Dárek pro Jiřinu Bohdalovou: Letos dostane Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary

Karlovy Vary - Herečka Jiřina Bohdalová, která začátkem května oslaví pětaosmdesátiny, převezme na letošním MFF Karlovy Vary Cenu prezidenta tohoto filmového festivalu.

Při této příležitosti bude uveden jeden ze zásadních snímků české kinematografie, drama Ucho režiséra Karla Kachyni. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to řekl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Tradice znělek s významnými osobnostmi bude pokračovat připomenutím dalšího domácího jubilanta Zdeňka Svěráka. Natáčení se ujme režisér Ivan Zachariáš. Scenárista, autor divadelních her, spisovatel, herec a textař Svěrák převzal Cenu prezidenta předloni.

Karlovarský festival naváže na tradici minulých let a představí světovou premiéru dalšího digitálně restaurovaného skvostu české kinematografie. Půjde o hořkou komedii Intimní osvětlení, celovečerní debut režiséra Ivana Passera z poloviny 60. let.

Podle uměleckého ředitele Karla Ocha zahrne program osm filmů z posledních pěti let současné generace talentovaných mexických režisérek. Naváže tak na sekci zaměřenou před lety na filmařky z Ruska. Jedna z poct bude patřit tvorbě vizionáře a prvního nezávislého tvůrce v americkém filmu Otto Premingera (1905-1986).

Festival nabídne podruhé sekci První podání, kterou pořádá s organizací European Film Promotion. Z nominací bylo vybráno deset studentů režie z desítky zemí, kteří představí své filmy a setkají se s experty filmového průmyslu. Podle Ocha patřil loňský ročník k nejvíce viditelným akcím v zahraničí.

Partnerem nové sekce Lidé odvedle je projekt Chodící lidé, oficiální neziskový partner festivalu - Nadace Sirius. Uvede přehlídku filmů s tematikou hendikepovaných lidí, speciálně orientovanou na vozíčkáře.

51. ročník MMF Karlovy Vary se bude konat od 1. do 9. července. Dobrou zprávou pro festival podle Bartošky je, že by hotel Thermal měl zůstat ve vlastnictví státu. "Věříme, že tento návrh ministerstva financí vláda podpoří. V první etapě rekonstrukce má být proinvestováno 300 milionů korun, pracovat by se začalo v roce 2017," řekl.

Související

Více souvisejících

Jiřina Bohdalová Jiří Bartoška Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 52 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy