VIDEO Bella a Sebastián: Věčné přátelství dítěte se psem a ještě větší dobrodružství

RECENZE - Pokud vyslovíte termín Bella a Sebastián, většina lidí věci znalých bezchybně zamíří buď do knihovny nebo do kolekce seriálových DVD. Teď mohou přidat ještě jednu cestu – do kina. Příběh dojemné náklonnosti malého chlapce a velkého psa v romantickém prostředí savojských Alp se totiž dočkal další adaptace.

Zdroj: YouTube

Nejdřív se ale musíme zastavit u jiného jména – Cécile Aubrey (1928 – 2010). Nemnoho lidí ví, že tato dáma, jejíž skutečné jméno bylo Anne-José Madeleine Henriette Bénard, po krátké kariéře tanečnice podepsala v roce 1948 smlouvu s gigantem 20th Century Fox a zakrátko (ale bohužel také nakrátko) vystoupala na úroveň tehdejších hollywoodských hvězd. Za všechny její počiny připomeňme snímky Manon (1949) či The Black Rose (1950). Účast po boku velkých hvězd však byla pomíjivá, důvodem byl vznešený aristokrat a syn marrákéšského paši. Prvorozený potomek Si Brahim El Glaoui učaroval francouzské hvězdě natolik, že s ním uzavřela sňatek, a ten se dvojici dařilo téměř šest let úspěšně tajit. Když vše vyšlo najevo, vzdala se Cécile v roce 1959 filmové kariéry a rozhodla se bavit svět jinak. A tak světlo světa postupně spatřovaly knížky o přátelství malého chlapce s koňmi (Aventures de Poly, 1961) či se psem (Belle et Sébastien). V době, kdy se druhá jmenovaná poprvé objevila na pultech knihkupectví, bylo jejímu synovi Mehdi El Glaouimu deset let.

O přátelství malého sirotka Sebastiána a horského pyrenejského psa Belly napsala paní Aubrey tři knihy – Útulek na Velkém Baou (1965), Tajný dokument (1966) a Sebastián mezi lidmi (1968). V té třetí autorka vrací Sebastiána k jeho otci do vesnice Jonquieres. Chlapec se ocitá ve světě koní, což může vzdáleně navozovat spojitost s Poly. Faktem je, že v této v pořadí třetí knize už má Bella spíše epizodní roli. Ještě připomeňme poslední dvě knihy o Sebastiánovi – dva díly Sebastian et Marie-Morgan. Tím se završuje pětice publikací, z nichž se rekrutovaly televizní seriály. Všechny tři (Bella a Sebastian, Sebastian mezi lidmi a Sebastian a Marie-Morgan) byly uvedeny i na našich obrazovkách.

Téměř po půl století se Sebastian vrací a poprvé vstupuje na plátna kin. Hned na úvod je však nutné poznamenat, že nikoli v té podobě, v jaké bychom ho mohli znát z knih. Zůstává nám prakticky málo a přitom mnoho –kouzelné vysokohorské prostředí, spojení psa zvaného všemi „bestie" a malého opovrhovaného chlapce a především svět rázovitých horalů a zdánlivě čistých vztahů. Najdeme tu i známé vedlejší postavy, Sebastiánova dědečka Césara, jeho dceru Angelinu, doktora Guillauma a rázovitou hospodyni Celestýnu.  Těm znalým je na první pohled jasné, že ve filmovém příběhu budou některé další postavy chybět, navíc filmový Sebastián je přesazen z původního počátku 60. let do víru druhé světové války. Přeskočeno je úvodní podrobné vysvětlení, jak se Sebastián ocitl u Césara (to je vyřešeno zkratkovitým vyprávěním) a jak se Bella dostala do hor (o tom tvůrci mlčí docela). Vztahy mezi Césarovou rodinou a zbytkem vesnice popsané v knize jsou nahrazeny dramatickými okolnostmi týkajících se převádění židovských uprchlíků přes horské soutěsky do sousedního Švýcarska a přítomností nacistických vojáků. I jednání Angeliny a Césara se diametrálně liší od předlohy, tím pádem se vytrácejí i některé vztahy v knihách zásadní.

Proto je u Belly a Sebastiána velice důležité, jak k tomuto zpracování přistoupíte. Zarytí znalci Aubreiných knih budou láteřit, že z původního příběhu téměř nic nezůstalo, vnímaví diváci mohou být potěšeni, protože na rozdíl mnoha adaptací, které úpravou předlohy ztratily na atraktivitě i smysluplnosti tato nová verze zachovává to nejdůležitější – přírodní krásy, které samy o sobě stačí zaplnit vnímavost návštěvníka kina plus dojemně romantické souznění Sebastiána s údajně nebezpečným psem, z nějž se stane hrdinný obránce ovčích stád, postrach místních vlčích smeček a zachránce převáděných Židů. Nebude vadit ani fakt, že Sebastián rozhodně nepůsobí jako dítě cikánské matky. Zato Bella zůstává věrná své předloze dokonale – je to typický horský pyrenejský pes, dalo by se říci přímo výstavní plemeno.

Režisér Nicolas Vanier se při francouzské premiéře svěřil: „Nešlo mi o to ukázat hory z dnešního pohledu, chtěl jsem představit nedotčenou krajinu s horskými chaloupkami." Právě to mu zabralo téměř celý rok, protože se na daná místa vracel od léta do zimy. Zachytil tak chronologický postup ročních období a na nich vykreslil i různorodost místního života.

Nejtěžší byl samozřejmě výběr hlavního představitele – ať tvůrci chtěli nebo ne, dalo se předpokládat, že nemálo diváků bude srovnávat. Přihlásilo se na 2400 hochů, z jejichž fotografií vzešlo prvních dvě stě kandidátů. Kamerové zkoušky eliminovaly počet uchazečů na dvanáct chlapců, s nimiž režisér absolvoval jakýsi přípravný pobyt na vlastní chatě ve Vecors. Tam je nechal týden dovádět s jeho vlastními tažnými psy a rozhodoval se pro finální výběr. „Když jsem si zvolil Félixe, bylo mi jedno, že nemá žádné zkušenosti s natáčením, oslovila mě jeho osobnost, inteligence a odvaha. Pokud však nezískáte jeho důvěru, rychle se před vámi uzavře."

A Bella? Tu si opravdu zahrála fena nesoucí jméno Garfield. Její výběr byl poněkud jednodušší, měla kolem stovky soupeřek. V některých scénách se však mohla cítit jako skutečná filmová hvězda, protože za ní zaskakovaly dvě dublérky.

Hojně citovanou zajímavostí je i přítomnost autorčina syna Mehdiho El Glaouiho. Zasvěcení vědí, že v původních seriálech hrál malého Sebastiána on, nyní se osmapadesátiletý scénárista a režisér připojil k natáčení a ztělesnil roli horala Andrého. Neméně zajímavé je, že do snímku byla využita původní píseň, která se rovněž objevuje v seriálu Sebastián mezi lidmi – tehdy ji skutečně nazpíval malý Mehdi. Pro českou verzi seriálu byla pojmenována Jednu krásnou zemi znám.

Bella a Sebastián rozhodně nezklamou nikoho, snad jen milovníkům původního seriálu či literární předlohy nemusí docela sedět nové pojetí. To hlavní z velké myšlenky paní Aubrey však zůstává zachováno, proto si s čistým svědomím můžeme dovolit tvůrcům odklon od původního příběhu prominout.

BELLA A SEBASTIÁN (BELLE ET SÉBASTIEN, 2013)

Hrají: Felix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Chatelier, Andresas Pietschmann, Dimitri Storoge, Mehdi El Glaoui, Urbain Cancelier.

Kamera: Eric Guichard

Hudba: Armand Amar

Scénář: Juliette Sales, Fabien Suarez, Nicolas Vanier

Režie: Nicolas Vanier

95 minut

Premiéra: 20. 2. 2014

Související

Více souvisejících

Bontonfilm FIlm Bella a Sebastián

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy