Jednou za rok se Brno stává centrem japonské kultury. Všichni míří na Animefest

REPORTÁŽ – Na na brněnském výstavišti proběhl patnáctý ročník festivalu Animefest. Příznivci japonské kultury, anime a videoher se sjeli z celé České Republiky a zahraničí, aby si zasoutěžili v soutěži Cosplay a setkali se s přáteli. Velkým tahounem byli zajímaví hosté z Francie, Německa, Polska nebo třeba i Japonska.

Animefest je událostí, která je i přes svoji známost na sociálních sítí, něčím, co nenápadně uniká zraku běžné společnosti. Obyvatelé Brna něco takového říci nemohou, protože jeden víkend v roce začnou po centru města kráčet „podivní lidé“ ještě v podivnějších převlecích. Chodí nakupovat, na jídlo nebo třeba jen jako turisti korzují po památkách. Málokdo ale tuší, koho reprezentují nebo kam míří. Jejich cílem je brněnské výstaviště.

Jakmile člověk dorazí na zastávku tramvaje Výstaviště – hlavní vstup, přijde si jako v jiném světě. Kolem něj se rozprostře množství osob v různých maskách, kde každá reprezentuje někoho a něco jiného. Inspirace na cosplay většinou přichází z videoher, anime nebo mangy. Nějaké hranice mezi tím, kdo je muž nebo žena tu není, ženy reprezentují muže a muži zase ženy. To na tomto místě není nic neobvyklého, lidé se spolu fotí nebo si chválí svůj cosplay. 

Po průchodu hlavní bránou se počet postav stupňuje. U cosplayů člověk žasne nad řemeslnou precizností daného oděvu. Dokonce i repliky zbraní, které mají při sobě, vypadají autenticky. Jeden z návštěvníku to komentuje: „Na rozdíl od YouTubera, kterému stačí dobře mluvit, jsou Cosplayeři kombinací několika dovedností – herectví, šití, malířství nebo modelářství.“ Lidé, kteří si svůj cosplay obléknou, se cítí a chovají jako svoje oblíbená postava, od toho také pochází samotný termín Cosplay – kostým a hrát. Ti nejlepší pak soutěží v Cosplay soutěži, vítěz bude reprezentovat Českou Republiku na mezinárodní půdě.

Veškeré dění festivalu se pak odehrává ve dvou pavilonech a v rotundě, kde probíhá výše zmíněná soutěž. Animefest vychází převážně z anime, což jsou japonské animované seriály pro všechny různé věkové kategorie, v žádném případě nemají nic společného s pohádkou, protože se mezi tématy objevují i temná dramata nebo děsivé horory. K anime se pevně váže manga, což je Japonský styl komiksu se svými pravidly pro kreslení a čtení. Vedlejším programem jsou pak zajímavosti o Japonského kultuře a historii, jež jsou dost rozdílné od tradičního výkladu.

Dalším aspektem, který vábí návštěvníky je možnost se setkat s přáteli. Lidé se často pohybují v určitých skupinách na Internetu, kde spolu komunikují a sdílí své myšlenky. Návštěvnice Lenka Chodurová o tom říká, že na Animefestu se může i přes vzdálenost na mapě setkat se svými přáteli a trávit s nimi víkend. Po prostoru se pohybují lidé, kteří chodí s cedulí, na níž je napsáno Free Hugs (obejmutí zdarma – pozn. autora), kdo k nimi přijde může se s nimi nezávazně obejmout a navázat komunikaci. Je to dobrá příležitost pro introverty, jenž jsou často nesmělí, díky této ceduli mají příležitost. Záležitost s obejmutím zdarma se tak nese v duchu uvolněné a přátelské atmosféry festivalu.

Animefest není jen pro milovníky anime, mangy, cosplaye, každý si najde svůj vlastní důvod, proč se zúčastnit. „Na Animefest chodím pravidelně od roku 2014. Láká mě na něj celková atmosféra a zaměření festivalu, které není pouze o anime, ale také o filmech, seriálech, videohrách a zajímavostech. Taky tady můžu nakoupit věci, které bych přes rok v Brně sehnal jen s těží,“ komentuje festival YouTuber Jarek Havelka vystupující pod přezdívkou Syndagone. 

Festival nově příchozím návštěvníkům vysvětlí, co je to anime a čím je japonská kultura zajímavá. Po skončení si každý nejspíš dožene svoje mezery a za rok se tam vydá znovu. Pokud se tam vrátit, tak alespoň kvůli atmosféře.

Související

Patnácté výročí festivalu Animefest

Největší český festival animovaného filmu slaví patnácté výročí. Animefest se po roce vrací do Brna

Brno - Patnáctý ročník Animefestu se vrací do prostor brněnského výstaviště. K výročí pořadatelé připravili ještě propracovanější program plný překvapení. Návštěvníky čeká víkend plný promítání nejnovějších i klasických anime, přednášky o japonské historii, kultuře, cestování a další. To vše v rozmezí tří dnů od 18. do 20. května.

Více souvisejících

Animefest veletrhy brno anime manga

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy