Moravské divadlo Olomouc zavede diváky do exotické Číny

Olomouc – Soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc připravuje inscenaci Lehárovy Země úsměvu, díky níž diváci zavítají do exotické Číny. Průvodci na cestě jim budou princ Su-Čong a Líza, která se do prince zamilovala a odjíždí z Vídně do neznámé země. Režie se ujala Dagmar Hlubková, která již v Olomouci uvedla úspěšné tituly Sugar, Noc na Karlštejně nebo Perly panny Serafínky.

Slavná Lehárova opereta Země úsměvů byla poprvé uvedena v roce 1923 ve Vídni pod názvem Žlutá kazajka, avšak s pramalým úspěchem u diváků. Skladatel tedy požádal libretisty Ludwiga Herzera a Fritze Löhnera, aby přepracovali původní libreto Victora Léona. Kromě řady úprav na partituře se také rozhodli dát dílu vážný konec, což se později setkalo s kladnými reakcemi.

„Jestliže se říká, že Don Giovanni je opera všech oper, pak Země úsměvů je operetou všech operet. Nabízí velké téma, s kterým se v tomto žánru málokdy setkáte, navíc téma současné. Hlavní hrdinka se zamiluje do cizince a odjede s ním do jeho země, bláhově přesvědčena o tom, že bude žít stejně jako dosud. Líza opouští moderní Vídeň a odjíždí do Číny, kde je zvykem, že služka dostane rány holí za to, že se na pána nevhodně podívala,“ zdůraznila režisérka Dagmar Hlubková, která v předchozích letech nastudovala tento titul v divadlech v Ostravě a Českých Budějovicích.

„Lehárova Země úsměvů mě provází už tři dekády. Předtím, než jsem tento titul režírovala, jsem měla možnost zahrát a zazpívat si roli Lízy,“ upozornila Hlubková, která v Moravském divadle Olomouc již uvedla úspěšné tituly, jako je Sugar, Noc na Karlštejně či Perly panny Serafínky.

Autorem hudebního nastudování je Tomáš Hanák, podle něhož Země úsměvů patří k tomu nejlepšímu, co může operetní žánr nabídnout. „Vypjaté pěvecké party hlavních představitelů jsou po pěvecké i výrazové stránce výzvou pro každého zpěváka. Roli Su-Čonga mají na repertoáru ti nejlepší světoví tenoristé. Exotická Čína, kde se odehrává druhá část operety, se naplno projevuje i v hudebním jazyku díla. Jde zejména o užívání pětitónové stupnice, jednohlasu ve sborových částech či sólové užití gongu,“ popsal Hanák. Opereta navíc obsahuje jednu z vůbec nejslavnějších tenorových árii – Své srdce tobě dám.

V roli Lízy uvidíme Lucii Janderkovou v alternaci s Olgou Jelínkovou. „Je to mé první setkání se Zemí úsměvů. Po hudební stránce je to překrásná opereta, jedna kouzelná melodie střídá druhou, Lehár dokonale využil exotické motivy. K tomu přidal vážné téma o střetu rozdílných kultur, lásce a velkomyslnosti,“ uvedla Jelínková.

Prince Su-Čonga ztvární Jakub Rousek v alternaci s hostujícím Martinem Šrejmou, v roli princovy sestry Mi-Tchu-sien uvidíme Lucii Kordovou nebo Barbaru Sabellu, dragounského poručíka Gustava von Pottenstein ztvární Martin Štolba a stálý host souboru Jakub Tolaš.

Výpravnou podívanou doplní scéna Jaroslava Milfajta a kostýmy Tomáše Kypty. V inscenaci bude mít důležitou úlohu i balet v choreografii Roberta Balogha. Lehárova Země úsměvů patří v Olomouci k populárním titulům. V minulosti se zde dočkala šesti nastudování, naposled v roce 2003 v režii Jana Štycha.

Premiéra operety Země úsměvů se koná v pátek 5. května v 19 hodin v Moravském divadle Olomouc.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) Robert Balogh (režisér choreograf) operety Franz Lehár (skladatel) Dagmar Hlubková (režisérka) Divadla premiéry olomouc

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 33 minutami

před 44 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy