Rok 2016 se ponese v duchu Karla IV., v květnu uběhne 700 let od jeho narození

Praha - 14. května to bude přesně sedm set let od narození našeho nejznámějšího panovníka Karla IV. Kulturní, akademické a vědecké instituce připravují na rok 2016 široké spektrum aktivit od tematických výstav po speciální prohlídky a akce v památkách vztahujících se k osobnosti císaře. Logo oslav vytvořilo pro Národní galerii Studio Najbrt.

Výstavy k 700. výročí

Ve Valdštejnské jízdárně a historických prostorách Univerzity Karlovy v Karolinu se připravuje výstava s názvem Císař Karel IV.: 1316–2016, která představí památky kultury a umění doby Karla IV., velká část z nich bude v České republice vystavena vůbec poprvé.

„Cílem výstavy je ukázat portrét Karla IV. oproštěný od zkreslujících nánosů ideologických předsudků a nabídnout veřejnosti plastickou podobiznu výrazné historické osobnosti s jejími pozitivními i stinnými stránkami," řekl Jiří Fajt, autor výstavy a generální ředitel NG v Praze. Prostřednictvím exponátů budou mít návštěvníci možnost poznávat zblízka nejen osobnost Karla IV., jeho inspirace, motivace a psychologii, ale také život na císařském dvoře v Praze.

Národní technické muzeum v květnu zahájí výstavu Vita Caroli: Stavitelství doby gotické, jež ukáže stavitelské umění v době velkého stavebního rozmachu, který byl umožněn právě vládou Karla IV. Prezentována bude řada dobových stavebních prvků a stavitelských postupů, např. funkční repliku středověkého dřevěného jeřábu na lidský pohon, zkonstruovanou na základě vyobrazení v Bibli Václava IV.

Pražská informační služba spustila web karlovapraha.cz a Muzeum hlavního města Prahy v březnu otevře stálou expozici Mysterium věže Karel IV.: Mostecké věže, taktéž otevře novou expozici nazvanou Karel IV., Praha a Lucemburkové Dům U Zlatého prstenu. Po letech se dočká významné obnovy kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na pražském Karlově.

Akademie věd ČR společně se Senátem PČR vytvoří panelovou výstavu Dílo Karla IV. v běhu století, která představí mimo jiné dopad Karlova působení na současnou českou a evropskou společnost. Dalšími tématy, kterým se bude Akademie prostřednictvím výstavních projektů věnovat, budou umění a vzdělanost, architektura nebo každodennost doby Karla IV. Pro studenty vznikne interaktivní vzdělávací pomůcka v podobě aplikace, která uživatele seznámí s dobou Karla IV. prostřednictvím hry.

Ožijí i památky z doby Karla IV.

Národní památkový ústav uskuteční tzv. Lucemburský rok. Centrem projektu bude státní hrad Karlštejn, kde se na jaře otevře výstava středověkých stříbrných a zlatých předmětů, nalezených v 19. století při Mockerově rekonstrukci hradu. Karlštejnský poklad, trvale uložený ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea, se tak dočasně vrátí na své původní místo.

Univerzita Karlova v Praze, která je mimo jiné spolupořadatelem výstavy Národní galerie, chystá rekonstrukci Karlovy korunovace a výstavu Druhý život Karla IV. Ve spolupráci s Českou televizí vzniká také dokumentární cyklus o osobnosti císaře. S Arcibiskupstvím pražským připravuje univerzita tematické prohlídky klášterů a kostelů založených Karlem IV. na Novém Městě pražském, kde v roli průvodců vystoupí studenti historických oborů.

Hudební oslavy

Vedle vizuální kultury přinese výročí narození Karla IV. i kulturní zážitky na poli hudebním. „První český orchestr chce výročí připomenout koncertem ve Svatovítské katedrále. Při koncipování programu jsme se snažili postupovat tak, abychom velkého panovníka oslavili důstojně, majestátně, a přesto citlivě. Pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka proto zazní skladba Petra Ebena s výmluvným názvem Pocta Karlu IV., symfonická báseň Praga Josefa Suka a Te Deum Antonína Dvořáka," řekl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Související

Výstava Magičtí Lucemburkové v Karolinu navazuje na projekt Křižovatka cest.

OBRAZEM: Na výstavě Magičtí Lucemburkové nahlédnete pod pokličku doby vlády českých králů

Praha - Dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků představuje výstava Magičtí Lucemburkové. Knihy, repliky hradů či korunovačních klenotů nebo sochy Karla IV., Jana Lucemburského a dalších. Putovní výstava, která dále navštíví Olomouc či Plzeň, je aktuálně umístěná v prostorách Křížové chodby Karolina. Zde bude přístupná návštěvníkům do 29. dubna.
Císařská římská koruna

Putovní výstava Magičtí Lucemburkové se na měsíc zastaví v Praze

Praha – V loňském roce Česká republika slavila 700. výročí narození Karla IV. K této příležitosti vznikl projekt Křižovatka cest, který představil rodokmeny předků a potomků Karla IV. Ještě nyní je můžete vidět na venkovních tabulích na veřejných místech Prahy. Na tento projekt nyní navazuje výstava Magičtí Lucemburkové, která přiblíží vládu českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků.

Více souvisejících

Karel IV. (700 let od narození) Národní galerie Univerzita Karlova

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy