Poláci vládli všemu a žádní cizinci neexistovali. V Divadle Komedie uvedli hru o polské nátuře

Před pěti lety proběhla světová premiéra hry Mezi náma dobrý polské autorky Doroty Masłowské. Nyní se s touto hrou, která kriticky pohlíží na podobu současné společnosti, zesměšňuje polskou logiku a pohrává si s myšlenkou, co by kdyby, můžete seznámit i na české divadelní scéně. Minulý čtvrtek ji v poutavém zpracování prvně uvedli v pražském Divadle Komedie.

Nejstarší generace žije krásami minulosti a při vzpomínce na hrůzy nám chce varovat. U střední generace se nevyhneme dojmu, že se často jedná o nešťastné bytosti, které by se pro ostatní rozdaly, ale na sebe zapomínají. Ti nejmladší žijí v naivní představě, že změní svět, protože oni jsou těmi prvně pokrokově smýšlejícími.

Ženy z těchto tří generací se sešly v jedné místnosti, která jim je domovem. Musí spolu sdílet veškeré okamžiky, což je možná ještě více rozděluje. Otázkou je, zda k sobě nakonec najdou cestu, nebo nikoli. Představitelkami jednotlivých generací jsou Miluše Hradská, Barbara Lukešová a Hana Kusnjerová, jejíž role je plná netolerance k jiným postojům k životu a zvláště pak velké dávky cynismu, který provází celou hru.

Mezi náma dobrý je konfrontací zásadních existenciálních problémů, které nejsou jen problémy minulosti, a malichernosti, která v dnešní době dostatku hraje prim. Vedle komplikované životní situace žen „nežijících" v jedné místnosti s nepřítomnými pokoji jsou postavena „trápení" populárních osobností, smyslem jejichž života je si co nejvíce užívat, ačkoli před kamerou nastavují zcela jinou tvář.

Scéna, jejímž hlavním tématem je přetvářka, je vynikajícím momentem ve zpracování hry Mezi náma dobrý. Proměny hereckých výrazů jsou brilantní v podání Jaromíra Noska. Zároveň je tento moment zdánlivě nejkomediálnějším momentem, protože se sice smějete, ale uvědomujete si, že taková skutečnost ke smíchu moc není.

Vedle toho Masłowska zdůrazňuje, že je současný svět pod vlivem konzumu. Ze všech se na člověka, který už je spíše jen spotřebitelem, valí reklamy, slevy a umělé ideály krásy. Což by samo o sobě nemuselo být tak hrozné, pokud by člověk dokázal těmto věcem zdárně čelit. Spíše jim však podléháme. Příkladem je takového přístupu k životu je tlustá Božena, v jejíž kůži se blýsknul Jiří Racek.

Pak není divu, že se téměř nezastavíme a potýkáme se s civilizačními zdravotními problémy, kterým jsou čím dál častější deprese. Přitom by stačilo se zastavit a uvědomit si, že nám je měněn žebříček hodnot. A jak tato hra ukazuje, stačilo jen málo a nemuseli jsme vůbec být na světě. Lidský život je v mnoha ohledech jen výsledkem náhody.

V textu Doroty Masłowske se odráží historie Polska, která byla v minulém století notné deformovaná západním sousedem – Německem, jež se ostatně pokusilo za doby Třetí říše ovládnout celou Evropu. Hrůzy druhé světové války jsou stále ve společnosti přítomny, ačkoli pro mnoho lidí jsou jen lekcí v učebnicích dějepisu. Scénáristi pak vymýšlejí absurdní dramatické příběhy, protože jim drama všedního dne připadá příliš nehodné zachycení.

Některé aspekty hry diváku dokáží, jak si všímá jen toho, čeho si všimnout chce. Ačkoli zazní jasné přiznání, i tak je zcela vypustí a dál s klidem sleduje představení, k němuž klíč se nenachází jen na konci, ale také na samém začátku. Ostatně tak tomu je mnohdy i v životě.

Dorota Masłowská napsala skvělou hru, která nám toho o nás prozrazuje možná víc, než bychom si sami přáli. Její zpracování v Divadle Komedie stojí na vynikajících hercích, jejichž podání zdůrazňuje smysl celé hry, čemuž dopomáhá jistá míra parodování světa i nás samotných.

Hlediště Divadla Komedie se pro tuto hru posunulo k hercům na dosah ruky, což dává výraznější zážitek ze hry. Současně tak mají herci výrazně více možností ve využití jeviště a výrazových prostředků, neboť divák zaregistruje každé mrknutí.

Pokud si chcete toto představení pořádně užít, doporučuji oprášit si základní informace o Polsku, twin´s semiprezidencialismu, polském národu a jeho pohledu na svět. Jinak by vám sice některé fórky připadaly vtipné, ale jen díky podání herců Divadla Komedie, nikoli kvůli jejich obsahu.

Povaze Poláků se člověk může u tohoto představení bez výčitek zasmát, protože autorkou je mladá Polka, a tak se v žádném případě nejedná o slepé posilování stereotypních představ o nátuře tohoto sebevědomého národa. 

Mezi náma dobrý

Autor: Dorota Masłowska

Překlad: Barbora Gregorová

Režie: Ondřej Mataj

Dramaturgie: Markéta Bidlasová

Scénografie a kostýmy: Lenica Rozsnyóová

Osoby a obsazení:

Malá metalická dívenka: Hana Kusnjerová

Halina: Barbara Lukešová

Zasmušilá stařenka: Miluše Hradská

Tlustá Božena: Jiří Racek

Autor: Vilém Udatný

Herec: Jaromír Nosek

Moderátorka: Kristýna Leichtová

Edita, která hraje Moniku: Natálie Řehořová

Premiéra: 6. listopadu 2014

Nejbližší reprízy: 1. a 15. prosince 2014

Související

Eva Vrbková a Hana Kusnjerová v inscenaci Maryša

RECENZE: Maryša – stále silný příběh

RECENZE - Divadlo Komedie před dvěma lety nastudovalo nejznámější moravskou vesnickou tragédii z roku 1894, která je vrcholem společného díla bratří Mrštíků. Přestože od jejího prvního uvedení uběhlo 121 let, téma domácího násilí a moci peněz, kterého se drama dotýká, je stále aktuální. V titulní roli exceluje Hana Kusnjerová.

Více souvisejících

Divadlo Komedie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy