Mádlův snímek Na střeše neurazí, Vojta Dyk umí být přesvědčivý

RECENZE - Díky režisérovi Jiřímu Mádlovi přichází do kin znovu velmi laskavý humor, milé pohlazení, které nic neztrácí na dramatičnosti a nosném příběhu. Ve snímku Na střeše vše teprve začíná a někdy i končí. Zaslouží si ale pozornost českých diváků?

Náhoda tomu chtěla, že velmi nerudný, bývalý středoškolský profesor se na střeše svého domu setkává s mladým vietnamským chlapcem, který právě zvažuje se zabít skokem dolů.

„Slez z toho rantlu, nebo skočím taky!“ Je možná poněkud nestandardní postup působení na psychiku sebevraha, ale stačí k tomu, aby za pár okamžiků Song seděl v malém bytě stárnoucího, osamělého profesora Rypara  a pojídal sandwich.

Tak začíná střetávání dvou světů, možná vzájemně neuchopitelných, ale přesto na pár chvil spolu sousedících. Profesor Rypar tak pomalu nalézá v Songovi to, co kdysi ztratil. Už dávno se neumí radovat, těšit se na další den. Až na malý okamžik „těšení se“ na setkání absolventů gymnázia, kde působil. Ale i zde dojde k velkému rozčarování a zklamání. Tato scéna (podobně jako ta z jeho synem) pomáhá diváku tak nějak pochopit jeho zapšklost.

Protože najednou se jakoby rozsvítí: učí Songa češtinu, šachy, spolu vaří, dokonce připravuje pro Songa první rande…

Před očima se začíná odvíjet příběh vzájemného sbližování, laskavého humoru, upřímnosti, objevování netušeného, co ten pro druhého znamená. Navíc má celý snímek spád. Nenudí, nepodbízí se. Diváka pohladí, ač zpracovává možná již použitý námět soužití dvou nesourodých lidí, a nabízí laskavou formou se zcela ponořit do příběhu a zcela propadnout fandovství těch dvou, které svým postojem „otravuje“ realitní makléř v podání Vojty Dyka či nerudného správce domu, naprosto bezkonkurenčně ztvárněného Andrejem Jastrabanem. 

Režisér a zde také scénárista Jiří Mádl se tak podruhé pokusil o nový filmařský počin. Po svém úspěšném debutu Pojedeme k moři by možná někdo očekával bezhlavé "hrnutí" se do dalšího projektu. Ale Jiří Mádl s pokorou sobě vlastní počkal, po napsání scénáře dokonce osm let, než padla první klapka. Dokonce měl nejdříve vybraného hlavního protagonistu vietnamského chlapce a teprve potom sháněl finanční prostředky. Nezlomilo jej ani to, že původní představitel profesora Rypara Jan Tříska tragicky zemřel. Zkrátka tento mladý režisér ví, co chce. Umí skvěle pracovat s herci, využívá neobyčejné lokace a na jeho druhém filmu je to opravdu vidět.

Jak už bylo řečeno s výběrem hereckých představitelů i přes zmiňovanou smutnou událost měl šťastnou ruku.

Alois Švehlík se své role až nesnášenlivého středoškolského učitele zhostil velmi dobře. Bez velkých gest, přesto naprosto výmluvných dokáže přesvědčit diváka o své opravdovosti. Jeho maximální herecký výkon je nepřehlédnutelný. 

Ale i již zmiňovaný Adrian Jastraban, ač v malé roli správce, dokáže na malém poli působnosti až nemožné. Prostě baví.

Podobně přesvědčivý je i Vojta Dyk, který má být jakýmsi protipólem Songa a předvádí tak mladého muže vyprodukovaného dnešním světem. V roli vietnamského chlapce Songa  debutoval Duy Anh Tran, který byl pro svou roli vybrán jako první, jak už zmiňujeme výše. Pečlivost výběru se vyplatila. Role mu sedí. Umí i dokonale napodobit svou „neznalost“ českého jazyka. Je vynalézavý a velmi dobrým spoluhráčem zkušeného hereckého barda Aloise Švehlíka. Působí přirozeně. Je ve své roli uvěřitelný a věrohodný. Díky jeho výkonu má divák možnost poznat i jakési fragmenty vietnamské kultury. I když ji profesor Rypar glosuje jako: "Je to bordel v týhle zemi. Falšujete tenisky a neplatíte daně.“

Kamera Martina Žiarana také jistě stojí za zmínku. Záběry na Prahu ze střechy činžovního domu jsou krásné, neotřelé.

O hudbu k filmu se postaral „jmenovec“ titulního hrdiny René Rypar. A jde opravdu o výraznou složku celého filmu. Úžasně dotváří atmosféru, podtrhuje jímavý příběh. Je svěží, příjemná.

Celkový dojem tedy velmi milý, laskavý. Nutí k zamyšlení nad tím, že pokud potkáme někoho naprosto odlišného - z jiného prostředí, z jiné kultury přesto si můžeme si vzájemně pomoci. Náš život tak nějak obohatit o postoje toho druhého, vzájemně se pochopit a najít smysl našeho počínání. A ten přece v životě stále hledáme, ne?

Na střeše (Česko, 2019, 97 minut)

Režie: Jiří MádlScénář: Jiří MádlKamera: Martin ŽiaranHudba: René RyparHrají: Alois Švehlík, Duy Anh Tran, Mária Bartalos, Vojtěch Dyk, Adrian Jastraban, David Švehlík, Radek Zima, Miroslav Táborský, Martin Sitta

 Hodnocení: 80%

Související

V hlavních rolích se představí Alois Švehlík a Duy Anh Tran

Nový film Jiřího Mádla již brzy vstoupí do kin, tvůrci mezitím představili trailer

Za měsíc, 7. února 2019 vstoupí do kin nový film scenáristy a režiséra Jiřího Mádla Na střeše. V hlavních rolích příběhu stárnoucího, osamělého muže, kterého náhodné události spojí s mladým Vietnamcem na útěku, se představí Alois Švehlík a Duy Anh Tran. V dalších rolích uvidíme Vojtěcha Dyka, Máriu Bartalos, Davida Švehlíka a Adriana Jastrabana.
film Na střeše

Jiří Mádl začne točit film Na střeše odložený kvůli úmrtí Třísky

Praha - Režisér Jiří Mádl začne počátkem srpna natáčet podle vlastního scénáře film Na střeše. Natáčení bylo odloženo kvůli loňskému náhlému úmrtí Jana Třísky, který měl ztvárnit jednu z hlavních rolí. V příběhu stárnoucího osamělého muže, kterého náhoda spojí s mladým Vietnamcem na útěku, ho nahradí Alois Švehlík, jeho partnerem bude Lukas Duy Anh Tran.

Více souvisejících

film Na střeše Jiří Mádl

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 8 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy