se aplikovaly standardní ekonomické principy, někdo by pečlivěji počítal a poučili bychom se z minulých chyb.

Ekonomické poznatky jsou podle odborníka na jednu stranu často opomíjeny, ale zároveň existují i problémy ovlivňující celkovou spolehlivost této vědy. "V ekonomii mohou mít vědecké důkazy mnoho odlišných forem - například teoretické modely a simulace, pozorování a data z průzkumů a experimentální studie. Ne všechny formy důkazů mají stejnou hodnotu," vysvětluje Ioannidis. Dodává, že většina empirických dat nepochází z experimentů, ale z průzkumů a běžně shromažďovaných informací.

Ioannidis spolu s Chrisem Doucouliagosem a Tomem Stanleyem prověřoval 6.700 empirických studií zabývajících se 159 tématy. Nalezli poměrně podstatné nepoměry. Například hodnota života, které měří, jak moc jsou lidé ochotni platit za omezení rizika svého úmrtí, byly přeceněny až osminásobně, přičemž průměrná míra nadhodnocení dosahovala dvojnásobku, ve třetině studií pak čtyřnásobku, vysvětluje profesor. Konstatuje také, že většina prověřovaných studií vycházela z omezených dat a podle střízlivých odhadů má průměrná studie pouze osmnáctiprocentní šanci nalézt nějakou spojitost, jestliže existuje.             

Kvůli takto slabé schopnosti předvídat mohou ekonomové snadno jasné spojitosti přehlédnout, případně přijít s chybnou, neexistující spojitostí, pokud je svede jistá předpojatost, tvrdí odborník. Připomíná, že v mnoha oblastech zase ekonomové sbírají více dat, než dokážou analyzovat, navíc velká část těchto informací může být zavádějící a za určité předpojatosti bývá obtížné uvést je na pravou míru.   

"Takové výsledky jsou často selektivní a zveličené. Mnoho společností investuje do objemných dat bez vyhodnocování kvality těchto informací," píše expert. Kvituje tedy, že ekonomové stále častěji spoléhají na experimentální metody, které mají nejlepší opakovatelné výsledky a podle jednoho vyhodnocení lze až dvě třetiny takových studií plně opakovat, pokud se o to ekonomové pokusí.

Mnoho odborných ekonomických časopisů také zavádí standardy, které posilují transparentnost a opakovatelnost - požadují po autorech, aby sdíleli své postupy, hrubá data, software a kódy, vysvětluje Ioannidis. Ujišťuje, že navzdory špatné pověsti může být ekonomie spolehlivá a důvěryhodná, přičemž do jejích oblastí, které dnes produkují nespolehlivé výsledky, je třeba více investovat, jelikož do té doby budou pseudoexperti moci tvrdit cokoliv.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika USA (Spojené státy americké) krize finance

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy