Anesteziolog s exhibicionistickým genem vzal ztečí česká divadla. A slaví úspěch

ROZHOVOR - Mezi nejvýraznější slovenské dramatiky současnosti patří Viliam Klimáček. Jeho hry jsou populární u diváků, ale ocení je i mnozí akademici, což není příliš obvyklé, ohlédneme-li se ke skutečnosti, že je autorem komedií.

V červnu byla premiérově uvedena jeho hra Ježíškova armáda v Divadle Komedie, kterou přímo pro toto pražské divadlo napsal. V krátkém rozhovoru jsme se Viliama Klimáčka zeptali nejen na spolupráci s uvedeným divadlem, ale i na to, jakým způsobem tvoří.

V Divadle Komedie před koncem sezony uvedli Vaší hru, Ježíškova armáda. Jak probíhá spolupráce mezi Vámi a tímto pražským divadlem?

Už druhýkrát všetko prebehlo v obojstrannom porozumení. Pred pár rokmi mi tam uviedli hru Rozkvetly sekyry a teraz Ježiškovu armádu. Tú si u mňa objednali a ja som prikývol, lebo ma už pri prvej premiére presvedčilo ich nadšenie a nasadenie, s akým robili v ťažkých podmienkach v starom divadle v Strašnicích. A keď sa presunuli do Komedie, rád musím konštatovať, že sa ľudsky nezmenili a že hra, ktorú som napísal pre konkrétnych hercov, ich bavila a radi na nej robili.

Měl jste již příležitost vidět hru v podání souboru Divadla Komedie?

Bol som na premiére, smial som sa s publikom a spolu s ním som sa aj nechal očariť momentami poézie, ktoré v sebe tento zdanlivo brutálny príbeh skrýva. Chcel som, aby súčasná hra o hľadaní viery, to podávanie nezaručenej správy o prítomnosti Boha v Zemiach Českých bolo nielen zábavné, ale aj mrazivé. Oboje som na javisku uvidel. Vďaka, Komedie!

Vaše hry jsou pro diváky poutavé i tím, že sami sebe snadno najdou mezi postavami, které se objevují na jevišti. Nebojí se na druhou stranu Vaše okolí, že se stane nevědomky předlohou pro nějakou postavu v nové hře?

Zatiaľ sa mi nikto na chodníku nevyhýba, aj priateli sú ochotní si so mnou sadnúť na pohár vína...

Máte v tuto chvíli rozepsanou novou hru?

Dokončujem pre Slovenské národné divadlo hru o Cyrilovi a Metodovi, ovšem veľmi nepietne podávanú, možno až škandalóznu, neviem. Nemám rád prilepšovanie dejín a mýty okolo postáv, po ktorých ostali v kronikách len dva riadky. Tým samozrejme nemyslím solúnskych učencov, ale našich miestnych vládcov, konkrétne Svätopluka, ktorý sa pričinil o vyhnanie Metodových žiakov, odvrhol slovanskú abecedu a nakoniec stratil aj ríšu, ktorú ohňom a mečom vybudoval.

Jakým způsobem pracujete? Jste pod tlakem termínu nebo píšete dle Vaší aktuální nálady?

Aj - aj. Je veľkým šťastím pre autora, ak ho oslovujú dramaturgie divadiel, či by pre nich nenapísal hru, ale rovnako šťastím je, ak má čas písať len tak pre radosť, z čoho sa môže, ale nemusí raz narodiť poriadna hra. Stále mám v hlave pár projektov, ktoré chcem napísať, potom na ne zabudnem a ak si po roku spomeniem aspoň na jeden, je to znak, že asi za to stál. A vtedy sa ho pokúšam dostať na papier.

Vystudoval jste lékařskou fakultu a následně byl anesteziolog. Proč jste s touto prací skončil a začal se plně věnovat divadlu?

Už ako študent medicíny som hral amatérske divadlo, mal som v sebe „exhibicionistický gén", aj po absolvovaní univerzity som si založil vlastné divadlo, volá sa GUnaGU a existuje dodnes. Mal to byť pôvodne iba relax po práci, ale prerástlo to najprv v obrovskú záľubu a nakoniec aj do nového zamestnania. Nechal som medicínu a venujem sa už len písaniu a divadlu. Najťažšia bola tá chvíľa, kedy sa bolo třeba rozhodnúť, čo nechám za sebou. Za nekonečnými operáciami, za nočnými službami cez Vianoce a Veľkú noc, ktoré som ako mladý doktor dostával, naozaj neľutujem. Dnes je GunaGU profesionálne divadlo, režírujem v ňom, píšem preň a užívam si slobody na vlastnej scéne. A tuším si to aj diváci užívajú so mnou. Tento rok práve oslavujeme tridsiate výročie. Kto má chuť, pozývam ho v októbri a v novembri do pražského Rubínu, kde bude GUnaGU hosťovať.

Viliam Klimáček (*1958) je slovenský dramatik, básník, prozaik, čemuž se však začal plně věnovat až poté, co zanechal práce anesteziologa. Po odchodu z lékařské praxe v roce 1992 se naplno pustil do práce v bratislavském divadle GUnaGU, které spoluzaložil v roce 1985 a od té doby zde působí jako umělecký šéf. Věnujete se režii, scenáristice i herectví.

Viliam Klimáček je sedminásobný nositel Ceny Alfréda Radoka, která je udělovaná za nejlepší českou a slovenskou hru roku. Tvorba Viliama Klimáčka, ať už se jedná o divadelní hry či knihy, je specifická poněkud netradičně pojatými tradičními motivy. Na témata historická či z každodenního života pohlíží humorně a z nového úhlu pohledu.

Již názvy jeho her vám leccos prozradí. V současné době má bratislavské divadlo GUnaGU na repertoáru řadu Klimáčkových her, uvádí například Underground (Historky z bratislavského metra), Baletky, hackeri, homlesáci & manažéri (Papier znesie všetko), Díleri (Všetko je na predaj), Pitbull (Hra o Slovensko), Kill Hill (Pochovajte ma s mojima rolexkami) či Nízkotučný život (Nejen, nežijem, nemilujem).

Poslední z uvedených her budete mít příležitost vidět v podání divadla GUnaGU v rámci programu Léto slovenských hvězd na letní scéně Studio Dva na Vyšehradě v úterý 26. srpna. V České republice nedávno uvedli Klimáčkovu hru v Divadle Komedie. Komedii Ježíškova armáda má zde po letní přestávce nejbližší reprízu 19. září.

Související

Eva Vrbková a Hana Kusnjerová v inscenaci Maryša

RECENZE: Maryša – stále silný příběh

RECENZE - Divadlo Komedie před dvěma lety nastudovalo nejznámější moravskou vesnickou tragédii z roku 1894, která je vrcholem společného díla bratří Mrštíků. Přestože od jejího prvního uvedení uběhlo 121 let, téma domácího násilí a moci peněz, kterého se drama dotýká, je stále aktuální. V titulní roli exceluje Hana Kusnjerová.

Více souvisejících

Divadlo Komedie Viliam Klimáček (dramatik)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy