George Lucas: Jak nápad natočit Star Wars udělal z podivínského umělce miliardáře?

Asi jen těžko bychom na planetě Zemi hledali známější filmovou sérii než Star Wars. Nejen že se snímky staly legendou kinematografie, stejně tak si není možné nevšimnout, že značka Star Wars se objevuje snad na veškerém sortimentu od hraček přes oblečení až po kuchyňské nádobí. Dokonalý marketingový plán vymyslel filmař, který byl na přelomu 70. a 80. let považován za podivínského tvůrce nesrozumitelných filmů a vystudoval kulturní antropologii.

Zběžný pohled do Lucasova mládí nedává vůbec tušit, kam povedou kroky budoucího neobvykle úspěšného režiséra. Nevýrazný mladík z provinčního města Modesto v Kalifornii měl jen jednu výraznější vášeň. Tou byly rychlá auta a svůj první automobil mladý Lucas rovněž z oblibou “tuningoval”. Koníček však ze dne na den ukončila vážná autonehoda, kterou Lucas přežil jen shodou náhod a ironií osudu zůstává, že mu vynesla první zmínku na titulní straně místních novin z 13. června 1962.

Lucas později zabral titulní stránky mnoha dalších novin a časopisů, ovšem v 60. letech to mohl tušit jen málokdo. Každopádně nehoda mladíkem otřásla a zcela změnila jeho pohled na svět. Začal studovat kulturní antropologii na místní “junior college” a následně se rozhodl pro studium filmu na Jihokalifornské univerzitě. K nelibosti svého otce - drobného podnikatele v oblasti tiskáren. Nakonec však Lucas zkušenosti z podnikatelské rodiny zúročil vskutku mnohonásobně.

Bez ambicí a s prázdnou kapsou

Filmařské začátky o budoucích komerčních úspěších jeho tvorby nedávaly nic tušit. Lucas se opakovaně vyjadřoval ke své budoucnosti v podobě plánu natáčet dokumentární a náročné umělecké snímky bez komerčních ambicí. I přes uznalé komentáře kritiky Lucasův první film pod obskurním názvem THX 1138 u diváku propadl a zůstal nepochopen. V Cannes, kde byl film uveden se musel Lucas se svou manželkou Marcií proplížit zadem, jelikož neměl peníze na lístky. Francouzský festival ovšem předznamenal budoucí úspěch.

Lucas se zde totiž neoficiálně sešel s filmovým producentem Davidem Pickerem a kromě prvního úspěšného Lucasova filmu Americké graffiti se zde dohodli také na natočení “fantastického filmu z vesmíru ve stylu Flashe Gordona”. Ano, jednalo se o Star Wars, o jehož budoucích konturách tehdy ještě nikdo neměl ponětí, nicméně se vznikem svého času nejvýdělečnějšího filmu se již počítalo.

Tah geniálního obchodníka za desítky miliard dolarů

Do práce na vědecko-fantastickém snímku dal Lucas skutečně všechno. V průběhu natáčení dokonce musel být hospitalizován pro kolaps organismu. Zisky z filmu však byly enormní, ale bylo by si bláhové myslet, že se jednalo o pouhou náhodu. V přípravné fázi natáčení prvního filmu Star Wars totiž Lucasův předchozí film Americké graffiti sklidil velký úspěch a Lucas jako filmař najednou stoupl na ceně. Všichni očekávali, že si řekne o navýšení rozpočtu připravovaných Star Wars a především o větší procenta ze zisku, tak jak velela obvyklá hollywoodská praxe.

Jenže Lucas přišel s něčím zcela jiným. Chtěl vlastnictví marketingových práv na Star Wars merchandising a případná pokračování filmu. Podle současných odhadů přibližně 85 % z tržeb značky Star Wars vydělal právě merchandising, na který si Lucas zajistil práva dřív, než byla natočena jediná klapka prvního filmu. Ještě před samotným uvedením filmu Lucasfilm uvedl do distribuce knižní publikaci Star Wars a vyrobil si fanoušky dřív než kdokoliv viděl jediný záběr z filmu. Přestože byl Lucas velmi překvapen, když zjistil, že podezřelé fronty na ulici způsobilo uvedení jeho filmu. Úspěch nebyl žádnou náhodou.

Tržby značky Star Wars před prodejem Lucasfilmu společnosti Disney se odhadují na 30 miliard dolarů. George Lucas nebyl jen vizionářem digitálního průmyslu a filmových triků, ale díky svých neméně geniálním obchodním vizím se stal dolarovým miliardářem.  

Související

Ilustrační foto

Star Wars: Další část sci-fi ságy uvidí diváci za tři roky. Bude i nový Indiana Jones

Další část sci-fi ságy Hvězdné války (Star Wars) natočí režisérka Patty Jenkinsová a diváci jej uvidí na konci roku 2023. Oznámila to filmová a mediální společnost Walt Disney, informovaly dnes světové agentury. Na streamovací službě Disney+ se objeví v příštích letech hned několik dalších seriálů ze světa Hvězdných válek či komiksového světa Marvelu.
Dave Prowse (autor: Xanathon)

Zemřel herec Dave Prowse (†85), první představitel Darth Vadera

V 85 letech zemřel britský herec Dave Prowse, první představitel Darth Vadera ve filmové sérii Star Wars. Roli získal pro svou impozantní postavu, byl šampionem ve vzpírání. Za svou roli superhrdiny, který britské děti učil bezpečnosti v silničním provozu, získal v roce 2000 Řád britského impéria, píše BBC News.

Více souvisejících

Star Wars George Lucas studio Lucasfilm studio Disney miliardáři

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy