Tržby v maloobchodě v Česku meziročně klesají už půl roku

Tržby v maloobchodě v Česku meziročně klesají už půl roku. V říjnu pokles zrychlil na 9,4 procenta po zářijovém revidovaném snížení o 5,3 procenta. Lidé méně utráceli zejména za nepotravinářské zboží. Proti září se říjnové tržby snížily o 1,8 procenta. Informace dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Meziroční pokles tržeb v maloobchodě pokračoval i v říjnu, pokles trval již od května letošního roku. Tempo poklesu se v porovnání s předchozím měsícem prohloubilo zejména u nepotravinářského zboží, ale i u potravin a pohonných hmot," uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. Tržby za nepotravinářské zboží v říjnu meziročně klesly o 11,2 procenta, za pohonné hmoty o osm procent a za potraviny o sedm procent.

Proti září říjnové tržby za nepotravinářské zboží klesly o 2,8 procenta a za potraviny o jedno procento. Naopak útraty za pohonné hmoty vzrostly o 0,6 procenta.

"Meziroční pokles vykázaly všechny hlavní sortimentní typy specializovaných nepotravinářských prodejen, s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Internetové a zásilkové obchody pokračovaly v poklesu nepřetržitě již desátý měsíc," podotkla ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková. Internetovým a zásilkovým obchodům se tržby snížily o 13,2 procenta.

Ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci tržby v říjnu meziročně klesly o 15,6 procenta a v obchodech s výrobky pro domácnost o 13,7 procenta. Proti loňskému říjnu se útraty snížily také v prodejnách s oděvy a obuví o 12,7 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,4 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 1,2 procenta. V obchodech s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím naopak tržby stouply o 2,9 procenta. "Tržby za potraviny klesly ve specializovaných prodejnách o 9,8 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 6,8 procenta," uvedl ČSÚ.

Údaj o tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za tyto činnosti se v říjnu meziročně snížily o 3,6 procenta a proti září klesly o 2,1 procenta. V dílčích číslech útraty za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se proti loňskému říjnu snížily o tři procenta a za opravy klesly o 6,1 procenta.

Analytici: Říjnový propad maloobchodu byl nejprudší od dubna 2020

Říjnový propad českého maloobchodu byl nejprudší od dubna 2020, kdy vypukla pandemie covid-19. Na spotřebitele a jejich kupní sílu nyní nepříznivě dopadá vysoká inflace, shodli se analytici, které oslovila ČTK. Tržby v maloobchodě v Česku meziročně klesají už půl roku. V říjnu pokles zrychlil na 9,4 procenta po zářijovém revidovaném snížení o 5,3 procenta.

"Pokles dosahující téměř deseti procent je největší od začátku pandemie v roce 2020. Tehdy ovšem byla velká část ekonomiky zavřená, nyní je důvod rozdílný. Českým domácnostem klesá rekordním tempem životní úroveň skrz vysokou inflaci a ty musí omezovat významně svoji spotřebu," uvedl analytik Deloitte Filip Pastucha.

Data představují pokračování dosavadního trendu, kdy si Češi sice z obchodů odnášejí čím dál méně zboží, ovšem nechávají v nich více peněz, doplnil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Průměrný Čech podle něj de facto tendenci k šetření nevykazuje, jelikož zatímco průměrná mzda meziročně vzrostla o 6,1 procenta, nominální útraty v obchodech stouply o 6,7 procenta. "Češi tedy vzhledem ke svým příjmům letos v obchodech utratili více než loni," podotkl.

Na tuzemské spotřebitele nepříznivě působí růst životních nákladů, tedy vysoká inflace, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Po zbytek letošního roku a po většinu prvního pololetí roku 2023 lze podle něj v důsledku vysoké inflace očekávat nepříznivý vývoj nejen u maloobchodních tržeb, ale také u spotřeby domácností jako celku. "Nepříznivý dopad vysoké inflace na reálné příjmy domácností a na jejich spotřebu je výraznou zátěží pro vývoj HDP, neboť spotřeba domácností má na celkový výkon ekonomiky zásadní vliv," dodal.

Omezování nákupů není v ČR žádnou novinkou, neboť je patrný už od loňského léta, míní analytik Banky Creditas Petr Dufek. "Postupně pouze zesiluje s tím, jak moc nejistý je výhled finanční situace domácností. Reálně už lidé podle něj nakupují méně než před covidem a tento trend bude nepochybně pokračovat i nadále. Zatím vše nasvědčuje tomu, že letošní Vánoce budou ve srovnání s těmi loňskými chudší. Obrat lze čekat snad v polovině příštího roku, kdy by se inflace měla konečně vrátit k jednociferným hodnotám a s ní by se mohla začít stabilizovat i kupní síla obyvatel," odhadl.

Související

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy