Indie zakázala další čínské mobilní aplikace, představují bezpečnostní hrozbu

Indická vláda zakázala dalších 118 čínských mobilních aplikací, svůj krok zdůvodnila obavami o národní bezpečnost. Ministerstvo pro informační technologie uvedlo, že má důvěryhodné informace, podle nichž tyto technologie fungují v rozporu se zájmy Indie. Informuje o tom dnes BBC. Peking už se vůči zákazu ostře ohradil.

Mezi oběma zeměmi roste napětí kvůli sporům o dlouhou hranici v oblasti Himálaje a Dillí už v červnu zakázalo 59 převážně čínských aplikací včetně TikToku.

Na seznamu nově zakázaných aplikací je podle BBC mimo jiné aplikace WeChat Work firmy Tencent, která slouží pro firemní komunikaci, populární videohra PUBG Mobile, mobilní platební aplikace internetového obchodu Alibaba Alipay nebo dvě aplikace čínského internetového vyhledávače Baidu.

Indické ministerstvo sdělilo, že obdrželo mnoho stížností z různých zdrojů o zneužívání některých mobilních aplikací dostupných přes systémy Android a iOS. Slouží prý ke krádežím a podloudnému přenosu uživatelských dat na servery mimo území Indie.

"Shromažďování těchto údajů, jejich těžba a profilování pomocí prvků nepřátelských vůči národní bezpečnosti a obraně Indie v konečném důsledku zasahuje do svrchovanosti a integrity Indie a je předmětem velmi hlubokého a bezprostředního znepokojení, které vyžaduje mimořádná opatření," uvedlo ministerstvo.

Čínské ministerstvo obchodu v reakci uvedlo, že krok Indie poškozuje zájmy čínských investorů a poskytovatelů služeb. Čína proto žádá Indii, aby chybu napravila, řekl dnes podle agentury Reuters mluvčí ministerstva obchodu Kao Feng.

Nejnovější spor mezi oběma zeměmi přichází v době, kdy roste napětí ohledně jejich společné hranice. Čína a Indie spolu mají 3500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himálaje a vedou vleklý územní spor v místech, kde neexistuje oboustranně uznaná hraniční čára.

V polovině června konflikt v hornaté oblasti Ladákhu vyústil ve střet, při kterém zemřelo 20 indických vojáků. Šlo o první smrtelný střet mezi těmito asijskými jadernými mocnostmi za posledních 45 let. Satelitní snímky ukázaly, že Čína vybudovala nové základny s výhledem na himálajskou oblast.

Proti některým čínským mobilním aplikacím se postavila také americká vláda. Pohrozila například, že zakáže platformu TikTok a nařídila americkým společnostem, aby přestaly spolupracovat s platformou Tencentu WeChat. Obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro řekl, že kabinet má v hledáčku i jiné čínské aplikace.

Související

Více souvisejících

Indie Čína mobilní aplikace mobily WeChat TikTok Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy