Psí poslání 2: Melodrama o lidech doprovázené vtipy psa

Recenze - Z finančního hlediska úspěšný film Psí poslání se dočkal svého pokračování. Nabízí to samé jako první díl, ale v méně dramatickém podání. Pro zájemce o odlehčené a dojemné melodrama je to však perfektní výběr.

První Psí poslání vyprávělo divákovi o psovi Bailým, který musel prožít několik životů, aby se nakonec vrátil ke svému původnímu majiteli Ethanovi. Díky Bailýmu se ke samotáři Ethanovi navrátila i jeho bývalá přítelkyně, kterou v mladí kvůli své pýše opustil. Pes přinesl smutnému Ethanovi štěstí a tím první díl skončil.

V druhém díle Psího poslání diváky čekají jiný příběh a hrdinové. Pes Baily umírá a před smrtí ho Ethan prosí, aby v příštím životě chránil jeho vnučku CJ. Od dědečka s babičkou ji odvezla pryč její matka Gloria, která věří, že od ní chtějí jen peníze, zbylé po zemřelém tatínkovi CJ.

Gloria hodně pije, skoro každou noc tráví randěním s různými muži a úplně zanedbává dceru. Už jako puberťačka CJ svou matku opouští, a to bez jakýchkoliv prostředků, protože matka všechno utratila.

Pes Baily zde hraje roli jakéhosi anděla strážného. V podobě několika psů doprovází CJ během celého filmu. Chrání ji před zlými lidmi, utěšuje ji v nejtěžších chvílích a pomáhá ji přijmout správná rozhodnutí, díky kterým nakonec najde lidi, kteří ji budou mít rádi. Osamělá a bez prostředků na bydlení potkává nejlepšího kamaráda z dětství Trenta, který do ní byl vždycky zamilovaný.

Film nepřináší divákovi nic nového, nerozebírá složité sociální problémy a nenese promyšlená filozofická poselství, přesto ale diváka dojímá a občas i rozesmívá.

Psí poslání je milé melodrama o lidech, doprovázené vtipy psa. K dojetí publika používá jednoduché nástroje z předchozího dílu. Vytváří záporné postavy, motivaci a původ neřestí, které ale pořádně nevysvětluje. Není to ani potřeba, divákovi stačí vědět, že jsou zlí, protože jsou zlí. To dává prostor na hrdinské činy pro roztomilého pejska, který plní své dojemné poslání a ve světě opilých matek a oplzlých chlapů vytváří pro mladou holku svět nezištné lásky a přátelství.

Pes hýbe příběhem, ale nehraje v něm velkou roli. Není to ani tak postava, ale spíš katalyzátor děje. Nutí CJ potkávat další lidi a opouštět jiné. V centru děje jsou spíše vztah mezi matkou a dcerou, milostný příběh dvou nejlepších kamarádů dětství, realizace hudebního talentu CJ, které chybí sebejistota. Pro psa ve filmu o psech není místo. Poctivě hraje svoji úlohu anděla strážného, pozoruje a občas zažertuje něco na psí téma, což samozřejmě milovníci pejsků ocení.

Druhý díl není natolik dramatický jako první. Dojemných scén smrtí pejsků je zde méně a ani nepůsobí příliš smutně. Všichni mají stejný cíl, a to najít a chránit CJ. I hned po narození začínají myslet na svůj jediný úkol, a proto se smrt v druhém díle spíše vnímá jako výměna oblečení.

Méně dramatických okamžiků režisérka Gail Mancusová ponechala i lidským postavám. Zažívají životní dramata, ale vždycky mají naději na šťastný konec.

Kathryn Prescottová lépe zvládla roli hlavní postavy CJ než KJ Apa, který hrál Ethana v prvním díle. CJ dojímá, vyvolává soucit a jejím emocím, radosti i zármutku, divák věří. Nezklamal ani český dabing, který hezky přiřadil hlasy postavám a zvládl všechny emocionální okamžiky filmu. 

Druhý díl Psího poslání je lepší než předchozí. Lépe plní očekávání diváků, kteří nepřišli koukat na smutné drama o zlomeném osudu, ale na milý rodinný film s pejsky, láskou a šťastným koncem. Psí poslání 2 je odlehčenou kombinací filmů Marley a já i Chlapectví. Je sice podřadnější, ale to úplně nevadí.

Celkové hodnocení: 65%

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze film Psí poslání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy