Hudba, hlasy, paměť. Nádraží Praha-Bubny se v červnu promění v jedinečnou kulturní scénu

Praha – Hudbou, hlasy, pamětí a jinakostí ožije koncem června nádraží v Praze-Bubnech, které se na několik dní stane místem pro alternativní kulturní scénu. Festival Bubenský slunovrat nabídne koncerty, divadlo, happening i vernisáž výtvarných děl a vystoupení osobitých muzikantů, divadelníků a špičkových umělců, kteří stojí mimo hlavní proud. Vstup na všechny akce je zdarma.

Nádražní budova v Praze-Bubnech, její okolí a kolejiště se na několik dní v druhé polovině června stane dějištěm festivalu Bubenský slunovrat. Na této jedinečné alternativní kulturní scéně vystoupí špičkoví muzikanti, divadelníci a výtvarní umělci, kteří nejsou součástí hlavního proudu.

Vyrazit můžete na koncerty, divadlo, happening i výtvarnou vernisáž. Největšími lákadly je představení Čekárna divadelního souboru Farma v jeskyni, vystoupení zpěvačky Ridiny Ahmed nebo zpěváka a akordeonisty Mária Biháriho se skupinou Bachtale Apsa a mnoha dalších. Akci propojující opuštěný industriální prostor s živým okolím města pořádá společnost Památník Šoa.

„V nabídnutém programu rozvíjíme téma jinakosti. Divadelníci, hudebníci nebo výtvarní umělci, kteří jsou očividně jiní – někdy jsou z jiného světadílu nebo jsou jiné rasy, někdy jsou i mentálně či fyzicky postižení. Reprezentují tak skupiny, které byly v době nacismu určeny k odsunu do nevědomí a do nebytí. Obnovování historické paměti, ale i energie, kterou sem chceme živým uměním vrátit, je to, co nás v tomto prostoru dlouhodobě zajímá,“ říká Pavel Štingl z obecně prospěšné společnosti Památník Šoa, která Bubenský slunovrat organizuje.

Vedle známých jmen na festivalu vystoupí malé i méně známé soubory, včetně několika osobností s handicapem, studentského divadla či lidí bez domova. „Moderátoři jednotlivých dnů budou pracovat i s citáty spisovatele Patrika Ouředníka, autora provokativního románu Europeana, ale i znalce eugenického tématu a nacistické propagandy směřující k takzvanému „řešení ozdravění rodového základu velkoněmecké říše“,“ doplňuje Pavel Štingl.

Program odstartuje dopolední představení Terezínské zvony – zhudebněné dílo inspirované skutečnými příběhy dětí z terezínského ghetta v podání studentů holešovického gymnázia Přírodní škola. Na ně večer naváže zpěvačka českého, súdánského a rusko-židovského původu, Ridina Ahmed, s kontrabasistou Petrem Tichým na společném koncertu Hlas kontra bas. První den zakončí věhlasné divadelní představení Čekárna mezinárodního souboru Farma v jeskyni, inspirované vzpomínkami pamětnice deportované právě z nádraží Bubny.

Další den program pokračuje filmovým seminářem a vystoupením romského zpěváka a akordeonisty Mária Biháriho se skupinou Bachtale Apsa. Hostem bude i nevidomý zpěvák Martin Svátek. Součástí programu bude také výtvarná díla pod vedením malířů Mirka Kaufmanna a Otto Kowena, které se zúčastní také umělci s mentálním hendikepem, nebo koncert energického Allstar Refjúdží Bandu, složeného z hudebníků různých národností i náboženských vyznání.  Vystoupí také folková zpěvačka Irena Budweiserová za doprovodu kytaristy Jakuba Racka a nevidomá pianistka a zpěvačka Ráchel Skleničková.

Program bude každý den moderovat jiná známá osobnost, například romská básnířka Renáta Berkyová nebo herečka Bára Hrzánová. Festival bude dokumentovat fotograf Bohdan Holomíček, z jehož snímků poté pořadatelé plánují uspořádat výstavu.

Bubenský slunovrat se uskuteční ve dnech 21. – 25. června. Vstup na všechny akce je zdarma, pouze na představení Čekárna je nutná registrace předem.

festival Bubenský slunovrat Barbora Hrzánová (herečka) festivaly kultura Hudba

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 49 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy