HaDivadlo uvede šprýmařskou tragikomedii ve spolupráci se Studiem Hrdinů

Brno – Již příští týden uvede HaDivadlo inscenaci, která vznikla ve spolupráci s pražským Studiem Hrdinů. Režisérské duo Jan Horák a Michal Pěchouček zde pohlédnou na krutost i dno údělu (ne)kompromisního umělce díky tragikomedii Síla zvyku od rakouského skandalisty Thomase Bernharda.

Brněnské HaDivadlo pokračuje v současné sezóně s podtitulem My a oni. Nejnovější inscenace Síla zvyku vzniká ve spolupráci s pražským Studiem Hrdinů. Tragikomedii Thomase Bernharda se zde totiž režijně ujala dvojice spjatá právě s pražskou scénou – Jan Horák a Michal Pěchouček. Tvorba Studia Hrdinů je dramaturgii HaDivadla blízká – obě divadla vytvářejí společensky aktivní, sebereflexivní a výtvarně orientované kusy.

Před krátkou dobou v HaDivadle hostovalo Studio Hrdinů s úspěšnou inscenací Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, která navíc nedávno získala Cenu divadelní kritiky za výkon Stanislava Majera. O den dříve bylo také zahájeno zkoušení inscenace Macocha podle textu Petry Hůlové, který také vzniká v koprodukci s pražskou scénou.

Obě spolupráce spojuje domovský dramaturg Matěj Nytra, který se podílí na inscenacích Macocha i Síla zvyku a který již dříve asistoval u adaptace scénáře Ester Krumbachové a Jana Němce O slavnosti a hostech, který Studio Hrdinů uvedlo v režii Kathariny Schmitt. Koprodukce těchto dvou výrazných souborů má za cíl propojit republikový kontext progresivní a ideově apelativní divadelní tvorby, obohatit místní diváky o svébytný inscenační styl a především zintenzivnit hlásaní směřování obou divadel k sebereflexivní, nadžánrové dramaturgii.

Síla zvyku v režii zakladatelského dua Studia Hrdinů Jana Horáka a Michala Pěchoučka bude znamenat krok ke hloubení ve vlastní tvůrčí zkušenosti s důrazem na dějové motivy sebezpytného uvažování nad údělem umělce a nad hrozbami kulturní poptávky. Hra rakouského skandalisty Thomase Bernharda tematizuje nadčasovou touhu po dokonalém, vysokém umění v rozporu s nevyhnutelnou blízkostí dna podbízivých příležitostí a jistot, nejčastěji spjatých s vyprázdněností a nonsensovou komikou.

Vysoké umění v textu představuje cirkusový bard Caribaldi, který se pokouší zahrát se svou skupinou pokrčených loutek-artistů přetěžký kvintet Pstruh od Franze Schuberta. „Na první pohled se zdá, že Caribaldiho svět je černobílý a že on sám je psychopatické monstrum. My ho ale nechceme hodnotit, a proto ho vidíme v barevnějším světelném spektru. Respektujeme a obdivujeme ho se vším, co k němu patří,“ komentují diktátorskou pozici Caribaldiho režiséři inscenace.

V hlavní roli Caribaldiho se představí nestor hadivadelní historie, herec Miloš Černoušek vystupující pod jménem Cyril Drozda. Právě on je pro inscenátory ideálním Caribaldim, tedy kreativcem, který málokdy sešel do stínů pohodlné kulturní komerce a pro kolektiv je ztělesněním úcty a zodpovědnosti. V dalších rolích uvidíme mladistvou sestavu v podání Jiřího Svobody, Agáty Kryštůfkové, Zbyška Humpolce a hostujícího studenta 3. ročníku herectví na JAMU, Marka Kristiána Hochmana.

Na inscenaci se dále podílí kostýmní výtvarnice Beáta Spáčilová nebo brněnská expertka multimediální kompozice při JAMU a absolventka ústavu hudební vědy Natálie Pleváková. Autorem videoprojekce je student ateliéru video na FaVU VUT Matěj Sláma.

Síla zvyku byla již v předstihu zařazena do programu blížící se 21. Divadelní Flory Olomouc, kde se zařadí mezi další díla Studia Hrdinů, kterému se letošní ročník festivalu věnuje.

Premiéra Síly zvyku se koná 28. dubna 2017 v HaDivadle v Brně.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
HaDivadlo (foto: Jakub Holas)

Brněnští divadelníci jsou unavení ze změn, pomáhají si navzájem

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. Divadelníci se snaží dodržovat hygienická pravidla, a to i s ohledem na fakt, že v některých souborech se koronavirus objevil. Jsou unavení z neustálých změn, pomáhají si navzájem a přemýšlejí také o tom, jak pomoci společnosti.

Více souvisejících

HaDivadlo Studio Hrdinů Jan Horák (režisér) Michal Pěchouček (režisér) Cyril Drozda (herec) Divadla premiéry Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy