V centru Prahy vyrostla barikáda, přijel ruský tank

Praha - Česká metropole dnes opět prožila srpen 1968. Dramatické okamžiky připomnělo před budovou Českého rozhlasu natáčení filmového štábu rakouského producenta a režiséra Franze Novotnyho. Na plátně se objeví Kryštof Hádek, David Novotný, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková a Jiří Vyorálek. Premiéra filmu "Krycí jméno Holec" bude začátkem roku 2016.

"Rakousko-český projekt vzniká na motivy povídky režiséra Jana Němce Italská spojka, jehož fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby. Odehrává se mezi Prahou a Vídní v roce 1968. Hlavní role v tomto špionážním dramatu, jehož hrdinové musejí ve vypjatých okamžicích volit mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím, ztvárňují Kryštof Hádek, Vica Kerekesová a Johannes Zeiler," řekla ČTK koproducentka Monika Kristlová ze společnosti Dawson Films.

Dnešní záběry zachytily reakci Pražanů na první den srpnové okupace Československa armádami Varšavské smlouvy. U rozhlasu na Vinohradské třídě vznikla barikáda, jejímž základem byl autobus. Do toho pak ruský tank narazil a zcela ho zničil.

Na fasádu rozhlasu nalepili filmaři transparenty s nápisy SSSR neser ČSSR a Vyměním brožovaného Lenina za svázaného Brežněva. Příjezd tanku pak proměnil křižovatku doslova v bojiště - autobus vzplanul a lidé přinášeli na vznikající barikádu prkna, plechy a harampádí.

Jedním z hlavních hrdinů filmu je rakouský novinář Helmut Zilk, později ředitel rakouské televizní stanice a starosta Vídně, který počátkem roku 1968 začal živě vysílat rozhovory z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Hovory z Prahy mu otevřely dveře k místu ředitele a vzbudily i zájem československé Státní bezpečnosti. Ta využila jeho slabosti ke krásným ženám a k alkoholu a zavázala ho ke spolupráci. Do milostného trojúhelníku mezi ním, českým režisérem a jeho krásnou přítelkyní zasáhla srpnová okupace, při níž filmař natočil brutalitu okupantů. A protože je nutno záběry urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti, jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk.

Kristlová se s Alexandrem Glehrem z rakouské produkce Novotny &Novotny Filmproduk.on GmbH. potkala v Cannes. Vyprávěla mu o filmu a jeho to nadchlo. Název Krycí jméno Holec vychází ze skutečnosti - pod tímto jménem vedla StB složku Helmuta Zilka.

Související

Upíra z Feratu natočil legendární Juraj Herz.

České a slovenské filmy utržené ze řetězu. Připravte se s naším výběrem na studentský festival

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne festival Zlatý Voči pořádaný studenty filmové vědy z Univerzity Karlovy, který jako jeden z mála na světě prezentuje experimentální tvorbu pocházející výhradně od studentů teorie audiovize. Letošní zastřešující téma je Hyper. Čili extravagantní, adrenalinem nadupané, ale i exploatační filmy. U této příležitosti jsme sestavili výběr českých a slovenských filmů, které tuto široce pojatou kategorii mohou vystihovat, ať už pozitivně, či negativně.

Více souvisejících

filmy Srpen 1968

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy