RECENZE: Snímek Monzun je o hledání místa pro rozprášení popela rodičů, ale i sebe samého

RECENZE - Na rodný Vietnam nemá Kit mnoho vzpomínek. Odešel spolu s rodiči jako šestiletý. Teď zde má někde rozprášit jejich popel. Najde to správné místo a najde ho i ve svém srdci? Odpověď najdeme ve světové premiéře tohoto unikátního snímku z hlavní soutěže KVIFF 2019.

Hlavní hrdina tohoto velmi aktuálního snímku Kit (Henry Golding) vnímá svou rodnou zemi Vietnam jako cizí. Je vykořeněný. Má pocit, že nezná vlastní identitu. Vrací se zde po třiceti letech, aby zde rozprášil popel své matky, později spolu se svým bratrem i jejich otce. Jeho úkolem je najít vhodné místo. Má to být Sajgon, kde žili jeho rodiče, či Hanoj, kde se oba  narodili? Na tomto putování hledá jakoby cestu k vlastní kořenům. Nedokáže se totiž vyrovnat s cizím prostředím své rodné země Vietnamu, do které se vrací po třiceti letech, aby zde rozprášil popel svých rodičů.Je jim za mnohé vděčný. Oni udělali vše pro to, aby utekli za svobodou a jejich děti mohly žít jinak.

Navíc zde tak trochu v konfrontaci s dívkou, s kterou se náhodou potká a která celý život ve Vietnamu žila, žije, má milující rodiče, přesto nežije, jak by opravdu chtěla. Láska rodičů ji svobodu neposkytne tak, jak ji poskytli Kitovi rodiče.

Sám Kit je gay. A diváka tady napadne, že i to mohlo hrát nemalou roli v tom, že Vietnam ač z právního hlediska homosexualitu nezakazuje, není vlastně tak nějak dovolena?! A i proto se možná hlavní postava cítí jako v jiném světě. Ale v závěru i tuto relativní překážku jakoby překoná.

Samotný režisér Hong Khaou má s hlavním hrdinou nemálo společného. Jako dítě musel utéct s rodinou před Rudými Khméry z Kambodži do sousedního Vietnamu. Když se ale i zde vlády zmocnili komunisté, rodina se posunula dál, do Velké Británie. Při psaní scénáře k Monzunu filmaře inspirovala vlastní návštěva Vietnamu, kam se od dětství podíval poprvé: „Najednou jsem si mohl představovat, co bych asi udělal já. Kit chce pochopit, do jaké kultury patří, porozumět své minulosti, o kterou ho jeho rodiče připravili. Potom mu ale dojde, že ho jeho rodiče vlastně zachránili. Obvykle se říká, že se musíte vrátit do minulosti a vyřešit ji, abyste se mohli pohnout kupředu. Ale takový návrat vám žádné definitivní odpovědi nedá, jen vás trochu uvnitř změní. A vy se můžete naučit ne po minulosti dychtit, ale žít s ní.“

Ihned po premiéře Khaou navíc sdělil: "Já jsem se pokusil ve filmu ukázat lidskou stránku otázky přistěhovalectví."

A to s, domnívám se, povedlo. Bez jakkoli silných scén, přehnaně emotivních dialogů dokázal zapůsobit na diváka. Přesvědčit ho o tom, to, kam patříme, je nakonec velmi jednoduché. Že pokud nalezneme cestu sami k sobě a máme odvahu otevřeně se k našim postojům, orientaci přiznat, máme velkou šanci. 

To se podařilo i ve výběru hlavního protagonisty.Hlavního představitele režisér dlouho hledal a byl ve výběru velmi pečlivý. Konkurz proběhl přes Skype. Ale aby měl opravdu jistotu a nebál se obsadit tak málo zkušeného herce, rozjel se za ním a během různých workshopů jistoty nabyl. Henry Golding je zde přesvědčivý, jakoby nehraje a přesto ohromí. Milostné scény jsou opravdu romantické, ale... Mužská část obecenstva ji určitě romanticky neshledala, ale i tak působila autenticky. Jak se absolutně "nestyděl" přiznat samotný režisér: sám je gay a chtěl, aby i hlavní hrdina jim byl. Vždyť právě i tady nacházíme jakousi vykořeněnost a hledání sebe sama."Mně samotnému se líbí ta závěrečná scéna, kdy se veřejně oba políbí."

Režisér věří, že by Monzun mohl být jakousi paralelou pro současnou dobu, v níž jsou na vzestupu nacionalisté a v médiích se objevují stereotypní obrazy uprchlíků a vlastně ke každému, kdo je jiný.

Hudba ve filmu nedominuje. Přesto však dotváří atmosféru a jistě zaujme. Dlouho zůstává v hlavě. Obzvláště ta ze závěrečných minut filmu.

Sugestivní vyjádření pocitů hrdinů, jejich přerodu, kdy tápají a mají pocit, že cesty ven není a ona se nějaká vždy najde - to by mělo být hlavním poselstvím filmu. A lze říci, že se to zde autorům opravdu povedlo.

Monzun (drama, Velká Británie 2019, 85 min)Režie: Hong Khaou Scénář: Hong Khaou Kamera: Benjamin Kracun Hrají: Henry Golding, Parker SawyersProdukce: Tracy O´Riordan

Hodnocení: 80%

film Monzun recenze

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 49 minutami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy