Svěrák a "Kuky" u soudu: Server bude tvrdě platit za porušení autorských práv

Praha - Vrchní soud potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zakázal provozovatelům serveru Share-rapid.cz nabízet k volnému stažení film Kuky se vrací. Podle soudu musí server režisérovi snímku Janu Svěrákovi zároveň zaplatit odškodné 536.000 korun.

Svěrákovi vadí, že server bez svolení nabízel ke stažení jeho poslední snímek Kuky se vrací. "Tento film stál čtyřicet miliónů. Doposud se jich vrátilo třicet. Takže je absurdní, když tvůrci na filmu prodělávají a někdo cizí na něm vydělává. To je krádež," argumentoval Svěrák.

Ve své žalobě poukázal na to, že Share-rapid za rychlejší stahování filmů vybírá poplatky – například stažení jednoho filmu stojí deset korun, půlroční neomezený přístup až šest stovek. »Share-rapid vědomě porušuje zákon, protože se obohacuje na díle, ke kterému nedrží autorská práva,« říká Svěrákův advokát František Vyskočil.

"Tím, že žalovaná strana neoprávněně umístila dílo Kuky se vrací na portál Sahre-rapid.cz, se podílí na porušení majetkových práv," uvádí podle Hospodářských novin rozsudek soudu.

Svěrákův spor byl podle deníku na české poměr unikátní - filmaři až dosud stahování ilegálních kopií pouze kritizovali nebo se omezili na žalování jednotlivců, kteří je na web umisťují. Svěrák byl však prvním, který šel přímo po serverech, jež masově stahování umožňují.

V zahraničí jsou podobné spory běžné. Například hollywoodská studia začala kolem roku 2008 ve velkém žalovat servery se sdílenými filmy jako je RapidShare a Hotfile. Výsledky sporů však skončily rozporuplně: soudy sice serverům nařídily odstranit několik titulů, zároveň ale uznaly, že nemají povinnost preventivné kontrolovat jakého původu jsou nabízené snímky, píše server ihned.cz.

Související

Více souvisejících

Jan Svěrák (režisér) soudy autorská práva

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy