Nagyová zamíří na divadelní prkna. Trumfne "Blonďatou bestii"?

Praha - Režisér a dramatik Tomáš Svoboda chystá divadelní podobu kauzy Nagyová, která bude uvedena v září na začátku sezony v Divadle pod Palmovkou. Základ příběhu vzniká na motivy hry Alfreda Jarryho Král Ubu, která je považovaná za předchůdce absurdního dramatu, dada a surrealismu.

"Herecké obsazení a způsob zpracování Krále Ubu si zatím necháme pro sebe, mohu jen prozradit, že Matkou Ubu bude Miroslav Šlouf," informoval ČTK Svoboda o využití postavy bývalého předsedy pražských zemanovců Šloufa, který je považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova zvolení hlavou státu.

Režisér politických satir a autor kabaretů o "blonďaté bestii" Svoboda považuje zatčení šéfky Nečasova kabinetu Nagyové za "drama lásky". "To je krásné. Jenom se k tomu nesmí používat zpravodajský aparát," sdělil s tím, že původní téma se vzhledem k následujícím událostem a pádu vlády rozrostlo do větších rozměrů, než se původně zdálo.

Chybět údajně nebudou dialogy z policejních odposlechů, které se tvůrcům podařilo získat. Nagyová prý nechala sledovat premiérovu manželku Radku. Bulvární tisk opakovaně píše o vztahu Nečase s Nagyovou.

Podle Svobody jsou všechny ságy o Tudorovcích založeny na vraždách z lásky. "Tehdy ale nebyli králové demokraticky voleni. Paní Nagyová měla použít firmu ABL a bylo by všechno v pořádku," uvedl Svoboda s narážkou na někdejší soukromou bezpečností agenturu šéfa Věcí Veřejných Víta Bárty.

Satirický večer o "blonďaté bestii" loni uvádělo A Studio Rubín, tvůrci hru později rozšířili o novou kauzu poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého policie obvinila z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku.

Nagyová a její "chlapci" zatím sedí ve vazbě, ale už chtějí pryč a spisy s jejich žádostmi o propuštění zaplnily u krajského soudu v Ostravě údajně několik vozíků. Pokračující vazbě Nagyové se ostatně podivoval i sám premiér v demisi Nečas. Podle něj jsou někteří lidé v této kauze už více než tři týdny za mřížemi kvůli tomu, aby neovlivňovali svědky. A přitom prý svědci dosud vyslechnuti nebyli.

Prošetřuje se přitom jak nezákonné sledování osob, které si Jana Nagyová objednala u vojenské rozvědky, tak i údajné uplácení rebelů z ODS Tluchoře, Fuksy a Šnajdra.

Po osobní asistentce preméra Nečase Zlatohlávkové, která měla Nagyové opatřit fotografii Radky Nečasové, a asistentce Patricii Urbanové, která oznamovala schůzky s šéfem Vojenského zpravodajství Milanem Kovandou pak k výslechu míří i další asistentka Eva Šťánská, která o špionážních aktivitách své nadřízené také věděla. Přesto všechny asistentky nadále pracují na Úřadu vlády.

Šťánská dle odposlechů znala i tajné šifry, které Nagyová používala. A tak mohla své šéfce napsat třeba tuto SMS: "Pan Kovák-Umělý pes bude mít dnes všechny materiály, zpracuje je," uvedla s odkazem na Kovandu. Šťánskou vyslechnou patrně v pondělí, či úterý, píše Blesk.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Divadlo pod Palmovkou

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy