Moravská zemská knihovna otevírá výstavu o překladech Milana Kundery

Brno – Brněnský rodák Milan Kundera patří k nejpřekládanějším spisovatelům na světě; jeho dílo dnes čítá více než tři tisícovky vydání v různých světových jazycích. Právě překladům knih je věnována výstava „Milan Kundera (neztracen) v překladech“, která začíná v Moravské zemské knihovně 1. dubna 2019, v den autorových 90. narozenin.

Zatím poslední překlad Kunderova díla pochází z listopadu minulého roku, kdy román Slavnost bezvýznamnosti vyšel v malajalámštině, jednom z mnoho indických jazyků, jimž mluví přibližně třicet osm milionů lidí. Sám autor velmi dbá na kvalitu svých překladů, k čemuž jej dovedla zkušenost s prvním francouzským vydáním románu Žert, které se následně dočkalo rozsáhlé revize a autorského překladu. O jak rozsáhlé zásahy přitom šlo, bude moci zjistit návštěvník výstavy. Kunderovy poslední romány a eseje vznikaly již ve francouzštině. Překlady z některých z nich však autor připravil a vydal prostřednictvím nakladatelství Atlantis či v časopise Host. Pro potřeby výstavy přeložil několik ukázek z česky dosud nepublikovaných románů. Výstava představí i grafické řešení vydávání Kunderových knih, nabídne také bezprostřední ohlasy z recenzí z různých světových médií a formou slovníku pak autorovu specifickou románovou estetiku. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i první vydání Kunderových knih, česká vydání z brněnského nakladatelství Atlantis si navíc budou moci prolistovat či se do nich začíst. Autorem obsahové části výstavy je Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny. Grafické a prostorové řešení navrhl architekt Martin Hrdina.

Milanu Kunderovi bude věnován i pravidelný cyklus Oči Brna, kterým MZK již pět let představuje významné brněnské osobnosti. Tentokrát nabídne některé unikátní fotografie Kundery s dalšími literáty (např. s V. Nezvalem, E. Ionescem, P. Rothem) a představí se zde Kunderova publicistika a esejistická práce. Jde přitom o část díla, která velmi často vyvolává výrazný ohlas či polemiku. Příkladem může být slavný Kunderův esej Únos Západu (někdy také Tragédie střední Evropy). Výstava potrvá do 17. května a její součastí je i bohatý doprovodný program.

11.4. 18:00 přednáška - Miloš Štědroň: Milan a Ludvík KUnderové o Janáčkovi 23.4. 18:00 přednáška - Petr Dytrt: Francouz, nebo francouzsky píšící Čech? 14.5. 18:00 besede Miroslava Balaštíka, Tomáše Kubíčka a hostů - Románový svět Milana Kundery 17.5. 18:00 dialog Petra A. Bílka a Tomáše Kubíčka - Román Žert jako estetický manifest + promítání filmu Žert (1968)

Související

Milan Kundera

Zemřel spisovatel Milan Kundera. Bylo mu 94 let

Ve věku 94 let zemřel Milan Kundera, celosvětově uznávaný český spisovatel žijící dlouhá léta ve Francii. Proslavily ho zejména romány Žert a Nesnesitelná lehkost bytí, které patří mezi nejčastěji překládaná česká díla na světě.

Více souvisejících

Milan Kundera Moravská zemská knihovna (MZK)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy