Další eskalace kolem Íránu může výrazně zdražit ropu, obává se šéf Ifo

Pokud by se dál vyhrotila situace na Blízkém východě, mohlo by to vést k dlouhodobému zvýšení cen ropy o 20 procent, je přesvědčen šéf německého ekonomického institutu Ifo Clemens Fuest. Ještě horší by podle něj pro Evropu byly nepřímé dopady související například se zhoršením ekonomické situace v Číně, která je největším světovým dovozcem ropy z Blízkého východu.

"Když už to nebude eskalovat, zvedne se cena ropy dočasně, jak tomu bylo v uplynulých letech opakovaně, ale pokud by situace eskalovala, je třeba počítat s tím, že cena (ropy) výrazně poroste," řekl Fuest zahraničním novinářům v Berlíně.

Pokud by se vývoz ropy z Perského zálivu zastavil úplně, třeba v případě, že by Írán zablokoval Hormuzský průliv, mohla by podle Fuesta cena ropy stoupnout zhruba o 20 procent. To odpovídá podílu exportu přes Hormuzský průliv na celosvětové spotřebě ropy.

Další experti očekávají v případě uzavření úžiny mezi Íránem a Ománem, která propojuje blízkovýchodní producenty s klíčovými trhy po celém světě, ještě razantnější růst cen. Z nynějších zhruba 66 dolarů za barel severomořské ropy Brent by podle nich mohla stoupnout i na více než 100 dolarů.

Pokud by se naplnil spíše odhad šéfa Ifo, neznamenalo by to podle něj pro Německo a evropské země žádné katastrofální dopady. "Byl by to negativní dopad, ale hospodářský růst by to zásadně nezměnilo," myslí si Fuest. Například Německo ročně dováží ropu za 26 miliard eur, a muselo by tak podle něj počítat s tím, že za ni zaplatí přibližně o pět miliard eur více.

Dramatické dopady by nepocítily ani Spojené státy, které dnes těží více ropy, než samy spotřebují. "Negativní dopady by ale pocítila Čína," uvedl Fuest o mocnosti, která z Blízkého východu dováží přes 40 procent ropy, kterou spotřebuje. Právě pokles hospodářského růstu Číny by pak mohl mít výrazné dopady i na Evropu, a to větší než samotný vzestup cen ropy.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa Írán Ekonomika Hormuzský průliv

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy