Žánrové Ceny Anděl 2015: Nejlepší videoklip má Aneta Langerová. Bodovali i Support Lesbiens

Praha – V pražském Lucerna Music Baru ve středu 23. března proběhlo slavnostní předávání žánrových Cen Anděl. Během večera živě vystoupili Bratři Ebenové, kapela Prago Union, brněnská skupina Insania i pražská partička BraAgas, která si loni odnesla ze žánrových cen Anděla v kategorii world-music.

Žánrové ceny Anděl 2015 ocenily nejlepší tuzemské hudebníky v jednotlivých žánrech – od popu a rocku přes jazz, punk, folk až k world music. Během slavnostního večera byla udělena také cena za Videoklip roku, o kterou se utkaly populární kapela Kryštof, zpěvačka Aneta Langerová i Emma Smetana. Oceněni byli hudebníci celkem v 11 kategorií. Večerem provedl moderátor Libor Bouček.

Začátek večera byl v rytmu hip hopu. Návštěvníky v Lucerna Music Baru přivítala svým hudebním vystoupením partička Prago Union. Následovalo vyhlášení kategorie hip hopového žánru, kterou ovládl rapper Smack, jenž si odnesl zlatého anděla i minulý rok. Cenu za elektronickou hudbu získal projekt HRTL s albem Dataloss. Zlatého anděla za alternativní hudbu obdržela kapela Květy.

Poněkud tvrdšími melodiemy pak potěšila fanoušky svým vystoupením kapela Insania, která dorazila do Lucerna Music Baru z Brna. Ta stylově uvedla vyhlašování vítězů v kategorii Hard & Heavy a Punk & hard core. První ovládla pražská death metalová formace Heaving Earth s albem Denouncing the Holy Throne. V druhé zmíněné zazářila kapela Dezinfekce a její deska Interval jistot. Skupina si pro svou cenu však nedošla, místo toho poslala dopis, ve kterém vysvětlila, že nechce být součástí podobného oceňování.

Po vyhlašování dvou nejtvrdších kategorií přišlo na řadu zvolnění. O to se postaralo vystoupení kapely BraAgas. Nejlepší album v žánru world music nahrála podle Akademie brněnská formace Ponk. Cenu za nejlepší ska a reggae nahrávku obdržela deska s názvem Urban Robot od stejnojmenného dua. Kategorii Folk & country minulý rok ovládli Bratři Ebenové. Ty letos vystřídala skupina Epydemye s nahrávkou Kotlina. V jazzovém a bluesovém žánru tentokrát uspěl bigband Concept Art Orchestra v čele v jazzmankou Štěpánkou Balcarovou.

Během večera byly představeny také dvě novinky. Poprvé byl v rámci žánrových Cen Anděl oceněn nejlepší videoklip. Ten má podle Akademie zpěvačka Aneta Langerová na píseň Tragédie u nás na vsi. Nově byly vyhlašovány výsledky kategorie žánrů rock a pop. Tu ovládla kapela Support Lesbiens, která tak porazila i slavnější Kabáty a zpěváka Davida Kollera. 

Ceny Anděl letos slaví již své 25. narozeniny a slibují jedinečný ročník plný překvapení. Vyhlášení hlavních kategorií proběhne ale až 9. dubna v Hudebním divadle Karlín. Leoše Mareše vystřídá v moderování slavnostního galavečera zkušený moderátor Libor Bouček, který moderoval právě i ceny žánrové. Návštěvníci se mohou těšit nejen na předávání cen, ale také na zajímavá hudební vystoupení.

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 19 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy