Nezvyklý boj na české půdě? Novoroční obléhání Nového hradu u Kunratic

Ač jsou středověké vojenské akce typické pro jarní, letní či podzimní období, kdy bylo vhodné počasí pro dobývání a obléhání hradů, vyskytují se v historii výjimky. Takovýmto výjimkám vždy přály výjimečné situace. A těch během 15. století přibývalo. Král Václav IV. byl mrtev a po Čechách se rozvalilo husitství, jeho revoluční ideologie i válečnictví. Mezi prvními zkoušenými v této nově nastávající době byl i hrad zvaný Nový hrad u Kunratic.

Psal se rok 1420. Uběhlo už 5 let od upálení mistra Jana Husa, které vznítilo v českém lidu onu revoluční pochodeň v podobě husitské revoluce. Tlak a celkové vyčerpání nakonec uštvalo starého krále Václava IV., který během sílících husitských nepokojů v roce 1419 umírá právě na svém hradě u Kunratic.

Po jeho smrti se Nový hrad u Kunratic stal opěrným bodem jeho nástupce Zikmunda. Ten ale musel o svou královskou korunu bojovat. Zatímco katolická šlechta nového krále vítala, husité kladli odpor. Zikmund přeci jen na jaře 1420 podporoval první křížovou výpravu právě proti husitským kacířům v českých zemích. Protože měl ve své moci důležitá a strategická místa, jeho moc byla zpočátku značná. Držel i Pražský hrad kde byl v roce 1420 korunován na českého krále. Jeho vojenská tažení proti husitským odpůrcům toho roku však byla neúspěšná. V létě prohrál bitvu na Vítkově a na podzim pod Vyšehradem. Postupně tak ztrácel důležité pozice. Jako poslední z pevných bodů jeho moci mu zůstával Nový hrad u Kunratic, ležící jižně od Prahy.

Právě sem se začala soustředit pozornost husitských pražanů, kteří se snažili podlomit Zikmundovu moc v hlavním městě. Po úspěšném boji pod Vyšehradem v listopadu 1420 obrátili pražené svůj zrak ke královskému hradu u Kunratic. Ač se jednalo o novostavbu krále Václava IV., který si během své vlády potrpěl především na pohodlí a výstavnost, Nový hrad u Kunratic už byl postaven „dle starých zvyků“ jako pevný hrad s dostatečnou fortifikací.

Husitští pražené se k hradu přiblížili na konci prosince onoho roku 1420. Na konci úzkého hřebene, na vojensky strategickém místě, se proti nim vypínal královský hrad, obehnán hradbou s ochozy. V čele stála jeho mohutná věž obrácená břitem proti nepříteli, která kryla všechny zranitelné palácové stavby za sebou jako štít. I když se na hradě soustředila značná síla hodná královské stavby, vlivem pohodlnosti Václavovi doby přeci jen zcela opomíjela vývoj ve vojenství, což se Novému hradu, stejně jako mnohým jiným, nakonec stalo osudné.

31. prosince 1420 oblehlo pražské vojsko hrad. Jednalo se o nezvyklou dobu pro takovou operaci, která však byla dána tíživou politickou situací. Pražané vystavěli před hradem obléhací tábor. Vzhledem k mrazivému zimnímu počasí bylo třeba věnovat větší pozornost ubytování bojovníku. Jednalo se o opravdové těžké vojenské ležení, kdy tábor netvořily jen prosté stany a přístřešky, ale zemnice, polozahloubené stavby tzv. boudy, které bylo možné dobře vytápět a které udržovaly příjemné teplo. Vzhledem k blízkému nebezpečí královského vojska bylo třeba tábor dobře zajistit. Čelní stranu ležení tak chránil příkop a dva valy, zpevněné ještě čtverhrannými baštami, které bylo možné osadit palnými zbraněmi. Na druhé straně před hradem tábor chránil zemní val. Odtud byla na hrad vedena zdrcující střelba. V pramenech se mluví o palných zbraních a též zde byly tři obléhací praky.

Obléhání hradu se se silvestrovskou nocí přehouplo do nového roku 1421. Intenzivní obležení trvalo necelý měsíc a již 25. ledna 1421 se hradní posádka vzdala. Síla obrany se zkrátka nemohla rovnat síle obléhatelů. Těm se pomocí palných a vrhacích zbraní podařilo zcela zničit hradební ochozy. V tu chvíli již nebylo možné hrad bránit a Nový hrad u Kunratic, poslední Zikmundova pevnost u Prahy, padl.

Pražané tak dokázali zúročit veškeré trumfy. Díky dobré strategii, odhodlání a vojenskému pokroku se jim nestala překážkou ani ona jinak nevhodná doba pro vedení války, jakou zima obvykle byla. Svědectvím o jejich důvtipu je dodnes ruina Nového hradu u Kunratic a především stopy po obléhacím táboře. V jeho prostoru před čelem hradu se dodnes dochovaly valy a další terénní pozůstatky tohoto impozantního tábora, jako prohlubně svědčící o zahloubených obydlích nebo po okraji hřebene vedená dlouhá strouha, která ve skutečnosti nebyla ničím jiným než přibližovacím zákopem, tzv. sapa.  Zůstaly zde i stopy po roubených baštách a vyrovnané plošiny pro těžké vrhací a palné zbraně, které se v nastávající novoroční době nestaly osudnými jen Novému hradu u Kunratic, ale následně i všem dalším českým hradům, které po dlouhou dobu zaostávaly před vývojem obléhacích zbraní ve své kráse a pohodlí.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie husitství válka Lucemburkové Silvestr Zima hrady a zámky

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 4 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy