Bono Vox: Frontman kapely U2 s citem pro chudé tohoto světa

Irský zpěvák a kytarista Paul David Hewson, přezdívaný Bono, v sobě chová velkou sounáležitost s chudými a neprivilegovanými. Tento frontman skupiny U2, pro niž napsal většinu textů, zakládá nadační fondy a pořádá charitativní koncerty, při osobních schůzkách s vrcholnými politiky lobbuje za řešení problémů třetího světa. Již několikrát byl proto nominován na Nobelovu cenu za mír. V neděli 10. května oslaví šedesátiny.

"Bono byl hvězda i na střední, ať už se ta energie bere odkudkoli, byla v něm už tehdy," řekl jeho bývalý spolužák a britský hudební kritik Neil McCormick. Podle něj je Bono jakýmsi moderním světcem: "Stačí poslouchat jeho texty a pochopíte, kolik toho ví o temných zákoutích své duše. Ale ty samé texty jsou zároveň idealistické a inspirativní."

Zapáleného obhájce nejubožejších lidí na planetě v něm formovaly zkušenosti z dětství a dobrovolnické pobyty v Africe a Jižní Americe. Vyrůstal v Dublinu, v atmosféře náboženských konfliktů. Ve 14 letech mu zemřela matka Iris, které později věnoval řadu písní.

O jeho kariéře hudebníka rozhodla střední škola Mount Temple v Dublinu, kde potkal nejen svou budoucí ženu Alison Stewartovou, s níž má dvě dcery a dva syny, ale i budoucí členy své kapely - Larryho Mullena, Adama Claytona a Davea Evanse, zvaného The Edge.

Od roku 1976, kdy se U2 dali dohromady, je Bono jejich lídrem: "Jim hodně pomohla jejich silná duchovní víra, kterou sdílejí tři členové skupiny - Bono, Edge a Larry Mullen - a která jim dává určitý stupeň pokory, dosti neobvyklý v prostředí úspěšné rockové kapely," přiblížil McCormick.

U2 vydali celkem 14 studiových alb, včetně kultovního The Joshua Tree (1987), a se 150 až 170 miliony nosičů se stali jednou z nejprodávanějších kapel všech dob. Získali mimo jiné 22 cen Grammy a v roce 2005 byli uvedeni do rokenrolové síně slávy. Jejich zatím posledním albem je Songs of Experience z roku 2017. "Všichni se hádají, ale nakonec udělají, co řeknu," přiblížil jednou Bono soužití v kapele.

Předmětem zájmu médií je i jeho duchovní svět: "Doma s dětmi ležíme ve velké posteli a čteme si v Bibli, modlíme se za lidi, o kterých víme, že s něčím bojují," prozradil v jednom rozhovoru. Náboženskou symboliku lze najít i v mnoha jeho textech.

"Nemám problém se zázraky. Jsou všude kolem mě. Jsem jeden z nich," tvrdí také hudebník, kterého jmenovala britská královna Alžběta II. čestným rytířem či ve Francii dostal Řád za umění a literaturu.

Magazín New York Times nazval Bona "politicky nejvlivnějším a nejefektivnějším člověkem v popkultuře." Světoví státníci vážně naslouchají jeho připomínkám k pomoci rozvojovým zemím. A je také jednou z mála světových hvězd, která o svém životě a o práci mluví zcela otevřeně.

"Jsem pisálek, člen kapely, který kouří, pije víno a čte Bibli," charakterizoval sám sebe v knize Bono o Bonovi. V roce 2017 prodělal zážitek blízký smrti, který ho hluboce ovlivnil. A nikdy nepřestal věřit, že by v jeho životě bylo něco, co by pro něj bylo nemožné. Podle databáze imdb.com je Bono také jediným člověkem, který byl nominován na Oscara, Grammy, Zlatý glóbus a Nobelovu cenu.

Související

Antonio Tajani, předseda Evropského parlamentu

Zpěvák Bono jednal v Bruselu: Lidé jsou nervózní z migrace. Navrhl řešení

Evropská unie by měla co nejdříve zahájit spolupráci s africkými státy, která je pro evropské země důležitá nejen kvůli migraci, ale i jako příležitost určovat budoucí podobu světa. Prohlásil to dnes irský zpěvák a aktivista Bono, který o tématu v Bruselu jednal s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Šéf EP zdůraznil, že evropské země pracují na vytvoření takzvaného Marshallova plánu pomoci africkým státům.

Více souvisejících

Bono Vox U2

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy