Expozice v Památníku Karla Čapka se po dvaceti letech představí v novém kabátě

Stará Huť – Fotografie foxteriérky Dášeňky nebo snímky pracovny a letního sídla Karla Čapka od Josefa Sudka nabízí nová expozice věnovaná jednomu z nejvýznamnějších českých osobností. Výstava mapující život a dílo velikána české i světové literatury se mění po dlouhých dvaceti letech a nyní se představí v novém kabátě.

Nově upravená expozice věnovaná životu a dílu Karla Čapka v Památníku Karla Čapka na Strži ve Staré Huti nabídne mnohé unikáty včetně frakové vesty a košile s motýlkem, v nichž spisovatel fotil neposednou Dášeňku, nebo snímky Čapkovy pracovny a okolí jeho letního sídla, jejichž autorem je Josef Sudek. Výstava se po dvaceti letech mění a v novém kabátě představí i rekonstruované výstavní prostory. Jarní vernisáž zahájí další turistickou sezónu; v té loňské sem zavítalo přes dvanáct tisíc návštěvníků.

„Kromě představení jedinečných, na veřejnosti dosud nevystavovaných předmětů a archiválií spojených s životem Karla Čapka, jsme novou expozicí chtěli vrátit letní vilu na Strži do podoby skutečně obývaného prostoru – místa, které spisovatel miloval, sám se pustil do jeho rekonstrukce a kde s Olgou Scheinpflugovou strávil i poslední roky svého života,“ říká ředitelka Památníku Kristina Váňová.  

Podle Váňové jsou největším lákadlem pro návštěvníky především osobní předměty spisovatele, jako jsou oděvy pro slavnostní večírky, hedvábné kapesníky s monogramem nebo ponožky naaranžované v dobovém prádelníku. V místě, které se s příchodem jarního počasí stává lákavou turistickou atrakcí, dotváří atmosféru také nově nainstalovaná zákoutí s elegantním dobovým nábytkem.

Mimořádným zážitkem jsou také reprodukce málo známých fotografií Josefa Sudka, který přijel na Strž v roce 1949 jako člen Společnosti bratří Čapků a nafotil zde jedinečné snímky Čapkovy pracovny a nejbližšího okolí domu, tedy zahrady, rybníka i Čapkovy oblíbené vyhlídky.

„Soubor celkem šesti snímků, odrážejících Sudkův cit pro atmosféru místa, zapůjčila Památníku Městská část Prahy 10, která spravuje Čapkovu pražskou vilu: právě v ní byly do té doby neznámé Sudkovy snímky před dvěma lety objeveny,“ prozrazuje původ unikátní fotografické sbírky Kristina Váňová v tiskové zprávě a přidává další podrobnosti z chystané výstavy: „Příběh spisovatele v naší nové expozici nekončí Čapkovým úmrtím v roce 1938, ale ukazuje, jak se k němu upínali lidé v dobách totalitních režimů a jak jeho tvorba  žije v současnosti. Třeba na českých divadelních scénách jako je Švandovo, Vinohradské či Národní divadlo v Praze, kde se stále uvádějí jeho hry.“

Výstava se sice představuje v novém provedení, z původní verze však zůstanou ty nejzajímavější části, jako je především Čapkova pracovna, ale i jeho pečlivě sepsané pokyny pro hosty, jak letní sídlo užívat v době jeho nepřítomnosti. Návštěvníci uvidí také dvě podkovy pro štěstí, které spisovatel údajně přinesl ze své procházky dobříšskými lesy a vlastnoručně je přibil do dřevěného prahu. Součástí výstavy jsou dále kolekce Čapkových knih, dobové tisky, filmový dokument o jeho životě a mnoho dalších fotografií.

Úprava budovy a expozice stála asi osm set tisíc korun. Na financování se podílel zřizovatel Památníku Středočeský kraj a Ministerstvo kultury České republiky. „Výtvarnou a grafickou část expozice vytvořili manželé Jiřina a Pavel Bosákovi, scénář a libreto je dílem Památníku Karla Čapka. Při přípravě jsme spolupracovali s čelnými kulturními institucemi, především Památníkem národního písemnictví,“ vysvětluje Váňová.

Památník Karla Čapka je otevřen do konce března od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin. Od dubna bude otevřen denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Související

V. Gajerová, P. Juřica a E. Pacoláková na první čtené zkoušce 60´s aneb Šedesátky (foto M. Tomeš)

V Městských divadlech pražských začaly čtené zkoušky červnových premiér

Praha – V Městských divadlech pražských začaly první zkoušky inscenací, jejichž premiéry se chystají na červen. Režisér Pavel Khek připravuje v Divadle Rokoko životní příběh Karla Čapka bojujícího s politickou situací a fanatismem a Petr Svojtka začíná zkoušet hudební komedii o šedesátých letech minulého století.

Více souvisejících

Památník Karla Čapka Karel Čapek výstavy

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy