Zavedení elektronické peněženky sníží administrativu, podpoří HDP

Zavedení evropské elektronické peněženky sníží lidem i firmám administrativní zátěž, což se projeví zvýšením produktivity. Celkově by se zavedení elektronické peněženky mohlo v Česku projevit růstem hrubého domácího produktu až o 3,7 procenta. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte. 

Podle nařízení Evropské komise musí členské státy v příštím roce umožnit lidem i firmám používat digitální identitu pro národní i přeshraniční přístup ke službám státu i firem.

Evropská elektronická peněženka by měla nahradit standardní doklady, jako jsou občanský a řidičský průkaz. Měla by umožnit elektronické podepisování smluv, zajistit přístup k úřadům a umožnit i on-line platby. V Česku by měla mít podobu aplikace eDokladovka, kterou vyvíjí Digitální a informační agentura (DIA).

"Budeme-li vycházet z toho, že každý občan ČR stráví jeden pracovní den v roce vyřizováním nutných záležitostí na úřadech nebo v bance a že je nucen využít pro tyto účely dovolenou, pak tím, že místo toho využije evropskou peněženku digitální identity a vyřídí si vše potřebné on-line, dojde k navýšení produktivity a zlepšení národní ekonomiky s přesahem i do HDP," uvedl vedoucí Fintech týmu Deloitte Ivo Apetauer.

"Díky digitální identitě a celkovému zjednodušení byrokratických procesů by pozitivní dopad na české HDP mohl být přibližně 3,7 procenta," dodal. Firmám se podle něj sníží administrativní zátěž díky převedení služeb do on-line prostředí. U bank odhaduje Apetauer snížení provozních nákladů až o miliardu korun. Zároveň lze očekávat rozšíření investic do inovativních řešení pro elektronickou peněženku.

Evropská komise předpokládá, že do roku 2030 by mohlo elektronickou peněženku využívat na 80 procent občanů Evropské unie. Pokud by se to stalo, podle analýzy Deloitte by to pro občany EU znamenalo roční úsporu 855.000 hodin času. Evropské firmy by ročně ušetřily až 11 miliard eur (258 miliard korun).

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

platební karty

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy