Star Wars: Síla se probouzí aneb jak lze vydělat jmění na něčem, co zpočátku nikdo nechtěl

Praha - Fanoušci galaktické ságy jsou na prahu dalšího ze snů, ačkoliv to nejdřív vypadalo, že duchovní otec Hvězdných válek George Lucas skončí u šesti epizod. Naštěstí pro ně se rozhodl naplnit svůj původní plán.

O Hvězdných válkách či Star Wars se popsaly stohy papíru a informace s obrázky a trailery zaplnily nemálo gigabytů na všech možných platformách. Informovali jsme, že kult této ságy zasáhl snad všechna myslitelná odvětví zábavního průmyslu a je lhostejné, zda to bylo s větším či menším úspěchem.

S ohledem na výdělky by se dalo říci, že George Lucas musí svůj kultovní výtvor milovat. Zdaleka ne vždy tak tomu bylo, zvláště v začátcích, kdy se zdály Star Wars jako nezpracovatelná látka. A tak bychom měli vedle Lucase velebit i Alana Ladda jr., syna známého herce a odpovědného muže 20th Century Fox, který se nenechal zviklat ani na tehdejší dobu značnými náklady, ustál i obvyklou noční můru všech filmových tvůrců, totiž přešvihnutý rozpočet a bez újmy na zdraví přežil krátce před závěrem natáčení nabídnutý rozpačitý čtyřicetiminutový sestřih, který vpadal všelijak, jen ne jako budoucí blockbuster.

Takhle začínala sága Star Wars pod velením George Lucase (zdroj: Lucasfilm.com)

Z dnešního pohledu vypadají plánované výdaje na první film vlastně směšně, ale je třeba říci, že původní záměr 8,5 milionu dolarů se o celý milion navýšil a v budoucnu se na něj nabalily další sumy, nutné k jeho revitalizaci a digitalizaci. I tak se v době premiéře konečná vydaná částka vrátila během jednoho jediného dne.

Ale zpět k Lucasovi - jeho původní šestnáctistránková synopse mohla těžko někoho oslovit, ostatně on sám neměl v mnoha věcech docela jasno. A to si mohl užívat relativně klidných časů, protože jeho překvapivá rána do černého, film American Graffiti (1973) vydělal padesátkrát víc než se za něj při natáčení utratilo. Jenže George míval "záchvaty nepsavosti", kdy prostě nebyl schopen vyplodit ani řádek. Do toho přišel už dříve zmíněný konflikt s jeho partou Industrial Light And Magic, který následoval po rozpačitém natáčení s herci. Ti si stěžovali, že nemohou pořádně hrát, protože vůbec netuší, jak se bude příběh vyvíjet. Bodejť by mohli, když děj znal jenom Lucas a odmítal ho prozradit. Výsledkem těchto "radostí" byla Lucasova neuróza, nespavost a nepříjemné bolesti žaludku. 

Mark Hamill se z role Luca Skywalkera vlastně nikdy nedokázal vymanit (zdroj: Lucasfilm.com)

Mýtická postava Obiwan Kenobiho mohla skončit na samém počátku, protože Lucasova manželka Marcia navrhla, aby učitel Luca Skywalkera a rytíř Jedi zahynul velice záhy poté, co se v příběhu objeví. Jenže když se to dozvěděl jeho představitel Alec Guinness, prohlásil, že v takovém případě hrát nebude. Nakonec tedy musel Lucas zasednout k psacímu stroji a doťukat další party. 

Když si uvědomíme, že autor ságy a v prvním (jak víme, ve skutečnosti IV. epizodě) filmu i režisér přijal od 20th Century Fox vlastně symbolický plat 50 000 $, napadne nás, že si Lucas musel zajistit jinou zlatou slípku. Vymínil si celých 40 % ze zisků a slušný podíl na doprovodném merchandisingu. A jak už jsme napsali, těch předmětů bylo tolik, že je těžko někdo dokáže vyjmenovat. Deset let po uvedení Star Wars: Nová naděje (episode IV.) se úhrnná suma z prodeje předmětů s logem Hvězdných válek pohybovala kolem 2,5 miliardy dolarů. Z toho už se dá vytěžit slušný podíl.

Scéna Han Sola s Jabbbou je jedna z těch, které se do prvního filmu Star Wars dodaly až při jejich digitalizaci (zdroj: Lucasfilm.com)

Spirála byla nastartována, další epizody Star Wars už vydělávaly někdy rozvážnějším, jindy překotnějším tempem. Nové filmové postupy a technologie dodaly této galaktické podívané další možnosti, i proto celý svět nedočkavě hledí vstříc sedmému pokračování, třebaže se ozvaly i kritické hlasy, mající Lucasovi za zlé, že reinkarnuje postavy s první série. Počkejme si tedy na 17. prosinec a masivní světový útok, při němž rozhodně několikrát zazní: Provázej vás síla.

Související

Star War - Síla se probouzí

Prosincové premiéry: Nové Star Wars, sequel Jumanji i komedie z českých hor

V prosinci nabídnou kina sequel Jumanji a Star Wars uzavře příběh rodu Skywalkerů. Řečeno řečí čísel, ve vzduchu visí potenciální dvě miliardy dolarů a spoustu rozbitých prasátek. Dále se dočkáme Špindlu 2, road movie Yao, feministického dramatu Portrét dívky v plamenech a herecké symfonie v dramatu Dokonalá lež.

Více souvisejících

film Star Wars George Lucas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 1 hodinou

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU následuje Česko. Uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy