RECENZE: Proti Taliánům, kravaťákům i Zubaté. Le Mans '66 voní po benzínu a čiré vášni

RECENZE – Když se dají dohromady Christian Bale, Matt Damon a režisér Logana James Mangold, nedá se očekávat nic menšího než vavříny vítězů. Tím spíš, když si jako námět vyberou jeden z nejznámějších a nejneuvěřitelnějších příběhů z historie motorsportu.

Carroll Shelby (Matt Damon) je bývalý závodní jezdec – jeden z vyvolených, kterým se poštěstilo vyhrát čtyřiadvacetihodinovku – a v současnosti nadaný konstruktér. Ken Miles (Christian Bale) je prototypem pilota, který rozumí svému stroji jako nikdo druhý. Jeho kariéru však přibrzdilo nejen nasazení ve 2. světové válce, ale hlavně jeho konfliktní povaha. Henry Ford II, svými podřízenými přezdívaný Dvojka, je méně schopným potomkem svého dědečka, legendárního zakladatele Ford Motor Company. Enzo Ferrari je liška podšitá, a když se dozví, že ve Fordu chtějí jeho automobilku koupit, chvíli je vodí za nos a pak se celé americké delegaci i s jejich šéfem vysměje do tváře. A co na to Dvojka? Byrokrat s bolavým egem se rozhodne udeřit Italy tam, kde je to bolí nejvíc – na závodní dráze. K tomu ale majitel „ošklivé velké fabriky vyrábějící ošklivá pomalá auta“ potřebuje právě Shelbyho a Milese…

Kdo někdy slyšel příběh Fordu GT40, který moderátor Top Gearu Jeremy Clarkson kdysi označil za „hrdinu dělnické třídy“, a jeho premiéry na Le Mans '66, ví, co bude následovat. My ostatní se budeme muset nechat překvapit ve filmu, který překvapivě neobsahuje ani tolik závodění, jako spíš poctivého testování a montování a nepoctivého boje s byrokracií, která velké automobilce v její snaze podkopává nohy ještě víc než nedostatek času a zkušeností.

Není to přitom nijak na škodu. Bezejmenní pánové v černých oblecích jako „hlavní záporák“ filmu (OK, jeden z nich jméno má, ale vy ho zaručeně zapomenete ihned po jeho vyslovení) staví příběh do zajímavého světla. Namísto klasického muž proti muži tu tak v první řadě stojí my vs. oni. Takže i když si Miles se Shelbym občas nerozumí, už od začátku jsou představeni jako vzájemně se respektující kolegové a snad i přátelé, kteří musí celou dobu táhnout za jeden provaz. Což jim samozřejmě nebrání se (pod dohledem nonšalantní Milesovy manželky Mollie) porvat za bílého dne – scéna proslavená už trailerem se zařadí mezi nejzábavnější filmové okamžiky tohoto roku.

Divák má zároveň možnost nahlédnout do osobního života obou protagonistů a pochopit tak, co pro ně závodění a potažmo vítězství v čtyřiadvacetihodinovce znamená. Duo Bale-Damon své postavy prodává dokonale, těží navíc z výborné Mangoldovy režie, nádherné kamery i kouzelného šedesátkového retra.

I tak se ale většinu času jedná o typický sportovní film s předvídatelnou a poněkud ojetou kostrou, který budou lidé nejčastěji srovnávat s 6 let starými Rivaly pojednávajícími o soupeření Jamese Hunta a Nikkiho Laudy. Ti sice byli o něco méně soustředění, ale přesto o téměř půl hodiny kratší a mnohem velkolepější. Le Mans '66 sice není ani omylem komorní film, o něco více se ale drží při zemi. I pokud nebudeme srovnávat s doposud posledním přírůstkem do světa benzínových šílenců, ale s průměrným výřezem filmů tohoto žánru, je novinka od studia Fox velmi solidním nadprůměrem, kterému ale k dokonalosti leccos schází (případně přebývá, protože dvě a půl hodiny jsou prostě moc i na tak výživnou látku).

Ve výsledku jde i přes jeho některé temnější momenty o nenáročný a zábavný zvedák nálady, který docení jak fandové motorsportu, tak i lidé, kteří se o svět rychlých kol zas tak moc nezajímají.

Celkové hodnocení: 75 %

Ford v Ferrari (2019)

Hrají: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild, Wallace Langham, Ian Hardinga další

Režie: James Mangold

Scénář: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller

Kamera: Phedon Papamichael

Hudba: Marco Beltrami, Buck Sanders

USA / 122 minut / krimi, drama, thriller

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Le Mans '66 závod 24 hodin Le Mans Matt Damon Christian Bale James Mangold biografie

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy