Firma Huawei je ochromena sankcemi USA, konkurenční výrobci mobilů větří příležitost

Čínští výrobci telefonů, mimo jiné Xiaomi, Oppo a Vivo, se snaží získat podíl na trhu, jemuž dominuje konkurenční společnost Huawei. Ta je ochromena americkými sankcemi, co pociťuje i její dodavatelský řetězec. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Minulý týden Huawei oznámila, že kvůli americkému tlaku prodává svou divizi levných telefonů Honor.

V srpnu společnost Huawei uvedla, že nebude schopna vyrábět čipy pro své nejdražší chytré telefony. "Nyní pozorujeme, ať už jde o Xiaomi, Oppo nebo Vivo, že zlepšují výhled na příští rok," uvedl Derek Wang z firmy Realme. Ta sdílí dodavatelský řetězec s firmou Oppo. "Jsou přesvědčeny, že sankce firmu Huawei na mezinárodním trhu více či méně poškodí a možná budou chtít jí část tržního podílu vzít," dodal.

Firma Realme byla založena v roce 2018 a letos meziročně patrně zdvojnásobí odbyt svých chytrých telefonů na 50 milionů. Pomocí nízkých cen si vybudovala základnu v jihovýchodní Asii a v Indii. Příští rok hodlá expandovat v oblasti nejluxusnějších telefonů v Evropě a Číně, nehledě na situaci společnosti Huawei.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale čínský podnik dlouhodobě odmítá. V srpnu administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila zpřísnění květnových sankcí, které čínskému podniku znemožňují získat bez zvláštního povolení čipy vyvinuté či vyráběné s využitím amerických technologií.

V letošním prvním pololetí Huawei krátce předstihla jihokorejský Samsung a byla největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Ve třetím čtvrtletí ale čínské firmě klesl odbyt o 23 procent ba 51,7 milionu přístrojů, uvedla společnost Canalys. Ve třetím čtvrtletí tak měl Huawei na čínském trhu stále ještě 41,2 procenta, podíl firmy Vivo činil 18,2 procenta, zatímco firma Oppo ovládala 16,8 procenta a Xiaomi 12,6 procenta. Americký Apple měl na čínském trhu podíl 6,2 procenta. Poptávku však zvyšují jeho přístroje z nové řady iPhone 12, které mohou využívat mobilní sítě páté generace (5G).

Společnosti Xiaomi se výhled objednávek na období mezi čtvrtým čtvrtletím 2020 a první kvartálem příštího roku zvýšil na 100 milionů přístrojů. Je tak o 50 procent vyšší než před srpnovým zostřením sankcí proti firmě Huawei. Výhled společností Oppo a Vivo se od srpna zvýšil asi o osm procent na 90 milionů, respektive 70 milionů přístrojů, informovala výzkumná společnost Isaiah Research. Objednávky Huawei na toto období klesly o 55 procent na 42 milionů přístrojů.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Honor mobily Čína Ekonomika Xiaomi

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy