Sedmá epizoda Star Wars se blíží, věděli jste o legendární sérii těchto deset věcí?

New York - Písmena ubíhající v zužujícím se pásu k obzoru a hlas, deklamující notoricky známý text: "Kdysi dávno, v předaleké galaxii..." Takhle svět oslovil v roce 1977 první příběh hrdinů ságy Star Wars neboli Hvězdných válek.

Ovšem zdaleka ne všechno bylo jednoduché. Hvězdné války vůbec nemusely vzniknout, protože je zpočátku provázela nedůvěra, ostatně jako všechno nové, neznámé a neokoukané. Pojďme si pár těch maličkostí připomenout, než krátce před letošními Vánoci zamíříme na titul Star Wars: Síla se probouzí.

1. Odmítnutí: George Lucas, ačkoliv už sklidil sympatický úspěch filmem American Graffiti (1973) neměl při prosazování své mezigalaktické vize vůbec jednoduchou cestu. Studio Universal jeho představu odmítlo, MGM vidělo sci-fi tématiku jako dlouho a obtížně návratnou. Nakonec se o Star Wars/Hvězdné války zasloužil Alan Ladd jr., který u 20th Century Fox dokázal obhájit Lucasovy nároky i přesto, že tento několikrát během realizace první epizody přešvihl rozpočet.

2. Problémy na place: O většinu efektů a 75 modelů vesmírných lodí, které na počátku ságy uvidíme, se postaralo víceméně dobrovolné sdružení, které Lucas nazval Industrial Light & Magic. Na studentské bázi založená skupina nadšenců musela dostat od Lucase několikrát pořádnou "čočku", aby pochopila, že tohle není jenom zábava, ale velký byznys. Problémy byly s rozhýbáním některých strojů, zasahovalo počasi i vzpurní herci. Když dostal Harrison Ford první verzi scénáře, vzkázal Lucasovi: "Tyhle sračky, George, můžeš naťukat na papír, ale do huby je nenacpeš." Lucas proto v dalších dílech přenechával práci na dialozích odborníkům.

3. Co mnozí přehlédli: Uvádí se, že velké množství diváků klidně pominulo, že první díl Hvězdné války: Nová naděje je vlastně čtvrtou epizodou. Od počátku se počítalo s devitidílnou ságou, i když po dotočení prvních tří epizod Lucas několikrát avizoval, že skončí jen u šesti příběhů, protože v tom posledním Hvězdné války: Návrat Jediho se vlastně všechno hezky uzavírá. Jak je vidět, i Lucas se řídí tím, co kdysi řekl James Bond - nikdy neříkej nikdy.

4. Vyspělá technika: Aby zejména "vesmírné" scény měly hloubku a byly něčím neopakovatelným, vyvinul John Dykstra (ILM) systém nazvaný Dykstraflex. Jde o počítačem řízenou aplikaci, která umožňuje přesné opakování určitého pohybu kamery kolem statických objektů. Dnes to zní jako legrace pro začátečníka v programování, ale nezapomeňme, že se psal rok 1976.

5. Merchandising: Jestliže Hvězdné války v kinech vydělávaly horentní sumy, pak to bylo nic ve srovnání s předměty, které se na původní i druhé trilogii svezly. Zavzpomínejte, kde všude bylo logo Hvězdných válek k vidění. Vznikly počítačové hry, interaktivní průvodce (ten první měl tu smůlu, že obsáhl jen epizody IV.-VI.), byla vyvinuta sběratelská edice hracích karet, i když nedosáhla věhlasu a obliby jiného, podobného počinu Magic The Gathering, sběratelé samolepek si mohli pořídit tématické album, existovalo nepřeberně modelů včetně plastikových stavebnic a papírových vystřihovánek, pochopitelně i hromada hraček a předmětů denní spotřeby. Star Wars pronikli i na lahve Pepsi Coly nebo do F1. 

Nelze však pominout jednu skutečnost. Pět let před prvním Lucasovým filmem vyšel v časopise ABC kultovní komiks o Žluté planetě. Trilogie Příhody malého boha, Příchod Bohů a Kruanova dobrodružství už tehdy šla podobnou cestou, i když v omezené formě - byly k ní vydány papírové modely několika stěžejních strojů či kosmického modulu.

6. Inspirace: Co všechno se podle Hvězdných válek natočilo, udělalo, převzalo - to je téměř námět na samostatnou knihu. Připomeňme jen záplavu PC her, seriály, dokumenty - a hlavně jednu vynikající parodii nazvanou Spaceballs (1987) natočenou Melem Brooksem. Ve filmu je mnoho odkazů na Hvězdné války, ale nešlo o vykrádání - Lucas si Brooksův scénář přečetl a zřejmě se mu líbíl, když Melovi povolil film natočit. Úzký vztah k šesté epizodě má dvojice televizních filmů Dobrodružství Ewoků (1984) a Bitva o planetu Endor (1985). Jak název napovídá, hlavními hrdiny jsou chlupatí tvorečkové planety, na níž trávili svá dobrodružství Luke Skywalker a jeho blízcí.

7. Proč ne u nás? Tedy aspoň po nějakou dobu. Šlo o sci-fi pohádkový příběh, kde dobro vítězí nad zlem, tak co tedy vystavilo Lucasově první trilogii stopku? Pochopitelně název - nějaký horlivý úředníček zřejmě přišel na souvislost s válečným programem NATO podporovaný prezidentem Reaganem, nesoucí stejný název - a bylo, lidově řečeno, vymalováno. Pochopitelně po Sametové revoluci byly vrženy na trh zmíněné předměty a především trojice VHS kazet i se zajímavou předmluvou George Lucase.

8. Stárnoucí film. Technika letí kupředu milovými kroky a to platí i pro Star Wars. Co bylo problémem udělat na konci 70. let už o dvacet let později bylo hračkou. Proto před uvedením druhé trilogie (Skrytá hrozba, Klony útočí a Pomsta Sithů) byly původní díly IV až VI digitálně vyčištěny a doplněny do nich některé bojové scény a například vynechaný rozhovor Hana Sola v Jabbou Huttem (epizoda IV.)

9. Vytrvalci. Pro fanoušky celé série nebude určitě problémem vypočítat jména těch, kteří si odkroutili zatím všechny díly bez ohledu na časovou propast a jejich přítomnost je potvrzena i v epizodě chystané. Takže v pískajícím robůtkovi R2D2 opět bude sedět Kenny Baker, Anthony Daniels nám tradičně snese horu nářků jako 3P0 a Chewbacca neboli Žvejkal - toť umně skrytý Peter Mayhew. A nesmíme zapomenout na jednoho z nejdůležitějších - hudební mistr John Williams bude opět autorem podmanivých tónů.

10. Co lze říci na závěr? Kromě faktu, že na poslední, devátou epizodu budeme čekat do roku 2019 snad jen to, že nová série začne zhruba třicet let po závěru šesté epizody a vlastně žádná z důvěrně známých kladných postav původní trilogie nebude chybět. Takže uvidíme Harrisona Forda, Carrie Fisherovou či Marka Hamilla.

Nechť vás tedy provází síla.

Související

Star War - Síla se probouzí

Prosincové premiéry: Nové Star Wars, sequel Jumanji i komedie z českých hor

V prosinci nabídnou kina sequel Jumanji a Star Wars uzavře příběh rodu Skywalkerů. Řečeno řečí čísel, ve vzduchu visí potenciální dvě miliardy dolarů a spoustu rozbitých prasátek. Dále se dočkáme Špindlu 2, road movie Yao, feministického dramatu Portrét dívky v plamenech a herecké symfonie v dramatu Dokonalá lež.

Více souvisejících

film Star Wars zajímavosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 1 hodinou

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

Zdroj: David Holub

Další zprávy