RECENZE: Nenaplněné sny, hebké věci a dojemný Lennie v Městském divadle Brno

RECENZE – Městské divadlo Brno uvedlo na své Činoherní scéně drama o naději, přátelství a nenaplněných snech. Příběh Johna Steinbecka O myších a lidech, který napsal současně jako novelu i jako drama, se dočkala mnoha divadelních uvedení. Jen u nás se hrálo třicet šest inscenací, z nichž první byla v brněnském Národním divadle. Inscenace Městského divadla Brno v režii Petra Gazdíka je plná vynikajících hereckých výkonů a působivé atmosféry nadčasového díla.

„Chlapi jako my, co dřou na rančích…“

Příběh o nesourodé dvojici přátel napsal držitel Nobelovy ceny za literaturu, John Steinbeck, v roce 1937 a dal mu zároveň prozaickou i dramatickou formu. Autor se inspiroval vlastními zážitky a stvořil postavy slaboduchého siláka Lennieho a jeho ochránce George, kteří společně přicházejí pracovat na jednu farmu v Kalifornii. Lennieho záliba v hlazení hebkých věcí se jim stane osudnou, Lennie totiž nechtěně zabije manželku šéfova syna.

Drama plné nadějí a nenaplněných snů bylo poprvé uvedeno v roce 1937 v broadwayském Music Box Theatru, kde se setkalo s velkým úspěchem. U nás jej poprvé uvedlo Národní divadlo Brno v roce 1945 a od té doby vzniklo ještě dalších třicet šest různých inscenací. Tou nejnovější je právě inscenace Petra Gazdíka v Městském divadle Brno.

Režisér Gazdík a dramaturg Jiří Záviš jsou zároveň autory nového překladu, který dal příběhu lepší srozumitelnost a jazyk přiblížil současné mluvě. Režisér se zároveň nesnažil drama celkově aktualizovat či výrazněji upravovat, spoléhal na nezpochybnitelnou nadčasovost příběhu, který se odehrává ve 30. letech.

Minimalistická režie Petra Gazdíka je založena na hereckých osobnostech a síle příběhu. Nesnaží se o originální interpretaci, v inscenaci nenajdeme v podstatě žádný režijní vklad než „pouhé“ převyprávění příběhu. Vzhledem ke kvalitě předlohy je však nutné uznat, že tentokrát to není na škodu. I pomalejší tempo inscenace je v tomto případě výjimečně pozitivním prvkem, který navozuje atmosféru „klidu před bouří“.

„Jak já bych si mohl krásně žít, kdybych tě neměl na krku…“

Inscenace je plná velmi působivých momentů. Jedním z nejsilnějších je pro mě zabití starého psa (na scéně se předtím navíc vyskytuje reálný pes) nebo Lennieho nechtěná vražda Curleyho ženy za zvuků koňského ržání. Výborná je také potyčka Lennieho s Curleym. Věrohodné bitky na scéně se hned tak nevidí, v tomto případě se však vydařila na výbornou.

Jednoduchá scénografie Emila Konečného je v úvodní scéně v podstatě abstraktní, tvoří ji pouze stěny s průhledem do prázdna. Teprve s příchodem hlavních hrdinů na farmu, kde se odehrává hlavní část příběhu, se scéna konkretizuje (postele, bedny atd). Efektně ji také doplňují přírodní materiály typu pytloviny nebo sena.

Jak již bylo řečeno, silnou stránkou inscenace jsou především herecké výkony. Jakub Uličník jako by se narodil pro roli slabomyslného Lennieho, který je v jeho podání přerostlým dítětem. Uličník svou postavu naplnil přirozeností a nutno říct i jistou roztomilostí, díky níž s ním divák soucítí a dokáže mu odpustit i krutosti, jichž se silák nevědomky dopouští. Uličníkovi zdatně sekunduje Ondřej Studénka jako poněkud prchlivý sympaťák George. Je nutné zmínit i půvabnou Kateřinu Marii Fialovou v roli Curleyho ženy a dojemného Karla Mišurce v roli starce Candyho.

Inscenace O myších a lidech je jedna z nejvydařenějších činoher z repertoáru Městského divadla Brno. Díky hereckým výkonům a kvalitě předlohy má sílu dojmout diváka a donutit jej přemýšlet.

Celkové hodnocení: 80 %

Městské divadlo BrnoJohn Steinbeck: O myších a lidechPremiéra: 18. února 2017Režie: Petr GazdíkPřeklad: Petr Gazdík, Jiří ZávišKostýmy: Eliška Lupačová OnráčkováDramaturg: Jiří ZávišScéna: Emil KonečnýSvětelný design: David KachlířObsazení: Ondřej Studénka (George), Jakub Uličník (Lennie), Karel Mišurec (Candy), Ladislav Kolář (Správce), Jan Brožek (Curley), Kateřina Marie Fialová (Curleyho žena), Viktor Skála (Slim), Martin Havelka (Carlson), Alan Novotný (Whit), Igor Ondříček (Crooks)

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Petr Gazdík (herec režisér) Martin Havelka (herec) Divadla recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy