VÍME PRVNÍ: Podrobnosti o úmrtí zpěvačky Špinarové. Co mu předcházelo?

VÍME PRVNÍ - Úmrtí velké české zpěvačky Věry Špinarové všechny šokovalo. Už samotná zpráva z minulé středy, kdy zkolabovala a skončila na ARO ve FN Motol, byla pro přátele, rodinu, fanoušky i kolegy velikým šokem. Její stav byl kritický, v podstatě beznadějný, a i kdyby se probrala, zřejmě by už nikdy nemohla žít normálním životem. Přesto všichni věřili v zázrak.

Špinarová zkolabovala minulou středu během koncertu v Dusíkově divadle v Čáslavi. Stačila se ještě omluvit divákům a odešla do zákulisí. „Tam se sesunula. Jen snad stačila říct, že je jí zle, ať volají záchranku…,” uvedl pro EuroZprávy.cz dobře informovaný člověk z jejího týmu, který byl na místě.

Někdo z managementu pak požádal, zda je v sále lékař. „Naštěstí tam byla doktorka i doktor. Hned běželi dozadu a začali ji oživovat. Mezitím přijela záchranka, nemocnice je kousek. Pracovali na ní asi patnáct nebo dvacet minut. Nakonec naskočila, ale bylo jasné, že je to moc špatné,” řekl zdroj, který si nepřál být jmenován, s tím, že přesto všichni doufali, že se stane zázrak.

Věru Špinarovou v komatu transportoval vrtulník do pražské FN Motol. Zde lékaři na ARO okamžitě provedli základní vyšetření, částečně ji podchladili, protože u ní nastal otok mozku. Situace byla velmi kritická. „Přesto dávali lékaři alespoň maličkou naději. Asi dobře věděli, jak to může dopadnout, ale i zázraky se někdy dějí. Byl to vlastně stav beznaděje, nezbývalo než čekat,” řekl pro EuroZprávy.cz zdroj z okolí zpěvačky.

Všichni věřili, že se zpěvačka z komatu, do kterého upadla a neprobrala se až do svého konce probere. Jenže vyšetření ukazovala na to, že i kdyby se to stalo, bylo by to pro ni samotnou a hlavně pro její okolí asi moc špatné.

„Pokud je mozek tak dlouho bez kyslíku, jako zde byl, je téměř vždy jisté, že bude nějak poškozen. V tomto případě byla jeho činnost téměř nulová. Od začátku, co byla přivezena sem do Motola, byla na přístrojích. Ty za ní také dýchaly. Poslední vyšetření ukázala už nulovou mozkovou činnost. V noci na pondělí byla proto po konzultaci s rodinnými příslušníky pacientka odpojena,” prozradil nám zdroj přímo z nemocnice s tím, že, i kdyby se stal zázrak a zpěvačka se probudila zpět do života, zřejmě již nikdy by nemohla žít normálním životem, natož zpívat.

„Jsme rádi, Věruško naše milá, že i když jsi odešla tak rychle a tragicky, že jsi vlastně odešla mezi svými. Mezi fanoušky. Nikdy na tebe nezapomeneme. Nikdy…,” napsali fanouškové na sociálné sítě.

Syn Věry Špinarové, který byl zároveň její manažerem a keplníkem jejího bandu všem poděkoval za přízeň, vzkazy a podporu a také lékařům. „Chtěl bych touto cestou poděkovat celému zdravotnickému týmu a lékařům nemocnice v Motole, za kterou mé mamince věnovali. Zároveň chci poděkovat všem fanouškům a přátelům za podporu a účast v této těžké chvíli, kterou já a celá naše rodina prožívá. Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude upřesně a zverejněn," uvedl.

Protože Věra Špinarová patřila hlavně ve své milované Ostravě k největším hvězdám, lze očekávat, že poslední rozloučení bude monstrózní. „Všici ji tu milovali. Nebyl nikdo, kdo by ju neměl rád. Dyť ona byla taká plná sily. Bola to važně herdeg baba se vším všudy. Milovali jsme hu celá rodina,” dodala i rodina Kazdova, která je z části slovenská a z části moravská a byli jejími velkými fanoušky.

Věra Špinarová zemřela v neděli v noci ve věku 65 let. Zpěvačka se narodila v Pohořelicích u Brna a celý život byla spojena s ostravskou hudební scénou. Své první album Andromeda vydala v roce 1972. V roce 1976 skončila druhá na Bratislavské lyře s písní Lúčenie zpívanou slovensky a vydala album Životopis.

Další album, Věra Špinarová 3, vyšlo v roce 1979 a o tři roky později vydala desku Meteor lásky. V roce 1984 jí vyšlo album Stíny výsluní a o rok později Věra Špinarová a Speciál 85. Poslední desku Věra Špinarová 7 vydala v roce 1986.

S výběrem hitů To nejlepší z roku 2004 získala za úspěšný prodej platinovou desku a v roce 2007 vystoupila jako host na koncertě legendárního zpěváka Joea Cockera. Jejím největším hitem se ale stala melodie italského skladatele Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě, která vyšla pod názvem Jednoho dne se vrátíš. 

Související

Věra Špinarová

Co bude se sochami Janáčka a Špinarové v Ostravě? Radnice je ve složité situaci

Budoucnost soch Věry Špinarové a Leoše Janáčka od sochaře Davida Moješčíka, které jsou umístěny v centru Ostravy, zůstává nejistá. Vedení centrálního městského obvodu by sochu skladatele umístěnou na Jiráskově náměstí chtělo přemístit, sochu populární zpěvačky stojící v Husově sadu, která má řadu kritiků, chce nabídnout k prodeji, případně také přemístit. Obvodu ale chybí souhlas autora, s nímž zatím nepodepsal smlouvu, která by tyto kroky umožňovala. Novinářům to dnes řekl radní Lukáš Jansa (Piráti). Autor novinářům řekl, že smlouvu s obvodem nepodepsal po poradě s právníkem. Chce, aby bylo konkrétně jasné, jaké záměry obvod se sochami má.

Více souvisejících

Věra Špinarová úmrtí

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy