Muži v naději? Dost cynická zábava

Praha - Režisér Jiří Vejdělek je teprve třetím Čechem, který v kinech svým filmem dosáhl větší než milionové návštěvnosti. Jak se podle prvotních návalů ukazuje, mají jeho Muži v naději našlápnuto na podobný úspěch jako Ženy v pokušení. Ale že by šlo o nějaký zázrak, to ne.

Ženy v pokušení se staly trhákem loňského roku a vidělo je 1,232 milionu diváků. Před Vejdělkem měli více než milionovu návštěvnost jen Jan Hřebejk se svými Pelíšky a Jan Svěrák (Kolja, Tmavomodrý svět). A protože film o ženách toužících po fyzické lásce slavil takové úspěchy, zvolil tentokrát velmi podobné, i když opačně zaměřené téma.Distributor filmu, společnost Falcon, diváky už předem zahltil masivní reklamou. A ti si nic nedělají ze zoufalých grimas filmových kritiků, kteří Muže v naději ztrhali ještě víc než Ženy v pokušení, a do kin se jen hrnou. A je vidět, že režisér, který zaujal již svou prvotinou Účastníci zájezdu, moc dobře ví, jak dostat publikum.Nevěra světem hýbeMuži v naději pojednávají o jedné velké nevěře, jíž se hrdinové vzájemně dopouštějí, a všem otevřeně říkají - nevěra je to nejlepší, co můžete udělat, bez ní stojí život za nic. Zato ona vám může zachránit a zlepšit manželství. A zdá se, že na to Češi slyší.Vejdělek vsadil jak na děj, který zaujme mnoho lidí, kteří nad filmy nechtějí příliš přemýšlet, ale jen se pobavit, tak i na známé a ověřené herecké tváře. Bolek Polívka tak ztvárňuje bývalého projektanta horských drah Rudolfa, který už dlouhá léta žije se svou ženou Martou (Simona Stašová), ale "klape jim to" jen díky jeho častým nevěrám.Jejich dcera Alice (Petra Hřebíčková) je vdaná za Ondřeje (Jiří Macháček), ale manželství je katastrofické. Ondřej je tak bezproblémový a věrný, že se Alice začně nudit a mění mu život v peklo. Vše se zlomí v okamžiku, kdy mu jeho tchán poradí, aby si začal se slovenskou tanečnicí Šarlotou (Vica Kerekes).Díky tomu znovu zatouží i po své ženě a světe div se, nevěra jeho manželství zachrání. Tím tvůrci filmu vzkazují - buďte nevěrní, jinak váš život bude stát za nic. Což je v porovnání se situací v reálném životě, s ekonomickou krizí a nejrůznějšími problémy, které hýbou světem i Českem, poněkud paradoxní a až cynické.Samotný příběh není nijak originální, spíš se drží ve vyjetých kolejích a vsází na to, co na diváky obvykle zabírá. Muži se zřejmě dobře pobaví. Divačky, které v průběhu snímku zatouží vidět alespoň náznak lásky, budou zřejmě zklamané. Celý pokleslý děj zachraňují pouze herci.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze filmy

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 50 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy