Náhlé úmrtí Formana (†86) zasáhlo celý svět. Dělal z herců hvězdy, říká Pištěk

Praha - V USA 13. dubna náhle zemřel oscarový režisér Miloš Forman, bylo mu 86 let. Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd řekl, že Forman byl člověk s osobitým a originálním pohledem na lidské žití, jehož peripetie, absurditu, barevnost i krásu uměl mistrně zachytit. Forman byl podle kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka jeden z největších světových režisérů, který nevyužíval již vyzkoušené hvězdy, ale naopak z herců hvězdy dělal.

Absolvent pražské FAMU debutoval v roce 1963 snímky Kdyby ty muziky nebyly a Konkurs. Prvním celovečerním filmem byl Černý Petr, pro československou kinematografii pak natočil ještě snímky Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967).

Největší slávy se Formanovi dostalo po jeho odchodu do Ameriky na konci 60. let. V USA po nepříliš úspěšném Taking Off prorazil oscarovým Přeletem nad kukaččím hnízdem (1975). Další filmy, přepis muzikálu Vlasy (1979) a Ragtime (1981), uspěly více v Evropě než v Americe, Amadeus (1984) ale získal osm Oscarů. Po filmech Lid versus Larry Flynt (1996) a Muž na měsíci (1999) stál Miloš Forman naposledy za kamerou před více než deseti lety, když ve Španělsku natáčel Goyovy přízraky (2006).

"Je mi úmrtí Miloše Formana nesmírně líto. Mám jeho tvorbu opravdu rád, imponoval mi jako člověk, obdivoval jsem jeho humor, moudrost a invenci. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým," reagoval ministr Šmíd.

Premiér v demisi Andrej Babiš napsal, že ho Formanova smrt zasáhla. "Byl to chlap, kterého jsem si vážil. Měl jsem rád jeho filmy z šedesátých let, samozřejmě Hoří, má panenko, a taky pozdější, Amadea, Valmonta. Však asi jako každý," napsal na twitteru.

Podle vzpomínky poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) bylo tehdy kino ve Žďáře nad Sázavou na všechny termíny promítání oscarového Amadea beznadějně vyprodané. Na závěr vypukl obrovský potlesk určený dílu i autorovi. "Byl to úžasný projev sympatií k muži, který od komunistů utekl a v jimi nenáviděných USA dosáhl obrovského uměleckého úspěchu. V té chvíli jsem najisto cítila, že se smrtící komunistické sevření uvolňuje a že se časem zbortí zcela. Uvěřila jsem tomu právě u filmu Miloše Formana. Dnes vzpomínám a děkuji znovu. Šťastnou cestu, pane Formane," napsala ve vyjádření pro ČTK.

"V pátek 13. dubna neosiřeli jen čtyři kluci a neovdověly jen tři dámy... Odešel největší filmař, kterého kdy měla tahle země, a jeden z největších, které kdy měl svět," uvedl režisér Jan Hřebejk. Forman byl třikrát ženatý a s dvěma ženami měl po dvou synech, pokaždé šlo o dvojčata.

Před dvěma lety se Hřebejk a Miloš Forman přidali k žádosti o odvolání ředitele Národního filmového archivu Michala Breganta kvůli způsobu, jakým archiv digitalizuje zásadní filmy české kinematografie. Dopis tehdy podepsali také Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Juraj Herz, Bohdan Sláma nebo Stanislav Milota.

"Nejdůležitější pro mě bylo, že jsme měl šanci poznat ho osobně. Fascinovalo mě na něm, že i jako člověk v pokročilém věku měl pořád klukovskou duši. Užíval si života a měl rád lidi," řekl ČTK režisér Bohdan Sláma, který v knize Povolání režisér zaznamenal svůj velký rozhovor s Formanem. "Byl vynikající vypravěč a bylo na něm vidět, jak úžasnou radost má, když vypráví a baví toho druhého," vzpomíná. Forman je podle něj trvalou inspirací pro dnešní, ale i přicházející generaci filmařů - hlavně tím, že o těžkých věcech dokázal mluvit s nadhledem a humorem.

Podle Pištěka byl Forman jako režisér zcela jiný než ostatní, na které byl celý život zvyklý. "Byl to můj poslední velký kamarád," řekl.

"Chvíle, které jsem s ním zažil, jsou jedinečné, řekl bych, že nejlepší, jaké jsem kdy zažil," vzpomíná Pištěk i na neprofesní kontakty s Formanem. Podnikali spolu cyklistické túry. "Hlavně ta první, v době po natočení Amadea, když jsme jeli jen sami dva a vezli jsme si všechno, co potřebujeme, na kole, to byla nejkrásnější cesta," řekl. "Vzpomínám, jak koupil u řezníka kus kozy, kterou mi pak ogriloval na roštu ... jediné, co mu při našich cestách vadilo, bylo, že jsem neuměl hrát karty," řekl.

"Jsem z toho úplně zdrcenej...zažil jsem toho s ním tak na dvě, na tři knihy. Byl zvláštní a výjimečný, a výjimečný byl také vztah herců k němu, hleděli na něj jako na pánbíčka," říká Pištěk. Mohlo za to Formanovo velké charisma, uměl ale podle Pištěka také být "pěknej mizera", který uměl prosadit svoje. "Ale bylo to v takovém koktejlu, který je potřeba. Jako velký kamarádi jsme spolu měli i blbý chvíle, ale to k tomu patří. K veliký lásce patří i maléry," uzavírá známý výtvarník.

"Opustil nás tvůrce, jehož dílo je zvláště z období české tvorby stále nedoceněno," řekl děkan pražské FAMU Zdeněk Holý, podle nějž je Formanova americká kariéra plná obdivuhodného profesionalismu a boje za svobodu nespoutaného jedince.

Desítky nekrologů už vyšly v předních světových médiích, například list New York Times píše o Formanovi jako o tvůrci, který neustále konfrontoval Hollywood svým podvratným duchem. Herec Antonio Banderas jej na twitteru označil za "génia kinematografie".

"Odešla další velká osobnost," napsal na twitteru Jim Carrey, který si ve Formanově snímku Muž na Měsíci (1999) zahrál slavnou roli Andyho Kaufmana. Svou spolupráci s režisérem označil za obrovskou zkušenost.

Americká herečka Mia Farrowová uvedla, že Forman byl důkazem toho, že i ti nejlepší režiséři mohou být milí, skromní a oddaní. "Díky, Miloši Formane," napsala na twitteru.

Související

Tom Hulce jako Wolfgang Amadeus Mozart ve filmu Amadeus

Formanův Amadeus patří k nejvýznamnějším dílům, USA ho daly do národního registru

Film nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana Amadeus z roku 1984 se stal jedním z 25 filmů, které letos byly díky svému významu přidány do Národního filmového registru knihovny amerického Kongresu. Dnes o tom informoval server Hollywood Reporter. Mezi další vybrané filmy patří například film Olivera Stonea Četa (1986), dokument Poslední valčík Martina Scorseseho (1978) nebo film Kluci nepláčou režisérky Kimberly Pierceové (1999).

Více souvisejících

Miloš Forman Jan Hřebejk Ilja Šmíd kultura filmy Theodor Pištěk (výtvarník kostýmů) Bohdan Sláma (režisér) Antonio Banderas Jim Carrey

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Biden poprvé prohlásil, že bude debatovat s Trumpem. Termíny už jsou známé

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy