Píseční červi se vrací. Kdo natočí legendární Dunu? Pouští se nese jméno čím dál oblíbenějšího Kanaďana

Hollywood – Jeden z nejvlivnějších vědeckofantastických románů všech dob změnil před více než padesáti lety tvář žánru. Od té doby si Dunu, písečný dort mnoha vrstev a poselství, oblíbily miliony čtenářů nejen fantastiky. Příběh vesmírného šlechtického rodu Atreidů se dosud pokusili na velké plátno převést pouze dva režiséři. Před měsícem ale oznámilo studio Legendary, že se v podstatě nezfilmovatelnou klasiku pokusí oživit po svém. Tuto středu se pak na povrch vynořilo jméno prvního zvažovaného režiséra.

Zatímco svébytná adaptace mistra všech podivínů Davida Lynche z roku 1984 rozdělila publikum na dvě poloviny (v té době ještě mladý nadějný filmař, prorazivší svojí prvotinou Mazací hlava, naprosto rezignoval na věrnost předloze a pojal celý film takříkajíc po lynchovsku), trojice devadesátiminutových TV filmů z roku 2000, přestože se snažila držet románu zuby nehty, prošuměla obrazovkami téměř bez povšimnutí. Našince může alespoň hřát u srdce, že si režisér John Harrison (Kniha krve) pro natáčení zvolil barrandovské ateliéry a českou stopu zde zastupovali také někteří tuzemští herci včetně Miroslava Táborského (seriál Atentát).

The Hollywood Reporter včera přišel s informací, že studio Legendary, které teprve minulý měsíc speciálně zakoupilo k dílu zesnulého spisovatele, novináře a ekologa Franka Herberta práva, zvažuje pověřit uskutečněním projektu kanadského režiséra Denise Villeneuva (Příchozí). Ten, pokud je informace pravdivá a vše půjde hladce, by se mohl do příprav vrhnout velmi brzy. Vždyť ten kromě Blade Runnera 2049, který bude mít premiéru příští rok, a už teď je z velké časti hotový, není zatím napevno spojován s žádným jiným projektem. A vzhledem ke Kanaďanově vytrvalé snaze z posledních let vyprodukovat jeden film ročně, nezůstanou stránky jeho diáře pro rok 2018 moc dlouho prázdné.

Psali jsme: Blade Runner 2049: Sní Harrison Ford stále o elektronických ovečkách?

Stále se neví, má-li být výsledný produkt film, minisérie, nebo seriál – a možná to zatím netuší ani v Legendary Pictures, ale jedno je jisté – nejnovější verze Duny se nepřikrade nesměle po špičkách, jako tomu bylo se zmíněnou neúspěšnou trilogií. Ne, tentokrát se jezdci na olbřímích červech přeženou světem jako písečná bouře.

Psali jsme: RECENZE: První kontakt s mimozemšťany. Nejlepší letošní sci-fi Příchozí (Arrival, 2016) je neopakovatelným filmovým zážitkem

Villeneuve zní jako skvělá volba. Letošním hitem Příchozí dokázal, že mu chytrá sci-fi sedí, a očekává se, že tuto pravdu potvrdí i novým příběhem ze světa replikátorů a jejich lovců. Otázkou je, bude-li se chtít všestranný devětačtyřicátník potřetí v řadě ponořit do vod téhož žánru. Vždyť studia ráda škatulkují a doposud srdnatě se bránící Villeneuve by se mohl stát jejich příští obětí. Na druhou stranu nabídka převést na stříbrné plátno dílo, které v sobě mísí dobrodružný příběh, zapeklité politické machinace (fráze plány v plánech jiných plánů se stala mantrou mnoha mladším spisovatelům), citlivě a přesvědčivě podané ekologické poselství a silné uvěřitelné postavy, se jen tak neodmítá.

Související

logo filmu Blade Runner: 2049

Blade Runner 2049: Sní Harrison Ford stále o elektronických ovečkách?

Hollywood: Před osmi lety znovu popadl klobouk a bič, loni se na stará kolena proletěl napříč předalekou galaxií. V roce 2017 se Harrison Ford vrátí také ke své třetí ikonické roli. Jeho Rick Deckard v dvaaosmdesátém postřílel pár androidů a zmizel v západu slunce (který ale přes všechny ty reklamní neony a hustý smog nevidět). Teď se v nejnovějším traileru na film Blade Runner 2049 vrací.

Více souvisejících

Denis Villeneuve film Duna Frank Herbert

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 49 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy