Don Giovanni zazní v dekoraci a v režii z dob Mozarta

Praha - Nejslavnější opera Wolfganga Amadea Mozarta, Don Giovanni, bude od 15. července do 23. srpna uváděna na tradiční letní stagioně v pražském Stavovském divadle. Diváci tak budou moci shlédnout jedinečný remake světové premiéry z roku 1787 v autentickém divadle a v dobové dekoraci. O představení je ze strany zahraničních návštěvníků Prahy velký zájem, jen vloni jej navštívilo více než 10.000 diváků.

Dobové zpracování Mozartovy opery vzniklo ve spolupráci Opery Mozart s Národním památkovým ústavem v Pardubicích a Académie Desprez. Inscenace evokuje atmosféru světové premiéry, která se odehrála dne 29. října 1787 právě ve Stavovském divadle a sám velký Maestro nejen dirigoval, ale i doprovázel na cembalo. Autenticitu původního uvedení opery tak, jak byla pravděpodobně tehdy inscenována, vytváří jak režie, tak i dobové dekorace včetně nasvícení, připomínající tehdejší možnosti osvětlení. V představení účinkují již tradičně vynikající čeští i zahraniční sólisté. Na přelomu 90. let a nového milénia v titulní úloze hostoval populární Daniel Hůlka, letos k mezinárodnímu souboru patří například sólisté Národního divadla v Praze, Miguelangelo Cavalcanti a Marie Fajtová, člen Národního divadla Moravskoslezského Martin Bárta nebo japonská sopranistka Michiyo Keiko.

"Jde o unikátní zpracování světoznámé opery, které by měl vidět každý návštěvník Prahy i domácí publikum," uvedl k nejnovějšímu nastudování Dona Giovanniho intendant Opery Mozart Jiří Herold.

Vstupenky jsou v prodeji v sítích Ticket Art a Ticketportal po celé České republice.

Don Giovanni, plným názvem Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni (Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni), je dvouaktová dramatická opera Wolfganga Amadea Mozarta na libreto Lorenza da Ponte. Světovou premiéru měla v Nosticově (dnes Stavovském) divadle v Praze 29. října 1787 za účasti skladatele. Námětem je život a smrt svůdníka, známého v literatuře také jako Don Juan. Podle kritiků a mnoha milovníků oper jde o jednu z vůbec nejlepších oper, které kdy byly složeny.

Objednávku na operu Don Giovanni dostal Mozart během svého pražského pobytu v lednu 1787. Byl zde svědkem velkého úspěchu své předchozí opery Figarova svatba, která ve Vídni naopak propadla. Na opeře Mozart pracoval během následujících měsíců, ale dokončoval ji až po příjezdu do Prahy 4. října 1787.

Wolfgang Amadeus Mozart, jméno podle křestního záznamu Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart (27. ledna 1756, Salzburg - 5.

prosince 1791, Vídeň) byl klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos; geniální hudebník, který za svého života vytvořil 626 děl světského i duchovního charakteru - opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše a chorály.

Ve svém dětství koncertoval po celé Evropě. Poté, co opustil pozici dvorního skladatele v Salzburgu, nenalezl již přes svou proslulost stálé placené místo pro zajištění existence své a své rodiny. Nechtěl sloužit jako lokaj aristokratické společnosti a přál si zůstat svobodným umělcem.

Mezi jeho nejproslulejší díla se řadí opery Figarova svatba a Don Giovanni a jeho poslední monumentální, i když nedokončený opus, zádušní mše Rekviem d moll.

Realizační tým

INTENDANT OPERY MOZART - Jiří HeroldUMĚLECKÝ ŘEDITEL - Jiří KotoučREŽIJNÍ NASTUDOVÁNÍ - Lubor CukrDIRIGENTI - Richard Hein, Miloš Krejčí, Miriam Němcová, David ŠvecCHOREOGRAFIE - Lucie PoláčkováNÁVRHY KOSTÝMŮ - Roman ŠolcSCÉNOGRAFIE - Gilbert BlinLIGHT DESIGN - Pavel Dautovský

Související

Více souvisejících

Stavovské divadlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy