Olympiáda ve stínu koronaviru: Zrušení her by bylo nevídané, přineslo by obří problémy

Čtyři měsíce zbývají do zahájení jedné z největších sportovních událostí na světě. Letní olympijské hry se pořádají nepřetržitě od svého obnovení v roce 1896 a ke zrušení nejprestižnější sportovní akce v historii došlo pouze třikrát, kvůli válkám v letech 1916, 1940 a 1944. Pokud budou kvůli pandemii koronaviru letos zrušeny, stane se tak vůbec poprvé historii v době míru. A přinese to obrovské problémy celému světu.

Svět už se kvůli pandemii koronaviru musel vzdát mnohého. Přerušena byla řada sportovních i kulturních akcí, hudebníci odkládají koncerty, Eurovize se letos neuskuteční, v ohrožení jsou přední hokejové a fotbalové soutěže, a nikdo neví, kdy se situace vrátí k normálu.

Koronavirus nakazil už téměř čtvrt milionu lidí ve většině světa a počet mrtvých překročil 10 000. Ačkoliv v Číně, kde vznikl, se situace uklidňuje, jiné státy s ním ten skutečný boj teprve svedou.

Právě forma onoho boje nabývá v řadě zemí velmi podobný scénář. Omezuje se vycházení, lidé jsou uvrženi do karantény, zavírají se školy i obchody a především se ruší všechny hromadné akce. Mnohdy i takové, kde by mělo být více jak pár desítek lidí.

Už za čtyři měsíce se má ale konat událost, která na velmi malém prostoru uvítá miliony turistů a tisíce nejlepších sportovců světa včetně jejich týmů. Olympijské hry jsou známy svou historickou prestiží, kvalitou, a především jsou považovány za naprostý vrchol sportovního světa. Vyhrát olympiádu je sen každého sportovce, dostat se na ni je jejich cílem. Povede se to ale pouze těm nejlepším.

Představa, že by se za aktuálních podmínek měla pořádat akce takového rozsahu, zní i těm největším optimistům nereálně. Mnoho států omezilo přeshraniční cestování, letecké společnosti počítají obří ztráty, turismus je prakticky zastavený a panují obavy z jakéhokoliv dalšího šíření nemoci.

Problém spočítá v tom, že zrušení olympijských her není o nic víc reálné, než jejich pořádání. Pokud by k tomu totiž došlo, mělo by to masivní dopad na všechno a na všechny. Od sponzorů a reklamních agentur přes televize až po sportovce. Dopad by pocítila oblast gastronomie, hotelnictví, dopravy i turismu. Zrušení olympiády by zkrátka nepříznivě ovlivnilo už tak nahnutou ekonomickou stabilitu.

Náklady na pořádání olympijských her se podle agentury Reuters už nyní vyšplhaly na 1,35 bilionu jenů (více než 300 miliard korun). A to největší sportovní svátek ještě ani nezačal. Japonsko nainvestovalo masivní prostředky do zlepšení dopravní infrastruktury a modernizace turistických zařízení, očekává, že desítky tisíc turistů v zemi nějakou dobu zůstanou, navštíví památná místa, poznají tamní kulturu, a především utratí nemalé peníze v oblasti turistického ruchu.

"Cílem bylo, aby návštěvníci strávili několik dní v Tokiu, a pak využili příležitosti k prozkoumání dalších japonských regionů," řekl televizi CNN Keith Henry, prezident poradenské organizace Asia Strategy. "Hospodářská škoda dopadne na celé Japonsko," dodal.

Victor Matheson, odborník na sportovní ekonomiku z College of the Holy Cross, se obává, že zrušením her by oblast cestovního ruchu ztratila potenciální příjmy ve výši miliard dolarů. Nabízí se proto několik alternativ. Ani s jednou ale nemá nikdo na světě zkušenosti.

Mezinárodní olympijský výbor musí o případném zrušení olympiády rozhodnout nejpozději v květnu. Na stole je ale i varianta jejich posunutí. Něco takového se zatím nikdy nestalo a držitelé vysílacích práv by z ní příliš nadšení nebyli, stejně jako lidé, kteří už měli zajištěné ubytování nebo koupené letenky a vstupenky. 

Začátkem března japonský ministr pro pořádání olympijských her Seiko Hashimoto uvedl, že smlouva s výborem by umožnila odložit hry do konce roku. Podle Mathesona by ale takové rozhodnutí navýšilo náklady na jejich pořádání řádově o miliardy. Nikdo navíc nemůže zaručit, že by se v náhradním termínu hry uspořádat mohly, a pokud by byly i poté zrušeny, ekonomický dopad by byl podstatně masivnější.

Nabízí se i varianta uspořádat hry bez diváků. Televize by nepřišly o vysílací práva ve výši 3 až 4 miliard dolarů a sportovci by nepřišli o peníze od sponzorů, protože by stále byli vidět. Odpadl by problém s plánováním a logistikou, ale také by zmizela atmosféra celé události. Atleti by běhali a skákali po tichých, prázdných hřištích.

Je to ale jedna z mála variant, jak minimalizovat ekonomické dopady. A jelikož je pořádání olympijských her pro Japonsko zdrojem národní hrdosti, tato možnost by zemi umožnila zachránit si tvář. Výměnou za miliardové ztráty kvůli nulovému turismu.

Jisté je, že ačkoliv by sami sportovci odložení her akceptovali, zrušení by nesli velmi těžce. Dostat se na olympiádu znamená celý život tvrdě dřít, a ne každý z nich by měl možnost účastnit se za další čtyři roky her ve Francii. Mnoho z nich navíc v současnosti nemůže trénovat, proto by se návrhu na odklad nebránili.

V tuto chvíli ani ani jeden z nich neví, co ho za čtyři měsíce čeká. Nikdo neví, jestli se největší sportovní svátek světa uskuteční nebo ne. V řadách sportovců, investorů, hoteliérů, restauratérů i v cestovních kancelářích proto panuje oprávněný strach. 

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 olympiáda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

Biden: Příměří v Gaze může být už zítra. Záleží na Hamásu

Příměří ve válce Hamásu a Izraele může nastat už zítra, pokud Hamás propustí zajatce, prohlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy