ROZHOVOR | Vycházející hvězda lidovců? Ministr Jurečka o práci i soukromí. Velký rozhovor

Praha - Všichni je známe v oblecích při důležitých i méně důležitých politických projevech. Ale jací jsou v soukromí? Co rádi jí a pijí? Čím jezdí či jak tráví volný čas? O tom příliš nevíme. Jako prvnímu do soukromý nahlédneme ministru zemědělství Marianu Jurečkovi.

Ministr zemědělství Marian Jurečka byl jednou z hlavních postav KDU-ČSL při povolebním vyjednávání o vládní koalici. Přesto ho příliš lidí na fotografii nepoznává. I ti co ho nepoznali pak mohli tipovat, co rád pije, kolik nosí v peněžence či čím jezdí. "Jako český ministr zemědělství by měl pít naše víno," usmívala se v anketě paní Zuzana. "Jako ministr zemědělství by měl pít pivo určitě, a jestli je to Moravák, tak možná i tu slivovici," řekl s úsměvem pan Miroslav.

Marian Jurečka je třiatřicetiletý politik, který ve vládě Bohuslava Sobotky zastává funkci ministra zemědělství. Je také poslancem za KDU-ČSL, strany, které je první místopředsedou. Zároveň zastupitel Olomouckého kraje. Je ženatý a má čtyři děti.

Co říká vaše rodina na vaše vládní angažmá?

Rodina z toho, že jsem nyní ministrem, nadšena není, protože manželka i děti mě nevidí celý týden a o víkendech mám také občas společenské povinnosti. Je to pro ně opravdu náročné období. Především pak pro manželku, která vede celou domácnost sama.

Byl někdo z rodiny, kdo vás od funkce odrazuje nebo odrazoval?

Že by mě někdo z rodiny přímo odrazoval, to ne. Ale vyjádření určitých obav, abych to zvládl, aby mě politika negativně nepoznamenala, to jsem slyšel a slýchávám i nyní.

Kolik času vám vůbec nyní zbývá na rodinu?

Popravdě, velice málo. Od pondělního brzkého rána jsem v Praze a vracím se většinou v pátek prakticky až v noci. Rodina se mnou v Praze není, tak máme na sebe čas jen o víkendech.

Máte čas na své koníčky?

Na koníčky poslední půl rok nemám prakticky žádný čas. Dříve jsem hrál každý týden florbal, občas volejbal nebo jsem chodil hrávat s kapelou na tubu. Za poslední tři měsíce jsem si byl jednou v sobotu zahrát volejbal a asi dvakrát zahrát s kapelou. Práce je tolik, že opravdu na koníčky čas není.

Jak vypadá váš jídelníček?

Prakticky nesnídám, přes den jím dost nepravidelně a večeře mívám občas jen pracovní. Také se mi stává, že v noci přijdu na byt a zjistím, že jsem celý den nic nejedl, ale vypil jsem asi osm litrů vody.

Spousta politiků ve vrcholných funkcích přibere. Jak jste na tom vy za dobu působení ve vládě?

Já jsem, co jsem ministr, aniž bych o to nějak usiloval, naopak 5 kilo sundal. Rád bych zhubl ještě tak deset kilo, tak uvidím, jak to půjde.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo? Jak často si ho dáváte a kdy jste ho měl naposledy?

Moje manželka dělá ten nejlepší bramborový salát, co znám. V kombinaci s řízkem z kapra nebo jiným řízkem to je výborné jídlo. Asi před dvěma měsíci jsem ho jedl. Jinak si velice rád dám rizoto.

Co nejraději pijete?

Rád piji výborné pivo, preferuji menší pivovary našich domácích vlastníků a miluji bílá moravská vína.

A co tedy máte raději - pivo nebo víno?

Preference, zda pivo nebo víno, je v mém případě hodně závislá na charakteru akce, na které jsem. Také záleží na jídle, jaké jím, podle toho se nakonec rozhoduji. Pokud jde o tvrdý alkohol, mnohem víc dávám přednost kvalitním ovocným destilátům našich pěstitelů. Navíc jsem z obce, kde je obecní pálenice, a coby muzikanti preferujeme více slivovici.

Kolik u sebe běžně nosíte peněz v peněžence?

Jak kdy, spíše než hotovost, upřednostňuji elektronické bankovnictví. Většinou mám u sebe malou hotovost v řádu několika set korun.

Změnili jste po nástupu do funkce nějak šatník? Co nejraději nosíte?

Šatník jsem musel bohužel změnit. Nejsem oblekový typ, obleky nosím opravdu nerad, necítím se v nich přirozeně. Nejraději mám rifle a tričko či mikinu. Oblek s kravatou nosím jen opravdu v rámci povinností ministra na společenské a pracovní akce, kde je to vyžadováno.

Jaké používáte auto?

Jako ministr jezdím Superbem, ostatně u nás na ministerstvu máme jen škodovky. Doma máme Škodu Fabii.

Baví vás vaše funkce?

Nevím, zda slovo baví, není příliš silné. Je to hodně práce, ale mám pocit, že je ta práce prospěšná a má smysl.

Vláda nedávno "oslavila" 100 dní hájení. Vzpomenete si, co jste si řekl nebo co vás napadlo, když jste poprvé vstoupil na ministerstvo?

V duchu jsem si říkal, abych, až budu končit a odcházet, si mohl říct, že za mnou zůstala dobře a poctivě odvedená práce, a já tedy mohl odejít se ctí.

Na závěr. Jak byste zhodnotil svoje dosavadní kroky ve funkci? A co plánujete ve funkci udělat?

Jedním z mých prvních kroků na ministerstvu byla kontrola hospodaření a pozastavení všech výběrových řízení nad půl milionu korun. Jako zemědělec i podnikatel vím, jak je důležité nejdříve zjistit pravý stav věcí a vědět, s čím mohu počítat. Po důkladném prozkoumání jsem nechal zrušit podezřelé nebo předražené veřejné zakázky. Uspořili jsme na externích právních a IT službách, ukončili jsme nevýhodné smlouvy na marketing. Tím vším jsme ušetřili státnímu rozpočtu asi 300 milionů korun.

I nadále chci vést rezort k dalším úsporám. Mým cílem je, chovat se jako dobrý hospodář. Proto budu usilovat, aby se s veřejnými penězi neplýtvalo, ale rozumně se využívaly. Po více než ročním provizoriu jsem jmenoval nového generálního ředitele Lesů ČR. Vypsal jsem rovněž otevřené výběrové řízení na šéfy Státního pozemkového úřadu a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Ministerstvo zemědělství za dobu mého působení stihlo předložit 23 nových právních předpisů a zákonů. Jedním z nejdůležitějších je reforma potravinového práva, která zlepšuje informovanost zákazníků a prosazuje zlepšení kvality potravin. Také jsme obnovili tzv. zelenou naftu, což znamená, že zemědělci dostanou zpět část spotřební daně z pohonných hmot spotřebovaných při zemědělské prvovýrobě.

Na úrovni EU jsem pokračoval ve složitém vyjednávání nové Společné zemědělské politiky, která nastaví podmínky evropského, tedy i našeho zemědělství až do roku 2020. Díky našemu úsilí se podařilo zvýšení příspěvku státního rozpočtu do Programu rozvoje venkova na období 2014 až 2020, a to o 9 miliard korun. To je jen částečný výčet.

Pokud bych měl zmínit něco, co se mi nepodařilo, tak asi to, že ne vždy se mohu setkat s každým, kdo má zájem o schůzku. Mám tak naplněný program, že to skutečně není v lidských silách. Přesto se snažím, aby všechny podněty a žádosti, které mi nejen zemědělci, ale i ostatní lidé posílají, byly řádně vyřešeny. Jsem si také vědom, že ne vše, co bylo třeba dobře vysvětlit široké veřejnosti, se povedlo.

A co je třeba udělat?

V nejbližší době mě čeká velmi důležitý úkol, a to, dojednat s ministrem financí přijatelnou výši rozpočtu pro rezort zemědělství pro rok 2015. Dále musíme dokončit vyjednávání Společné zemědělské politiky EU a nastavit podpory tak, abychom opět byli soběstační v komoditách, které se u nás dříve běžně pěstovaly a vyráběly, a pro které máme vhodné podmínky.

Také za velmi důležité považuji pokračovat v budování protipovodňové ochrany, která pomáhá chránit životy lidí i jejich majetky. Do konce roku vypracujeme také materiál, který se bude naopak zabývat problematikou sucha v České republice a navrhne řešení dopadů. Nejvíce se tento problém týká Jihomoravského kraje. Opět je to jen stručný přehled úkolů, které máme před sebou.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozhovor politici

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 13 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

včera

Aktualizováno včera

Krajské volby ovládlo hnutí ANO. Piráti dali své funkce k dispozici, neslaví ODS ani Rakušan

Krajské volby vyhrálo s jasnou převahou hnutí ANO. Ovládlo 10 krajů a získalo po sečtení naprosté většiny hlasů 35,45 %. Pouze ve třech krajích se více dařilo vládním stranám. Volební účast činila 32,89 % a volby se obešly bez závažnějších incidentů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy