Jazzové rytmy rozezní Dominikánskou republiku

Santo Domingo - Na přelomu října a listopadu se bude v Dominikánské republice konat již jednadvacátý ročník Jazzového festivalu. Santo Domingo zaplní jazzové rytmy na šest večerů, vstup pro veřejnost je na všechny koncerty zdarma.

Již jednadvacátý ročník festivalu Santo Domingo Jazz Festival rozezní metropoli Dominikánské republiky. Během šesti večerů na přelomu října a listopadu se budou konat jazzové koncerty se vstupem pro veřejnost zdarma.

Počátky jazzu v Dominikánské republice sahají do čtyřicátých let dvacátého století, kdy do země během druhé světové války emigrovali jazzoví hudebníci z Evropy. V padesátých letech se poté jazz úspěšně rozšířil a nyní je slyšet na rozhlasových stanicích po celé republice.

První generaci dominikánských jazzových umělců tvoří zejména hudebníci Tutín Beras Goico, Homero León Díaz, Rafael Solano a Guillo Carías. Do světa se pak dominikánský jazz rozšířil s následující generací hudebníků, zejména díky Michaelu Camilovi.

Santo Domingo Jazz Festival se v Dominikánské republice koná každý rok. Od roku 1996 na něj přijíždějí světoznámé hudební ikony a držitelé cen Grammy. Minulé ročníky poctili návštěvou například Esperanza Spalding, Joe Lovano, Danilo Perez, David Sánchez, Ray Barretto, Néstor Torres, Chucho Valdés, Arturo Sandoval, John Patitucci, nebo Chuck Mangione.

"Letošní ročník festivalu pořádáme na počest současných interpretů jazzu. Každý večer bude věnovaný jiné zemi, abychom představili různé pohledy na jazzovou hudbu," říká Marco Pignataro, umělecký poradce Jazzového festivalu a ředitel Globálního jazzového institutu v Berklee. Podle Pignatara "jazz vyjadřuje moderní demokracii, která se obnovuje díky vzájemnému setkávání kultur z celého světa."

Festival bude zahájen v neděli 29. října ve francouzském duchu. Následující večery se program přesune ze San Dominga do města Santiago ve vnitrozemí ostrova a dále na pobřeží měst Sosúa, Puerto Plata a Cabarete. Postupně se ředstaví jazzové styly z Argentiny, Izraele, Brazílie, Spojených států, Portorika, Itálie a na závěr z domácí Dominikánské republiky.

Repertoár festivalu:

Neděle, 29.10.2017, Santo Domingo - Riccardo del Fra (Francie)Středa, 1.11.2017, Santiago - El Eco (Argentina), Edmar Colon a Jonathan Suazo (Dominikánská republika)Čtvrtek, 2.11.2017, Sosúa - Roni Eytan Quartet (Izrael), Anat Cohen s Berklee Global Ambassadors (Izrael / USA), Javier Vargas (Dominikánská republika)Pátek, 3.11.2017, Puerto Plata - Trío da Paz (Brazílie), Guy Frómeta Trío (Dominikánská republika)Sobota, 4.11.2017, Cabarete - Berklee Global Jazz Ambassadors; Sean Jones; Brian Lynch (USA)Neděle, 5.11.2017, Cabarete - William Cepeda (Portoriko), Marco Pignataro “Almas Antiguas Quartet” (Itálie, Portoriko)

Santo Domingo Jazz Festival jazz festivaly Dominikánská republika kultura

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy