Hancock, Galliano i rebelové Shabazz Palaces. Festival Struny podzimu se vrací

Praha – Po roční pauze se opět vrací festival Struny podzimu. Letos organizátoři lákají na několik novinek, důraz na novátorskou tradici se však nemění. Cílem festivalu je opět poskytování uměleckých zážitků, obohacování české kulturní scény a rozšiřování obzorů.

Festival Struny podzimu se po roce opět vrací. Zakladatel festivalu Marek Vrabec se s letošním ročníkem přesunul do pozice prezidenta festivalu a pokračuje v novátorské tradici. Posláním festivalu je i letos poskytování jedinečných uměleckých zážitků, obohacování české kulturní scény a rozšiřování obzorů publika.

„Struny podzimu vstupují do své třetí dekády a s ní zároveň do nové éry. V prvních letech jsme měli s kolegou Martinem Pechancem tu čest připravovat festival v prostorách Pražského hradu, následovalo 15 krásných let v podhradí s Danou Syrovou.  Jsem rád, že po roční přestávce mohu představit nový tým a novou uměleckou radu festivalu, kteří jsou pro mě zárukou toho, že Struny podzimu budou i nadále jedním z nejinovativnějších hudebních festivalů,“ říká Vrabec v tiskové zprávě.

Podle programového ředitele Viléma Spilky, který stejnou pozici zosobňuje i na spřáteleném festivalu JazzFest Brno, nabídnou Struny podzimu opět mix jazzu, klasiky, tradice i experimentu. Letos však k „prověřenému základu“ přimíchali i country, hip hop, irský folk i moravský folklor. Uměleckou radu vedle Spilky tvoří ještě Guy Borg a Petr Ostrouchov.

21. ročník Strun podzimu tvoří deset koncertů, na nichž se představí velká jména, jako je například legendární skladatel a pianista Herbie Hancock, virtuos akordeonu a bandoneonu Richard Galliano, kultovní ansámbl Bang on a Can nebo multižánrová irsko-americká kapela The Gloaming. Rozmanitý program doplní hiphopové duo Shabazz Palaces, jazzový pianista Jason Moran, neotřelí folkaři z Nashvillu Lambchop nebo hráč na dvanáctistrunnou kytaru Ralph Towner. Návštěvníci se také mohou těšit na zhudebněné Shakespearovy sonety v podání Gavina Bryarse či čerstvého držitele ceny Anděl v kategorii world music Jiřího Slavíka s autorským projektem Mateřština ve festivalové premiéře.

Festival zahájí koncert irsko-amerických The Gloaming, kteří ve své tvorbě mísí melancholickou tradiční irskou hudbu, moderní odstíny jazzu i soudobou vážnou a experimentální hudbu. O dva dny později na ně navážou hiphopoví rebelové Shabazz Palaces, kteří nabídnou nakažlivé beaty a roztodivné zvuky z celého světa spojené se syrově upřímnými texty. Americké uskupení Lambchop vystoupí na třetím festivalovém koncertě. Kapela z Nashville během svého působení proměnila všeobecný pohled na country, kterou skupina obohatila o prvky soulu, jazzu a elektroniky.

Letošnímu programu se nevyhnou ani osvědčení muzikanti z předchozích ročníků. Jedním z nich je skladatel a kontrabasista Gavin Bryars, který v Praze představí projekt Nothing Like The Sun -  zhudebněné Shakespearovy sonety. Vrátí se i pianista a skladatel Jason Moran, který vzdá hold odkazu Thelonia Monka prostřednictvím spektáklu kombinujícího originální hudbu napsanou pro jazzové okteto s audiovizuálním zážitkem z Monkova legendárního vystoupení z roku 1959. Říjnovou část zakončí francouzský virtuos akordeonu a bandoneonu Richard Galliano v Rudolfinu, který se spojí s ansámblem jednoho z nejuznávanějších světových hornistů Radka Baboráka.

Listopad bude spojený s premiérou projektu Mateřština vynikajícího kontrabasisty a skladatele Jiřího Slavíka, který ve svých soudobých skladbách pátrá po svých kulturních kořenech a využívá odkazu lidové hudby. Album před pár dny získalo cenu Anděl v kategorii world music. Festival bude pokračovat sólovým kytarovým recitálem Ralpha Townera, zakládajícího člena kapely Oregon.

Předposlední koncert bude patřit kultovnímu ansámblu Bang on a Can All Stars, který spojí síly s Martinů Voices a společně představí dílo Anthracite Fields uznávané americké skladatelky Julie Wolfe v české premiéře – oratorium pro sbor a instrumentální sexteto, doprovázení audiovizuální projekcí. 21. ročník festivalu Struny podzimu zakončí legendární klavírista a skladatel Herbie Hancock, čtrnáctinásobný laureát Grammy a držitel Oscara za hudbu k filmu Round Midnight.

„S trochou nadsázky se dá říci, že nebýt Hancocka, některé kapely z letošních Strun podzimu by vůbec nevznikly. Jeho zcela čerstvý tvůrčí počin, o který se s námi podělí, je zatím zahalen jemnou rouškou tajemství. O to víc se na něj můžeme těšit,“ láká Spilka.

PROGRAM STRUNY PODZIMU 2017

20. října, Forum Karlín: The Gloaming22. října, Divadlo Archa: Shabazz Palaces25. října, Divadlo Archa: Lambchop27. října, Divadlo Archa: Gavin Bryars: Nothing Like The Sun29. října, Divadlo Archa: Jason Moran: In My Mind: Monk at Town Hall, 195931. října, Rudolfinum: Richard Galliano & Baborák Ensemble3. listopadu, La Fabrika: Jiří Slavík & Marian Friedl & VUS Ondráš: Mateřština5. listopadu, Anežský klášter: Ralph Towner7. listopadu, Forum Karlín: Julia Wolfe: Anthracite Fields - Bang on a Can All-Stars, Martinů Voices, sbormistr Lukáš Vasilek9. listopadu, Forum Karlín: Herbie Hancock

Podrobné informace ke koncertům jsou k dispozici na www.strunypodzimu.cz.

Související

Dan Bárta

Dan Bárta a Tonya Graves zazpívají na Strunách podzimu

Praha – Festival Struny podzimu začne již příští týden, pořadatelé si ale nechali jedno hudební překvapení pro fanoušky na poslední chvíli. V rámci koncertního provedení oratoria Anthracite Fields vystoupí za doprovodu legendární skupiny Bang on a Can All-Stars a společně s Martinů Voices Tonya Graves a Dan Bárta.

Více souvisejících

Festival Struny podzimu festivaly Hudba koncerty skupina The Gloaming skupina Shabazz Palaces skupina Lambchop Jason Moran (jazzový pianista) Richard Galliano Radek Baborák Jiří Slavík Ralph Towner (kytarista) skupina Bang on a Can All-Stars Herbie Hancock (pianista) Divadlo Archa Rudolfinum Praha Forum Karlín

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy