Historikovi Judtovi vyšla v ČR kniha. Vzpomíná na Havla a chátrající komunismus

Praha - Britskému historikovi Tonymu Judtovi vyšla v Česku kniha pamětí Penzion vzpomínek, kterou sepsal na prahu své smrti před šesti lety. Zajímavé jsou především pasáže, které se týkají Československa a Václava Havla.

Judt poslední dva roky svého života vzdoroval nevyléčitelnému nervovému onemocnění vedoucímu k naprosté fyzické nehybnosti, ochrnutý byl od krku dolů. Útočiště nacházel v myšlení a v návratu do minulosti.

Jednu z kapitol Judt věnoval krizi středního věku, kterou "vyřešil po svém", začal se učit česky. Vzpomíná na roky 1985 a 1986, kdy cestoval jako pašerák knih do Československa. Praha byla podle něj tenkrát šedivá a smutná. "Nikdo, kdo v oněch letech zažil komunismus, nemohl mít absolutně žádnou iluzi o tom, že by toto mrtvé dogma izolované v chátrající zemi mělo nějakou perspektivu. A přesto jsem tam žil ve víru nadšení a vzrušení a pokaždé se vracel do Oxfordu nabitý energií a nápady," píše v Penzionu vzpomínek.

Setkání s lidmi jako byl Havel či Adam Michnik mu umožnilo znovu zažít vášeň pro politiku. "Ono nadšení bylo mnohem vážnější a závažnější než cokoli, co jsem si z té desítky let byl schopen vybavit. Nepřeháním, když řeknu, že mé zahloubání do problematiky východní Evropy mě znovu probralo k životu," uvádí známý západoevropský intelektuál.

Judt se se svým 900stránkovým dílem o dějinách Evropy od konce druhé světové války do začátku 21. století, nazvaným Poválečná Evropa (Postwar: A History of Europe Since 1945) v roce 2006 dostal mezi finalisty prestižní novinářské Pulitzerovy ceny. Kniha byla přeložena do 20 jazyků a vyšla také česky. Zemřel ve věku 62 let v New Yorku.

Související

Více souvisejících

Václav Havel knihy historie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy