Recenze: Krkavci s Bohdankou míří na pohádkový vrchol

Pohádky byly vždy materiálem, který se transformoval v národní poklad a razil našim tvůrcům cestu i do cizích krajů. Ze zdánlivě nekonečné studnice takových příběhů nyní vyplouvá na hladinu Sedmero krkavců.

Leč i prostředí tu více či méně nadpřirozené se musí potýkat s těžkostmi ryze pozemskými. Byla doba, kdy pohádkám doba nepřála, finance je obcházely obloukem a scénáře čekaly někde v koutku jako dívka, lhostejno či na plese nebo venkovské tancovačce, nevyzvaná v tanci. Půst však netrvá věčně, a tak když onen nevyzpytatelný Čas posunul jím ovládané ručičky kupředu, mohlo se začít tvořit.

Matka před Bohdankou něco tají - o rodinné tragédii se těžko hovoří (foto: Bohemia Motion Pictures)

V rodině vesnického pekaře se narodí dcera Bohdanka. Od mládí si všímá zvláštního jednání rodičů a marně se snaží přijít na důvod, proč se k ní chovají zdánlivě odtažitě, přitom však přehnaně ohleduplně. Na půdě také najde podivnou truhlici plnou chlapeckých šatů. Poté, co vyslechne několik klepů svých kamarádek, rozhodne se navštívit údajnou čarodějnici Gabrielu - ta jí kromě rady poskytne kouzelný hřeben, jakýsi myšlenkový teleport, díky němuž se dívka dozví, že měla sedm bratrů, na něž matka v rozčilení seslala kletbu a přisoudila jim podobu krkavců. Gabriela Bohdance předestře nelehký úkol: musela by holýma rukama natrhat kopřivy, z nich upříst nitě, z těch utkat plátno a z něj ušít sedm košil pro své bratry. Nikdo jí však nesmí pomoci a ona sama má po celou dobu nedobrovolné krejčovské profese zakázáno říci byť jen jediné slovíčko. Bohdanka se přemístí na udanou louku, poblíž které je jeskyně, kde její bratři žijí, ale po nějaké době ji náhodou objeví dvojice princů Bartoloměj a Norbert. Je to první jmenovaný, prvorozený nástupce trůnu, který ji odvede na svůj hrad a nabídne ji místo po svém boku. Tím se však osud Bohdanky a jejich bratrů začíná komplikovat. 

Tehdy ještě princ Bartoloměj koktal a byl poněkud nerozhodný... (foto: Bohemia Motion Pictures)

Klasická pohádka, pod níž je podepsána Božena Němcová (1820-1862), nepochází přímo z jejího pera, ostatně slavná vídeňská rodačka žijící později v Ratibořicích u České Skalice některé pohádky pouze převyprávěla; v tomto případě jde o verzi převzatou od bratří Grimmů. Ani na poli filmovém nejde o první počin, zvláštní je, že předchozí snímky byly vždy něčím odlišné. V roce 1937 spatřila světlo světa německá loutková varianta, televizní film z roku 1967 pod vedením režiséra Ludvíka Ráži a s Klárou Jernekovou v hlavní roli byl černobílý. Ráža se ostatně k pohádce ještě jednou vrátil, o 26 let později za přispění Slovenky Márie Podhradské a Michala Dlouhého natočil ve stejném formátu tentokráte barevnou verzi. V ní se na rozdíl od té nynější daleko víc držel literární předlohy Boženy Němcové. Současní tvůrci rozvíjejí v ději ještě vedlejší motiv tragédie královské rodiny a přidávají další postavy (původně řeknou o nutnosti ušít košile Bohdance sami bratři). Přináší to mírné komplikace hlavně v závěru, kdy se musí kouzelný hřeben, umožňující číst myšlenky osobě, které jsou jím projížděny vlasy, hezky otáčet. Vztahy jednotlivých osob především v královské rodině pak vzbuzují asociace s legendární Pytlákovou schovankou, ale jsou natolik naznačované dopředu, že se dají poměrně spolehlivě odhalit. 

Setkání Bartoloměje a Bohdanky rozhodně není počátkem šťastných chvil (foto: Bohemia Motion Pictures)

Jak už bylo řečeno, pohádka byla původně plánována o nějaké desetiletí dříve, díky tomu hlavní představitelka poněkud nesedí do figury nejmladší sestřičky sedmi bratří. Není to jediná nesrovnalost, ačkoliv jistá zemitost a přímočarost Marthy Issové dojde ocenění. Bohužel jen na počátku, její mimika v době zákazu mluvení působí chvíli vtipně, ale někomu může připadat jako pohled na firemní večírek za využití společenských her a la Activity případě Alias. Nelze se také zbavit dojmu, že po úvodu, strhujícím a vtipném, dochází k jakési odpočinkové fázi až únavě, v níž se tvůrci perou s časem a nabízejí plno nesrovnalostí. Jistě, lze namítnout, že jde o pohádku a tam se leccos promíjí. Snad to je součást kletby, že mladíci v krkavčí podobě nestárnou, případně je to nějak podivně zařízeno i tak, aby nevysvětlili v době proměny do lidských těl, oč tu vlastně kráčí, což je především případ prince Bartoloměje. Spíš uhodí do očí fakt, že výroba sedmi košil trvá přibližně rok, aniž by to třeba bylo znát na okolním počasí - máme vlastně neustále léto, ačkoliv evidentní důkazy mluví o běžících měsících.

Kopřivové utrpení na Zelené mýtině začíná, a potáhne se celý rok(foto: Bohemia Motion Pictures)

Dominantními postavami jsou pochopitelně Martha Issová a Lukáš Příkazský, přestože jim v patách dusá slušná skupina sekundantů. Martha přes všechnu snahu ale nemůže ošálit bystré oko doprovodu dětského publika, registrující jednoznačně zkušenější ženu, což není výtka, jen konstatování. Sabina Remundová coby královna nevalných morálních hodnot setrvává v jediné rovině (byť by její temná aktivita přidělala vrásky i populárnímu šéfinspektoru Barnabymu z Vražd v Midsomeru) a Gabriela v podání Zuzany Bydžovské ničím nepřekvapí - tento projev funguje už nějaký ten pátek a mohli bychom jej přenést na jakoukoli jinou postavu. Aby však nedošlo k mýlce, herecké výkony jsou uvěřitelné a standardní, snad jen místy až příliš profesionální. Poměrně se šetří i s triky, které se soustředí v hlavní míře na proměny chlapců v opeřence a naopak, ale záběry letících ptáků už si nějakou tu digitální výpomoc vyžádaly. A jednu maličkou poznámku na adresu režisérky a jejího prohlášení - v téhle pohádce se i přes její tvrzení zabíjí, jak už to u lidí chodívá.

Pohádku, mající možnost využít nepřeberného množství památek přírodní scenérie - v tomto případě posloužil za královské sídlo na soutoku Vltavy a Otavy stojící hrad Zvíkov a krásná panoramata slovenských hor včetně skanzenu v Zuberci - tak lze rozdělit do tří fází: seznamovací jiskří humorem a vtipnými slovními přestřelkami, pak se děj jakoby zbrzdí a "hrají" především exteriéry. Poslední a rozhodující část v královských komnatách a nádvořích už padá na vyhrocenou dramatickou úroveň, kdy se množí intriky a jde o život. Řemeslně jsou všechny části odvedeny precizně, ostatně kdo jiný by měl tuto oblast zvládat, když na ni vedle Ruska máme de facto monopol? Ve světě se točí spíš fantasy příběhy nebo rozsáhlé ságy inklinující k legendám, takže kromě zmíněné velmoci nám mohou šlapat na paty snad jen bývalí federální spojenci ze Slovenska. 

Sedmero krkavců bude mít dozajista úspěch - s ohledem na to, že pro dnešní dětské publikum je pohodlnější shlédnout pohádku na plátně než si ji přečíst. Dá se předpokládat, že přes zmíněné drobnosti se přiřadí k tomu lepšímu z tradic naší filmové produkce.

SEDMERO KRKAVCŮ

Hrají: Martha Issová (Bohdanka), Lukáš Příkazký (princ Bartoloměj), Sabina Remundová (královna), Zuzana Bydžovská (Gabriela), Václav Neužil ml. (princ Norbert), Jana Oľhová (matka), Erika Stárková (mladá královna), Marián Geišberg (otec), Kristína Svarinská (služka), Jakub Zindulka, Miro Noga. 

Hudba: Vašo PatejdlKamera: Matěj CibulkaScénář a režie: Alice Nellis

97 minut, pohádkový, přístupnýPremiéra: 4. června 2015 (ČR)

Související

Více souvisejících

Pohádka Sedmero krkavců recenze Alice Nellis

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy