Koronavirus vrhá rozvíjející se země zpět do bídy. Mohou zbankrotovat, varuje německý list

Rozvíjející se země, včetně některých států ve východní Evropě, budou pociťovat následky koronaviru déle než ty rozvinuté. Rostoucí zadlužení by mnohé z nich mohlo dohnat až na hranici bankrotu, píše na svém webu německý hospodářský deník Handelsblatt.

Nejprve utrpěly koronavirový šok rozvíjející se státy v Asii, kam se přenesla nákaza z Číny. Nyní už ale virus zasáhl hospodářství rozvíjejících se zemí po celém světě. Například v Rumunsku pandemie nemoci covid-19 náhle přerušila boom posledních let. Bez práce je v zemi milion lidí a dalších 950.000 čeká, jestli se do ní bude moci vrátit. Jen za březen se hospodářský výkon této největší země na jihovýchodě Evropy s 19 miliony obyvatel snížil o 30 procent.

V Turecku - zemi, která se právě začínala vzpamatovávat z hospodářského oslabení - přerušil od začátku roku provoz každý třetí dodavatel automobilových součástek, řekl listu Handelsblatt Alper Kanca, prezident jejich svazu Taysad. Turecké podniky jsou těsně napojené na evropské dodavatelské řetězce. Do Evropy putuje 75 procent veškerého exportu. "Když tam závody zůstávají zavřené, nemůžeme tu vyrábět ani my," říká Kanca. Podobně je na tom cestovní ruch: většina hostů přijíždí do Turecka z evropských zemí.

Ať už je to Rumunsko, Turecko, Rusko, Indonésie, Egypt, Jihoafrická republika, Brazílie nebo Mexiko - všem hrozí, že se kvůli pandemii propadnou zpátky do bídy. Virus v nich totiž útočí na více frontách než v průmyslově vyspělých zemích. Ekonomiku nesráží jen omezení volného pohybu, ale země a jejich firmy jako dodavatelé doplácí i na chybějící poptávku z vyspělých států. A podobně jako za dřívějších krizí i nyní reagují zahraniční investoři obavami a masivně stahují kapitál.

A následky jsou drastické. Místní měny se propadají vůči hlavní světové měně, tedy dolaru. Státní rozpočty tak mohou těžko splácet zahraniční dluhy a firmy jen těžce obhospodařovat úvěry, které mají v devizách. Hospodářství proto kolabuje výrazněji, déle a o to více, pokud je - jako třeba v Rusku - závislé na vývozu surovin.

V koronavirové krizi se k tomu přidružuje další drama: zdravotnictví viru čelí ještě hůře než v Itálii, Španělsku nebo ve Francii, tvrdě zasažených zemích západní Evropy. Situaci dokládá opět třeba příklad Rumunska. "Zdravotnický systém prochází zátěží kvůli špatnému řízení, odchodu zdravotníků do zahraničí a ve srovnání se zbytkem Evropské unie nejhoršímu financování," řekl listu bukurešťský analytik Radu Magdin.

Situace v rumunských nemocnicích je zatím ještě pod kontrolou. "Ale pokud by se infekce rychle navýšily, dostal by se systém rychle na hranici kapacit," říká vedoucí nadace Konráda Adenauera v Bukurešti Martin Sieg. Počet zdravotníků, kteří za prací odešli do ciziny, se pohybuje kolem 20.000. V rumunských domovech pro seniory chybí pečovatelé.

Vláda pod vedením konzervativního premiéra Ludovica Orbana proto zakázala, aby si Německo a Rakousko letadly z Rumunska dovážely sociální pracovníky a zdravotnický personál. Vyhlásila stav nouze, kdy zdravotníci nesmí podávat výpovědi.

Zdravotnictví se dostává na hranici možného také na Ukrajině. Stále více lékařů a sester se o své kolegy musí starat v nemocnicích jako o pacienty: 784 členů zdravotnického personálu už onemocnělo covid-19, jen ve středu jich přibyla stovka. To představuje v poměru ke 4161 případům nákazy v zemi vysoký podíl. Ukrajina a další méně rozvinuté země nemohou při nákupu zdravotnických masek za horentní sumy v Číně konkurovat bohatým státům Perského zálivu a rozvinutým zemím, připomíná Handelsblatt.

Hospodářství východní Evropy by podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) mělo letos stejně jako to latinskoamerické klesnout o 5,2 procenta. "Předpokládáme, že mnohé země budou v příštích měsících nuceny čerpat mezinárodní pomoc," řekla listu ekonomka Elina Ribakova z lobbyistické organizace Institute of International Finance.

Rumunsko, Srbsko, Severní Makedonie, Bělorusko a Ukrajina by nicméně podle Michaela Harmse ze sdružení Ostausschuss der Deutschen Wirtschaft (OA), které se zaměřuje na východní Evropu, mohly těžit z přesunu továren evropských koncernů z Asie do Evropy. Pro Ukrajinu to ale platí jen v případě, když se jí s pomocí MMF podaří vyhnout státnímu bankrotu, zdůraznil Harms.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Ekonomická krize Rusko Rumunsko chudoba Turecko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 11 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 33 minutami

před 46 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy