Film o Miladě Horákové bude mít premiéru 31. října. Byl to pro mě divadelní úkol, říká Geislerová

Karlovy Vary - 31. říina bude mít premiéru film Milada od režiséra, scenáristy a producenta Davida Mrnky. Celovečerní drama pojednává o Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu v roce 1950 popravili. Mrnka snímek připravoval devět let.

Snímek začal točit loni v listopadu, do titulní role obsadil izraelsko-americkou herečku Ayelet Zurerovou (Mnichov, Muž z oceli, Andělé a démoni, Daredevil, Ben-Hur). Ve filmu se objeví také Aňa Geislerová v roli soudkyně Ludmily Brožové, manžela titulní hrdinky ztvárnil Američan Robert Gant. Předsedu vlády Klementa Gottwalda hraje Jiří Vyorálek, který ho ztvárnil už v cyklu České století. 

Podkladem ke scénáři Mrnkovi byly materiály, které mu poskytla Horákové dcera Jana Kánská, na scénáři spolupracovalo několik odborných poradců. "Film už je nastříhán, děláme jen zvukovou postprodukci a nahrávání hudby Aleše Březiny. Za kamerou byl Martin Štrba, architektem Milan Býček a kostýmní výtvarnicí Simona Rybáková," řekl dnes Mrnka na prezentaci v Karlových Varech.

Pro Geislerovou to byla první možnost zahrát si reálnou žijící osobu. "Vycházíte přitom z toho, jak vypadala či mluvila, znáte její dikci. Byl to pro mě až divadelní úkol. A jelikož nedělám divadlo, tak jsem si to užila," řekla herečka. Zatímco obrazové záznamy z procesu existují, soudkyně Brožová se na nich takřka neobjevuje. "Zvukový záznam jsem ale slyšela mnohokrát," dodala. Její výjimečný patos byl přenositelný i do angličtiny.

Točilo se v angličtině s českým akcentem. Ta americká část se na to prý připravovala šest měsíců, dodal filmař, který žije v USA. Česko opustil po maturitě, v Austrálii vystudoval film a za prací se přesunul do zákulisí amerických filmů a televizí. Produkoval zprávy pro televize CNN, BBC a podílel se na přípravách pořadu Larry King Live.

Související

Více souvisejících

film Milada Milada Horáková Aňa Geislerová kultura filmy Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy