Klenot za 24 miliard korun? Labská filharmonie je určitě světovým zázrakem akustiky

Hamburk - Labská filharmonie, nová ikona přístavního města Hamburk, je otevřena již téměř rok a půl. Po letech stavebních průtahů stojí architektonický skvost na svém místě a láká miliony návštěvníků po celém světě. V tomto článku se podíváme na zoubek tomuto klenotu za necelých 24 miliard korun.

První hmotné důkazy o připravované stavbě Labské filharmonie se objevily kolem roku 2007, kdy plánované dokončení stavby bylo stanoveno na rok 2010. Díky soudním sporům a průtahům na stavbě, byla budova slavnostně otevřena až 11. ledna 2017. Tyto komplikace se samozřejmě promítly i na ceně budovy, která se z původních 8,1 miliard Kč navýšila na 23,4 miliard Kč. Starosta Hamburku Olaf Scholz to okomentoval slovy: „Už od začátku bylo zcela nereálné se držet prvotní částky. Hamburská radnice podcenila plánování a v průběhu stavby narazila na mnoho problémů, s kterými nepočítala.“  

Ohromná částka za budovu si našla své odpůrce. Sám Scholz věří, že nadšení z krásy vyhraje nad dojmem předražené stavby. Město láká turisty k navštívení větou: „Labská filharmonie je absolutní umělecké dílo: kombinuje v sobě inovativní architekturu s výjimečnou polohou, vynikající akustikou a vizionářským koncertním programem.“

Výroční zpráva vydaná v lednu 2018 poukazuje na úspěch prvního roku. Labskou filharmonii navštívilo okolo 850 000 lidí, kteří se zúčastnili alespoň jednoho z 600 koncertů od slavnostního otevření. Více než 4,5 milionů lidí navštívilo vyhlídkovou platformu s výhledem na hamburský přístav zvanou The Plaza a necelých 70 000 se vydalo na prohlídku koncertního sálu. Poptávka po lístcích probíhá nepřetržitě a u některých koncertů je dokonce 20krát vyšší, než je počet dostupných míst.

Starosta Olaf Scholz k úspěchu budovy dodává: „Labská filharmonie změnila tvář Hamburku na místní a mezinárodní úrovni. Kultura našla nový domov v srdci města. Vyprodané koncerty večer za večerem a kolem 4,5 milionu návštěvníků vyhlídky Plaza ukazují nesmírnou fascinaci budovou a hudbou odehrávající se uvnitř."

Nepřehlédnutelná 110 metrová budova zaujme na první pohled neobvyklým tvarem střechy, který má připomínat rozbouřenou hladinu Severského moře. Architekti ze švýcarského studia Herzog & de Meuron chtěli docílit toho, aby lidé zůstali v kontaktu s vodou a větrem. Proto navrhli v jednom z výklenků ve fasádě budovy vyhlídkovou platformu The Plaza, na níž je možné si zkusit, jaký vzduch panuje v přístavu. Součástí budovy je dále hotel s 244 pokoji, 44 soukromých bytů, restaurace nebo parkoviště pro více než 500 míst. Z bezpečnostních důvodů je Labská filharmonie umístěna 8,5 metru nad hladinou řeky, čímž chrání jak budovu, tak i dva hudební sály.

Srdcem Labské filharmonie je velký sál, který má kapacitu až 2100 sedadel připomínající svým umístěním terasovité vinice. Nikdo z posluchačů nesedí dále než 30 metrů od dirigenta. Tím, že je posluchač tak neobyčejně blízko, se mu otvírá nový prostor k nezapomenutelnému hudebnímu zážitku. O optimální akustiku se postaral mezinárodně uznávaný akustik Yasuhisa Toyota, jenž za pomoci 10 000 individuálně tvarovaných sádrokartonových desek na milimetr řezaných, dokázal rozdělit zvuk do každého rohu. Ve velkém sále se dále nachází mimořádné varhany od společnosti Klais složené ze 4,765 trubek.

V horní části budovy sídlí takzvaný recitační sál, který pojme 550 osob a je ideálním místem pro komorní hudbu, recitály, jazzové a world music koncerty. Jedná se o intimní a všestranný prostor zcela obložený dřevem s dokonalou akustikou rovněž od společnosti Toyota. Díky dvojitému odhlučnění jsou oba koncertní sály zcela izolovány od hluku lodních sirén. Posluchači se tak snáze ztratí ve víru hudebního opojení.

Související

Německá policie

Velké razie v Berlíně a Hamburku. Policie provedla zátah na zločinecké klany

Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy, sdělilo berlínské státní zastupitelství na twitteru. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů.

Více souvisejících

Hamburk Labská filharmonie Herzog & de Meuron Olaf Scholz

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy