Další koncert Orchestrálního cyklu PKF - Prague Philharmonia nabídne český debut a mimořádného sólistu

Praha - PKF - Prague Philharmonia připravuje již sedmý koncert svého Orchestrálního cyklu. Program nabídne nejen další český debut sezóny, ale i mimořádného sólistu a zajímavý repertoár.

Během sedmého koncertu Orchestrálního cyklu (A) PKF - Prague Philharmonia se u nás poprvé představí britský dirigent Rory Macdonald, který je dalším objevem letošní sezóny tohoto pražského orchestru. Přes svůj mladý věk má Macdonald za sebou již hostování u významných světových orchestrů včetně BBC a Královské filharmonie v Londýně, Royal Concertgebouw Orchestra, Londýnské, Nizozemské a Bergenské filharmonie a mnoha dalších. 

Hudbu studoval na Univerzitě v Cambridge a paralelně absolvoval také letní Dirigentskou akademii v Aspenu pod vedením Davida Zinmana a Jorma Panuly. Po absolvování studií působil dva roky jako asistent Ivána Fischera v Budapest Festival Orchestra a Sira Marka Eldera v Hallé Orchestra. Byl také členem Jette Parker Young Artists Programme fungujícím při Královské opeře Covent Garden v Londýně, kde úzce spolupracoval se Sirem Antoniem Pappanem.

Britský večer nabídne také mimořádného sólistu, kterým bude "král koloratury", tenorista Jeremy Ovenden. Ten ve své kariéře spolupracoval s velikány, jako je například Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Riccardo Muti či Nikolaus Harnoncourt. 

Žák legendárního Nicolaje Geddy a tenorista „s úžasnou virtuozitou“  (The Independent) zazpívá písňový cyklus Benjamina Brittena Nokturna op. 60, která autor věnoval jedné z nejznámějších femme fatale první poloviny dvacátého století, Almě Mahler.

Tématem sofistikovaně vybraných různorodých textů z pera Williama Shakespeara, Johna Keatse, Wilfreda Owena, Williama Wordswortha, Thomase Middletona, Samuela Taylora Coleridge, Lorda Alfreda Tennysona a Percyho Bysshe Shelleyho je spánek a temnota. Britten napsal tento cyklus s velmi konkrétní představou umění a barvy hlasu svého celoživotního partnera, tenoristy Petera Pearse.

Koncert uvede Serenáda pro smyčcový orchestr op. 20 Edwarda Elgara. Druhá polovina večera bude dalším pokračováním „beethovenovského cyklu“, kdy zazní 3. symfonie Es dur op. 55 Ludwiga van Beethovena „Eroica“. Tu označil nedávný průzkum britského časopisu BBC Music na základě názoru 150 dirigentů z celého světa za nejlepší symfonii všech dob.

Koncert se koná v neděli 25. února od 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia Rudolfinum Praha kultura Hudba koncerty

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy